Skip to main content

Salvamont Predeal s-a mutat în casă nouă

În cadrul festivităţilor prilejuite de deschiderea oficială a sezonului de schi 2014-2015 la Predeal, un moment festiv l-a reprezentat tăierea panglici noului sediu pentru Serviciul Salvamont Predeal.

Clădirea Salvamont se află la baza pârtiei de schi Clăbucet Sosire-Cota 1045, în imediata apropiere a căii de rulare şi acces auto, beneficiind de o vizibilitate ridicată. Amplasarea obiectivului la baza pârtiei oferă posibilitatea echipei salvamont de-a interveni prompt şi eficient în cazul accidentelor de pe pârtii dar şi a traseelor turistice din zonă. 

Baza Salvamont din Predeal dispune de un dormitor pentru turişti accidentaţi, cabinet medical, spaţiu de depozitare pentru instrumentarul de prim ajutor şi intervenţie rapidă, dar şi alte încăperi care vor deservi personalul Salvamont.

Investiţia se ridică la  valoarea de 70 000 euro, iar suma a fost asigurată în totalitate de la bugetul local al Oraşului Predeal, nefiind accesate fonduri europene sau ajutor guvernamental.

Primarul Oraşului Predeal, Liviu Cocoş a declarat că investiţia a fost suportată de la Bugetul Local al Oraşului Predeal, prin colectarea Taxei Salvamont de la unităţile turistice din staţiune. Acesta a mai declarat că nu înţelege de ce multe primării de staţiuni din ţară se plâng că nu dispun de finanţare, când suma necesară construirii unui spaţiu destinat salvamontului poate fi colectată din taxa specială cunoscută ca Taxa Salvamont. Acesta a dat ca exemplu investiţia de la Predeal, arătând că edificarea obiectivului a  fost posibil datorită mediul economic din turism care a înţeles importanţa unui centru salvamont modern şi complet utilat care să deservească o staţiune destinată sporturilor de iarnă. Astfel, Primăria Predeal a colectat în anul 2014, de la unităţile turistice suma de 400 000 Ron, buget care a permis acoperirea construirii şi echipării Serviciului Salvamont.

În cadrul evenimentului nu a fost nevoie de vre-un exerciţiu de demonstrare, dat fiind ca în timpul discursului de inaugurare echipa Salvamont a fost nevoită să acţioneze deja pentru o intervenţie reală, din fericire persoana accidentată pe pârtie nu a suferit leziuni grave.

Echipa Salvamont Predeal este deservită permanent de 6 salvamontişti, iar în perioada sezonului, aceasta este suplimentată cu voluntari.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top