Skip to main content

Turismul riscă să fie neglijat, după un an în care s-au luat cele mai bune măsuri în domeniu
 

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) constată cu neplăcută surprindere că turismul nu se mai regăsește în numele niciunui minister din noul guvern, după un an în care s-au luat cele mai bune măsuri pentru turism din ultimele două decenii. Considerăm că acest domeniu merită dacă nu un minister în sine, independent, măcar să figureze în numele unuia dintre ministerele existente, așa cum s-a întâmplat până acum.

Din acest motiv patronatele se tem că anul 2016 va fi unul în care turismul va fi neglijat și va pierde trendul pozitiv care ar fi urmat, firesc, măsurilor stimulative care s-au luat în acest an, cele mai importante dintre acestea referindu-se la reducerea TVA la pachetele turistice la 9% și punerea în aplicare a normelor pentru emiterea voucherelor de vacanță.""

În acest an, domeniul turismului a beneficiat de următoarele acte și proiecte normative:

– Contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care a primit și avizul ANPC;

– Voucherele de vacanță – legea și normele de aplicare;

– Proiect Legea Turismului – în dezbatere cu asociațiile/federațiile patronale din turism;

– TVA 9% pentru industria turismului la serviciile de alimentație publică;

– Constituirea Consiliul Consultativ în Turism, în subordinea directă a Ministrului Economiei, Comerțului și Turismului. Consiliul Consultativ în Turism este format din: Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, coordonator în domeniul turismului, Președintele Autorității Naționale pentru Turism, FPTR, ANAT, ANTREC, OPTBR, FIHR, HORECA, ANSTR și reprezentanți ai marilor lanțuri hoteliere.

– Proiect Hotărâre de Guvern privind implementarea SIET (sistemul informațional care ajută la obținerea de date statistice).

– Proiectul privind Impozitul specific care a fost depus in Parlamentul Romaniei , sustinut de domnul Mihai Tudose si in calitatea sa de deputat.

– S-a incheiat protocolul de colaborare intre Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Autoritatea Nationala pentru Turism si Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc privind cooperarea dintre parti pentru realizarea mai multor actiuni in domeniul turismului.

– Ordinul de aprobare privind participarea Autoritatii Nationale pentru Turism la targurile internationale de turism  care se vor desfasura in 2016.

“Pentru industria turismului, anul 2015 a fost cel mai fructuos an din punct de vedere al realizărilor legislative din ultimii 20 de ani. Toate actele legislative nu s-ar fi putut acorda dacă nu ar fi există o comunicare foarte bună cu dl. Mihai Tudose, Ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului. Sperăm că noul ministru al economiei să continue ce a început dl. Mihai Tudose şi ne dorim să ducem la bun sfârşit punctele menţionate în protocolul de colaborarea dintre FPTR  minister şi autoritatea pentru turism. Comunicarea eficienţa este singurul criteriu care poate duce la performanţă, a declarat domnul Mohammad Murad, preşedinte FPTR.”
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top