Skip to main content
   Sambata, pe partia de schi Suior 2 din cadrul complexului de schi Suior – Maramures a avut loc un grav accident care s-a  soldat cu decesul unui tanar schior.
  Un tanar baimarean in varsta de 19 ani, care cobora cu mare viteza pe partia de schi Suior 2, a pierdut controlul in dreptul unui viraj si s-a izbit violent de un copac de la marginea padurii.
    In urma loviturii acesta a suferind leziuni grave la nivelul capului. In ciuda eforturilor  echipelor de  salvamontisti si a medicilor de la Serviciul de Ambulanta,  schiorul nu a raspuns manevrelor de resucitare si nu a mai putut fi salvat.
   Din nefericire, accidentele pe partiile de schi din tara s-au inmultit in acest sezon. In urma cu doar cateva zile, mai precis pe 15 decembrie, un alt schior si-a pierdut viata dupa ce s-a lovit puternic la cap, izbindu-se de un stalp de protectie, pe Partia de schi Sulinarul din Poiana Brasov. Barbatul in varsta de 65 de ani era schior experimentat si detinea un centru de inchirieri echipamente sportive in statiune.
    Cauza acestora accidente petrecute in ultimul timp au la baza mai multi factori, printre care aceea ca multi dintre cei care practica acest frumos sport, dar neiertator cu regulile,  nu cunosc si nu respecta regulile minime de comportare si de siguranta pe o partie de schi.
   La acest aspect contribuie din plin si administratorii partiilor care profita de lejeritatea si lipsa de interes care o prezinta echipele de control al Ministerului Turismului, prin nerespectarea amenajarilor si dotarilor cerute de lege, cum ar fi lipsa sau instalarea corecta a mijloacelor de protecţie în locurile şi in zonele cu obstacolele periculoase.
   In cazul accidentului de la Suior, autoritatile ar trebui sa ia,  in calcul foarte serios ca pe linga lipsa gardurilor de protectie, se pare ca nici zona unde era depozitata zapada nu era delimitata si protejata, dat fiind ca scenariul accidentului cel mai probail a fost urmatorul:
   Schiorul cobora cu viteza mare a pierdut controlul schiurilor, a iesit de pe culoarul partiei care nu era prevazut cu plasa de protectie, iesind in decor s-a lovit de copac, iar in urma izbiturii acesta a cazut si s-a lovit la cap de bolovani de zapada inghetati aflati la marginea partiei.
 * Avand in vedere aceste doua incidente neefericite petrecute in ultimul timp, vom publica in curand articole de interes pentru practicanti sporturilor de iarna.

  Articol de interes

Foto : Emaramures.ro

 

   30.12.2012, ora 00:05

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top