Skip to main content

SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR

Decembrie vine la Luncavița din cele mai vechi timpuri, lăsând o amprentă intrată în genele și sângele fiecărui cetățean fie el adult sau copil. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul.

Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte. Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să încheie anul și să contamineze noul an, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a ”curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales de a vesti și slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Nașterea Domnului, dar și pentru noul an care începe să se zărească. Potrivit tradiției, moșoii au talangi mari, mască din tartacuță, coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână, iar moșoicuțele au clopoței, mască din tartacuță cu piele de iepure, coarne de caprioară și poartă cojoace scurte.                                                

În seara de Ajun a Crăciunului, pe 24 decembrie, mii de oameni vin să admire la Luncavita dansul moșoilor. Cei plecați din localitate se întorc acasă pentru această zi specială. Zgomotul produs de talanga moșoaielor e semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și ne face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca noastră de identitate.

În comuna Luncavița, în ziua de 6 decembrie, de SF Nicolae (Sf Neculai), încep Sărbătorile Moșoaielor, care se încheie pe 6 ianuarie, de Sfânta Bobotează.  Practic, în seara zilei de 6 Decembrie, pe străzile satelor Luncavița și Rachelu, încep să se adune moșoii și moșoicuțele, care sună clopotele (cloapetele). Moșoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moșoicuțele au clopoței mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte. În fiecare seara până noaptea târziu se aud clopotele lor. În timpul acesta se constituie cetele, iar colindătorii repetă colindele la fiecare acasă, pe rând.      

În seara de Ajun a Crăciunului, pe 24 decembrie, moșoii și moșoicuțele ies la defilarea din centrul comunei. Mii de oameni vin să admire dansul moșoilor! Cei plecați din localitate se întorc acasă pentru această zi specială. Cetele se înscriu la primărie, iar la sfârșitul defilării se urcă pe scenă și colindă. Apoi colindă în toată comuna, Luncavița și Rachelu. Se colindă până pe 6 ianuarie, când, după întrecerea cailor, moșoii colindă până seara târziu.
Moșoiul netezete calea Nașterii Domnului, alungă tot ce este rău din anul care se încheie, ne primenește pentru una din cele mai mari sărbători ale creștinățății, Nașterea, și pentru Anul Nou! El este „moșul” casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie! Moșoiul este marcă inregistrată a Comunei Luncavița și un simbol al județului Tulcea.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top