Skip to main content

Şi fiindcă am fost acolo, m-am stârnit şi-am scris un material am zis să vin să vă povestesc şi dumneavoastră despre o instituţie muzeală inedită din Sângeorz-Băi. Amplasat, pe strada Republicii la numarul 68 in centrul orasului Sangeorz-Bai, undeva mai in sus de Primaria statiunii si de liceul Solomon Halita din localitate Muzeul de Arta Comparata este acea institutie muzeala care va va impresiona si incanta de indata ce ii veti trece pragul si care va reusi sa va bucurati, din nou, de un muzeu pe care ati avut ocazia sa-l vizitati.

Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai isi are inceputurile pe undeva prin anul 1970, printr–o donatie de pictura facuta de Ileana Antonu, artist plastic, cunoscuta mai ales ca exponent al Coloniei de la Baia Mare. De–a lungul anilor insa, punctul muzeal si–a imbogatit patrimoniul cu piese de factura etnografica specifice zonei, documente si carte veche, expuse in trei incaperi ce apartin Casei de Cultura din Sangeorz Bai. Dupa cinci ani de existenta, muzeul avea sa primeasca un spatiu propriu, care, pina in acel moment, folosise unei gradinite. De-a lungul timpului muzeul si-a marit continuu patrimoniul muzeal prin donatii ale unor artisti plastici atat romani cat si internationali.

In anul 2007, a avut loc si inaugurarea oficiala, in forma actuala pe care o vedem astazi aici. Intr-adevar, micuta cladire albastra NU iti da nici cel mai mic indiciu despre generozitatea spatiului expozitional din interior, insa de indata ce i-ai trecut pragul vei fi uimit de exponatele de la parter, dar dupa ce vei urca la etajul 1 vei avea o alta perspectiva si viziune asupra ceea ce tocmai ai vazut la parter. Surpriza vine de abia cand iti dai seama ca de la etajul 1 poti urca la mansarda cladirii, unde se afla expuse alte lucrari si te trezesti comparand arta la Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai. O noua perspectiva expozitionala o vei afla la plecare cand vei fi indrumat catre ultimul spatiu expozitional aflat la subsolul cladirii si iti dai ca cei 4 lei dati la intrare (individual sau 2 lei in grup) este de fapt o suma simbolica, iar bagajul tau cultural si artistic a fost largit catre noi orizonturi si alte perspective vizionare, despre care nu aveai habar inainte sa intri aici.

In incheierea acestui articol va vom mai spune ca Muzeul de Arta Comparata este o sectie a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud si ne vom lua permisiunea sa va lasam si dumneavoastra linkul oficial al muzeului http://www.macsb.ro acolo de unde veti putea afla multe alte informatii, care probabil v-ar fi interesat si care nu si-au gasit spatiul in acest mult prea scurt material. Fiind o institutie muzeala programul de vizitare al muzeului este de marti – duminica intre orele 9 – 17 vara si 8 – 16 iarna si daca aveti drum in zona Nasaudului recomandarea noastra calduroasa este sa NU ratati Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, cu siguranta veti fi fermecati si incantati de absolut tot ceea ce veti gasi aici !!!

Asa ca ne vedem la muzeu !!!

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top