Skip to main content

Începe o nouă ediție ”Crăciun în Bucovina” – Hai în Bucovina!

Consiliul Județean Suceava a definitiviat programul pentru o nouă ediție a manifestărilor incluse în proiectul Crăciun în Bucovina.

Sărbătorile din Bucovina debutează cu deschiderea tradiționalului Târg de Crăciun care va începe în acest an mai devreme, odată cu Ziua Bucovinei, iar ciclul manifestărilor va continua  după programul de mai jos. Bineînțeles că manifestări vor avea loc în toate localitățile din județ, ocazie cu care turiști prezenți în anotimpul rece, vor putea să cunoască și să învețe tradițiile și obiceiurile zonei.

Program Crăciun în Bucovina 2016, Municipiul Suceava

28 Noiembrie 2016 – 10 Ianuarie 2017 

zilnic: ora 10:00 – 17:00

Târgul de Crăciun – târg cu  produse tradiționale, la care participă meșteri populari și producători de preparate gastronomice tradiționale din toată Bucovina.

Loc de desfășurare: Esplanada Casei de Cultură Suceava și Shopping City Suceava

 

5 Decembrie 2016

ora 15:00

Poveste de Crăciun – Concert de colinde

Loc de desfășurare: Esplanada Casei de Cultură Suceava

 

6 Decembrie 2016

ora 16:00

Colindă Suceava – Concert de colinde

Loc de desfășurare: Esplanada Casei de Cultură Suceava

Participă grupuri de copii de la școlile și liceele din municipiul Suceava

 

11 Decembrie  2016 – 18 Decembrie 2016

zilnic: ora 09:00 – 17:00

”Colindați muzeele!”

Loc de desfășurare: Muzeul de Istorie

Participă grupuri de copii – elevi de la școlile din județul Suceava

 

18 Decembrie 2016

ora 15:00

Concert de Colinde – Rădăcini

Loc de desfășurare: Esplanada Casei de Cultură Suceava

 

20 Decembrie – 22 Decembrie 2016

Colindăm, colindăm

Locații de desfășurare: Instituții din Municipiul Suceava 

Participă elevi ai Școlii de Artă ”Ion Irimiescu” din Suceava.

 

21 Decembrie 2016

ora 16:30 – Esplanada Casei de Cultură Suceava

ora 18.00 -20:00 – Centrul Cultural Bucovina (Cinema Modern)

”Asta-i seara lui Crăciun” – Concert de colinde

– Concert de colinde, susținut de Grupul folcloric „Balada” Fălticeni, Grupul folcloric „Bilcuţa” Bilca, Grupul vocal „Cetina” Vama, Grupul vocal „Flori de măr” Râșca, Ansamblul „Bucovina” al Școlii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ansamblul „Balada Bucovinei” Suceava.
 

– Premiile culturii tradiţionale 

Loc de desfășurare: Esplanada Casei de Cultură Suceava, participă grupuri artistice de amatori din județul Suceava.

 

22 Decembrie 2016

ora 18:00 – Medalion, concerte de colinde

ora 19:00Concert de Crăciun –  Paula Seling

Noaptea cea mai lungă – Medalion, concerte de colinde

Manifestarea organizată pentru marcarea solstiţiului de iarnă se va desfăşura după programul deja consacrat: „Lumină pentru libertate” – moment dedicat Eroilor Revoluţiei Române, cu aprinderea lumânărilor în Piaţa Drapelului, „Medalion” dedicat unei personalităţi şi „Recital de colinde” – Paula Seling.

Loc de desfășurare: Muzeul de Istorie

Organizator: Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei.

 

27 Decembrie 2016

ora 11:00

Traseul Stadionul Areni – Esplanada Casei de Cultură Suceava

Parada Măștilor  După datina străbună

Festival de datini și obiceiuri de Anul Nou cuprinde o paradă a măștilor pe traseul Stadionul Areni – Esplanada Casei de Cultură Suceava și un spectacol de datini şi obiceiuri de Anul Nou, susținut de formații de copii și adulți din Pojorâta, Corlata, Zvoriştea, Poiana Stampei, Stroieşti, Udeşti, Vama, Fundu Moldovei, Bosanci, Hânţeşti, Mălini, Boroaia, Calafindeşti, Pârteştii de Jos, Comăneşti, Dolhasca, Dolheştii Mici, Drăguşeni, Cacica, Volovăţ, Buneşti, Botoşana, Vatra Moldoviţei, Fântânele, Todireşti, Berchişeşti, Bilca, Rădăuţi, Straja, Ostra, Broşteni, Preuteşti, Horodniceni, Ciocăneşti, Vatra Dornei, Iaşi, Botoşani.

 

ora 13:00

Esplanada Casei de Cultură Suceava

Specatcol de datini și obiceiuri de Anul Nou

Spectacol de datini și obiceiuri de Anul Nou, în cadrul căruia va fi prezentată Malanca Bucovinei, cu formații din județul Suceava și regiunea Cernăuți . Participă formații din Fundu Moldovei, Vatra Dornei, Broșteni, Rădăuți, Boroaia, Iași, Botoșani.

 

Puternic conturată pe harta culturală a României, Bucovina străluceşte prin valorile sale materiale şi spirituale, prin stilul ei propriu şi unitar, prin marea sa bogăţie şi diversitate. Lasă-te atras de farmecul acestui spaţiu plin de măreţie şi solemnitate şi vino să-i cunoşti oamenii, să-i vezi frumuseţile şi să-i descoperi misterele!

Aceasta este Bucovina, Grădina tradiţiilor… Odată ce ai părăsit aceste meleaguri, după ce i-ai descoperit frumuseţea inedită şi magia, îţi va fi de-a dreptul imposibil să-i uiţi peisajele pure, oamenii simpli şi ospitalieri, cultura spirituală şi civilizaţia.

Hai în Bucovina! 

Gheorghe Flutur,
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava

Sărbătorile de iarnă, care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului român.
Bucovina a fost şi rămâne zona de referinţă unde acestea, cu întreg ansamblul de ritualuri, ceremoniale, practici, datini şi obiceiuri, sunt parte din spiritualitatea locurilor.
Calendarul popular a fost de-a lungul vremurilor „măsura timpului“ pentru lumea satului românesc. Întreaga viaţă se desfăşura după momentele marcate de Crăciun, Anul Nou, Paşte, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru.
Iarna, când se încheia un ciclu de viaţă, când întunericul părea că învinge lumina şi Soarele, comunitatea apela la ritualuri şi ceremoniale moştenite, cu credinţa că natura va reînvia.
Sărbătorile de iarnă ale românilor sunt strâns legate de practicile şi riturile vechilor religii solare care aveau un caracter agrar. Crăciunul era o sărbătoare solstiţială când se celebra zeul autohton Crăciun, identificat cu zeul roman Saturn sau cu cel iranian Mithra, iar timp de peste un mileniu Anul Nou a fost sărbătorit la 25 decembrie, în apropierea solstiţiului de iarnă.

Naşterea lui Iisus a fost suprapusă peste divinităţi anterioare, astfel că vom întâlni multe elemente comune ale obiceiurilor de iarnă, sărbători care celebrau naşterea rituală a timpului. Unităţile de măsurat timpul în calendarul popular sunt personificări mitice care se nasc, trăiesc, îmbătrânesc şi mor la anumite date calendaristice. Vârsta lor începe odată cu Crăciunul, când timpul vechi moare, după care urmează o săptămână de haos, noaptea se măreşte, întunericul devine predominant, iar oamenii se tem de sfârşitul lumii. Timpul este oprit în noaptea de Anul Nou, când este întors asemeni acelor ceasornicului pentru a renaşte noul an.
Obiceiurile, practicile rituale din perioada premergătoare Crăciunului recreează simbolic un nou început, ritualuri de renaştere a timpului prin practici magice: tăierea porcului, prepararea alimentelor rituale, stingerea şi aprinderea luminilor, alungarea spiritelor malefice şi ale morţilor prin dansuri şi jocuri cu măşti, toate acestea ilustrând fondul precreştin al sărbătorilor de iarnă.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top