Skip to main content

   Realizările SJ Salvamont-Salvaspeo în 2010


   • Total persoane salvate-recuperate de SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor = 175   • 32 de intervenţii pe timpul iernii cu un total de 35 persoane accidentate/recuperate.   • 70 de intervenţii pe timpul verii cu un total de 75 persoane accidentate/recuperate*.   • 59 persoane rătăcite sau blocate pe traseele turistice (din cele 175 de mai sus)


* din care: 2 intervenţii salvaspeo – peşterile „Huda lui Papară” şi „Cociului”


1 cu scafandrii, lacul de acumulare Fântânele – Beliş
 • S-au efectuat lucrări de degajare a potecilor şi refacere a marcajelor turistice pe 6 trasee, 4 de legătură şi 2 în circuit, fiind amplasate 45 de indicatoare dintre care 31 sunt noi • Au fost refăcute şi balustradele din cablu sau lanţ, deteriorate fie de turişti, fie de viituri sau avalanşe, fiind utilizaţi în total circa 40 m lanţ şi 46 ancore de oţel, pe canionul Galbenei şi Circuitul Cetăţile Ponorului (zona Padiş) respectiv „Via ferrata” la Peştera Ungurului (Defileul Crişului Repede). • S-au finalizat lucrările de amenajare şi au fost omologate de Ministerul Dezv. Reg. şi Turismului 4 trasee turistice montane noi, localizate în zona sudică a judeţului, 3 în masivul Bihor şi 1 în masivul Codru Moma. • S-au reechipat top-urile precum şi unele puncte de asigurare aferente traseelor din perimetrul zonei de escaladă „Faleza Zenovia” – Şuncuiuş • În decembrie 2010 a intrat în funcţiune Baza Salvamont de la Vârtop, investiţie realizată în cadrul programului “Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă “ implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Baza deserveşte zona turistică Vărtop urmând să fie şi centru de informare turistică. (foto) • 870 persoane au beneficiat de asistenţa Salvamont în cadrul unor competiţii sportive sau turistice organizate în zona montană a Bihorului, dintre care amintim cele mai importante „Xtrem Triathtlon Oradea 2010” ; „Iron-bike Bihor 2010” ; „Trekk-enduro Leşu60 2010”.
 • Prin înfiinţarea în cadrul SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor a Comisiei Judeţene de Alpinism – cu atribuţii în monitorizarea stării traseeelor de alpinism şi escaladă din Bihor ; avizarea lucrărilor de amenajare / reamenajare trasee, în colaborare cu custozii ariilor protejate, judeţul Bihor înregistrează o nouă premieră la nivel naţional. • Asistenţă şi suport tehnic la acţiunea de caritate „Cursa Răţuştelor Oradea – 2010” • Participare şi suport tehnic la campania „Let’s do it Romania 2010” ( foto )


Cazuistica sezonului de iarnă 2010 – 2011


Cu toate că vremea neobişnuit de caldă din această iarnă a compromis până în prezent sezonul de schi, salvamontiştii bihoreni care deservesc Baza Vârtop nu au dus lipsă de activitate.


Pînă în prezent 8 accidentaţi au necesitat acordarea de prim-ajutor medical, spectrul clinic incluzând traumatisme de coloană, traumatisme craniene, fracturi şi entorse.


În ultimul weekend o echipă Salvamont a recuperat din Padiş o persoană rătăcită şi a acordat primul-ajutor unei alteia care a suferit o fractură la nivelul gleznei.


Adi Marin-Salavamont Bihor


19.01.2011, ora 14:20

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top