Skip to main content

Adunarea Generală a Comisiei Europene pentru Turism va decerna, astăzi, 07.10.2014 la Braşov în cadrul Conferinţei European Travel Commission, două premii pentru primele destinaţii ecoturistice din România.

Cele două destinații ecoturistice din România care vor fi premiate sunt: Orașul Zărnești și zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureș.

Candidaturile au fost depuse de către Primăria oraşului Zărneşti pentru destinaţia ecoturistică denumită Oraşul Zărneşti,  iar pentru zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureș, de către Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş. În competiţie au fost înscrise 9 destinaţii ecoturistice: 1. Defileul Crişul Repede – Pădurea Craiului;  2. Regiunea Târnava Mare din Transilvania; 3. Băile Tuşnad şi împrejurimile; 4. Ţara Dornelor – Parcul Naţional Călimani; 5. Gheorghieni – Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş; 6. Oraşul Zărneşti; 7. Zona Mara – Cosău – Creasta Cocoşului; 8. Crişan – Chilia Veche – Murighiol – Sulina – Sfântu Gheorghe. 9. Zona Ţara Haţegului – Retezat.

Statutul de ,,Destinație Ecoturistică Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureș,” a fost dobândit în urma implicării a mai multor factori locali din sectorul public și privat și creării Comitetului de Coordonare a parteneriatului încheiat pentru dezvoltarea Destinației de Ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Solicitantul atestării zonei este Centrul de Ecologie și Turism – Maramureș în calitate de membru al Comitetului Director și din care mai fac parte și Asociația Ecologic și primăria comunei Budești. Pe lângă acest comitet de coordonare mai există 16 parteneri ai acestui proiect din care fac parte: Asociația de Ecoturism România, Ordinul Arhitecților din România, Consiliul Județean Maramureș, primăria comunei Ocna
Șugatag, primăria comunei Desești, primăria comunei Călinești, 5 agenți economici (3 structuri de primire turistice și 2 agenții de turism) și
5 asociații/ ONG-uri (ecologie și turism).
Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului este printre primele zone din țară care au incheiat un asemenea parteneriat local si au depus documentatia necesara intrarii in procesul de evaluare și apoi atestare, proces coordonat de Autoritatea Nationala pentru Turism.
Capitalul natural deosebit și biodiversitatea remarcabilă din această zonă este ocrotită prin 7 arii naturale de interes național și local, precum și de situl de importanță europeană ROSCI0089 Gutâi-Creasta Cocoșului.

Titlul de destinaţie ecoturistică va aduce un plus de valoare socială şi economică în zonele cu potenţial natural, iar ariile protejate de tip parc naţional, parc natural, sit Natura 2000, pot deveni parte integrantă din economia locală şi pot deveni parteneri de dezvoltare rurală, reprezentând un produs inovativ pentru spaţiul tradiţional rural.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top