Skip to main content

Turnul Ceasornicului-Giurgiu

 

Turnul ceasornicului – este o atracţie ce captează privirea turiştilor care aleg Giurgiu ca destinaţie turistică sau pur şi simplu sunt în trecere; acesta se află localizat în Piaţa Unirii din centrul oraşului. Poetul Cezar Bolliac spunea despre Turnul Ceasornicului că este ,,un mare şi frumos minaret”; o altă părere este cea a istoricului Nicolae Iorga, acesta precizând: ,,în mijloc, un turn de observaţie, ca un minaret uitat, răsare dintr-o grădină pe care o înconjoară zidurile pieţii centrale”.

Această construcţie a servit, din timpul stăpânirii otomane, ca turn de observaţie şi foişor de foc. Turnul a fost ridicat de turci după anul 1700. De fapt, cea mai veche vedere a turnului datează din 1837, realizată de artistul francez Raffet. În anul 1839 i s-a montat ceasornicul şi s-au făcut mici reparaţii în partea lui superioară construită din lemn, în timp ce partea de sus a fost reconstruită în 1883. Ceasornicul care a costat 300 de galbeni împărăteşti, a fost montat de Manolache, un ceasornicar din Bucureşti. Nu după mult timp clopotul ceasornicului a fost înlocuit, deoarece sunetul său nu se auzea în tot oraşul, acesta rămânând în turn până în anul 1885. Clopotul a fost topit şi turnat din nou la Bucureşti, construindu-se altul mai mare. Turnul rămas moştenire de la turci, din piatră în formă hexagonală, cu înălţimea de 22 m şi diametrul de 5 m, a fost reparat de arhitecţii Faiser Vanmengen şi Katzake. În 1883 i s-a ridicat vârful, care se păstrează și în prezent. Camerele din jurul turnului au fost construite între anii 1835-1838; în perioada 1839-1877 şi-au avut sediul în ele magistratul şi poliţia oraşului iar după războiul de independenţă au rămas ca spaţii pentru cafenea şi bufet, iar vara pentru grădină.

În anul 1836 s-au cumpărat tulumba, două sacale necesare serviciului pompierilor și doi cai murgi. Tulumba se ţinea la Turnul Ceasornicului. În anul 1840 s-au angajat şi trei sacagii, care erau permanent prezenţi la grajd, înfiinţându-se astfel serviciul pompierilor în Giurgiu.

Turnul reprezintă deci pentru giurgiuveni un monument de o importanță deosebită, având în vedere faptul că acesta se află pe stema oraşului.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top