In perioada 13-17 august 2010 a avut loc la Cabana Cheia din Parcul National Buila-Vanturarita o tabara de creatie la care au participat 20 elevi ai Grupului Scolar Constantin Brancoveanu din Horezu, membii ai Green Future Eco Clubs (http://www.greenfutureclubs.com) si 26 invitati si voluntari ai Asociatiei Kogayon.
Pe durata celor 5 zile ale taberei participantii au vizitat si explorat imprejurimile, au descoperit minunatiile naturii din parcul national si au aflat lucruri noi despre acestea si modul in care ele trebuie protejate.
Toate acestea au fost aprofundate si puse in valoare in cadrul jocurilor tematice si atelierelor de creatie: joc-concurs de descoperire a elementelor naturale si nenaturale din zona, atelier de modelare in lut a elementelor naturii, atelier de confectionare ecobijuterii din materiale naturale gasite in padure (crengute, pietre, fructe, seminte etc.), joc de cunoastere a speciilor de arbori si a rocilor din zona, atelier foto, atelier
de modelare figurine din aluat, tura de explorare a imprejurimilor si identificare a unor specii protejate, atelier de realizare colaje avand ca subiect insectele din materiale gasite in padure (frunze, crengute, fructe, seminte pietre etc.), atelier de lucru vizand realizarea unor materiale informative despre ariile naturale protejate din zona, jocuri si seri cu foc de tabara si cantece de munte.
Toate materialele realizate de elevi vor fi expuse in 2 octombrie 2010 in Costesti, unde impreuna cu elevii se va organiza ziua Parcul National Buila-Vanturarita. Ulterior
se va organiza o expozitie si mai multe prezentari ale elevilor in Grupului Scolar Constantin Brancoveanu din Horezu, pentru promovare ariilor naturale protejate din zona: Parcul National Buila-Vanturarita si Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor Costesti.
Pana atunci, cu ajutorul elevilor vor fi realizate si tiparite materialele de promovare pentru cele doua arii protejate: poster, pliant, brosura, pagina web.
Tabara a fost organizata de catre Asociatia Kogayon (www.kogayon.ro) si Administratia P.N. Buila-Vanturarita (www.buila.ro) in cadrul proiectului Promovarea ariilor naturale protejate de către tinerii localnici, finantat in cadrul Programului Spatii verzi – componenta Arii Naturale Protejate 2010 al Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania.
Este al 4-lea proiect al Asociatiei Kogayon finantat de Fundatia pentru Parteneriat, din
totalul de 18 proiecte in valoare de peste 250.000 euro derulate in perioada 2004-2010 vizand: managementul celor doua arii naturale protejate, programe de educatie ecologica (Ranger Junior), promovare, informare si constientizare, amenajarea infrastructurii turistice, monitorizare, studii si cercetari, intarirea capacitatii institutionale a administratiei parcului si instruirea personalului acesteia.
Imagini
din tabara de creatie:
http://outdoors.webshots.com/album/578404246vUvWqF
Publicat la data de 18.08.2010, ora 18:05