Skip to main content
Satul Sucevita este o seculara asezare romaneasca situata la poalele Obcinii Mari, la limita vestica a Depresiunii Radauti, a fost si este cunoscut in tara si nu numai datorita locuitorilor ei harnici si gospodari, dar si existentei aici a Manastirii Sucevita – ctitorie a Movilestilor. prima mentiune documentara este legata tot de familia Movila si de asezamantul ridicat aici, si este din 6 august 1582.
Dupa cum spunea si cronicarul Miron Costin: „au murit Ieremia-Voda in anul 7116 (1606). Ramasu-i-au pomana in tara, manastirea anume Sucevita, de dinsul facuta.” Existenta Manastirii si-a pus amprenta, in intreaga istorie a satului asupra dezvoltarii lui, mai ales din punct de vedere istoric, cultural si in actualitate, turistic. Aspectul care trebuie relevat este acela ca aici, in permanenta, au venit si vin vizitatori atrasi deopotriva de existenta monumentului istoric(una din cele cinci ,,perle™ ale Bucovinei), dar si de inegalabilul peisaj geografic.
Culmile domoale, de 400-1000 metri, ale Obcinii Mari acoperite cu o vegetatie arboricola predominant formata din conifere dau zonei un farmec aparte, de liniste si deconectare, sustinute de un aer curat, ozonat, atractiv care ,,cheama’’ la plimbare si relaxare.
Natura a fost darnica si cu o retea hidrografica relativ bogata. Paraiasele cu apa limpede, de pe toti versantii, sunt colectati de Paraul Sucevita care strabate satul de la vest la est continuandu-si apoi cursul in comuna Marginea, Volovat, prin marginea Municipiului Radauti si apoi se varsa in Raul Suceava.
Sucevita este un sat de munte, rasfirat, asezat de-a lungul Drumului National 17 A care leaga municipiile Radauti de Campulung Moldovenesc. Distantele relativ mici, pentru epoca moderna, 20 km. pana la Radauti, 57 km. pana la Campulung si 60 km pana la Suceava, fac posibila o legatura facila pentru toti cei care vin si doresc sa viziteze Sucevita.
Locuitorii comunei, pe structuri economice sunt: agricultori, pensionari, muncitori in domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului si, mai nou, lucratori in domeniul turismului. In ultimii ani ca urmare a afluentei de turisti romani si straini s-a marit numarul locuitorilor care se ocupa cu turismul si agroturismul. in sat sunt un numar mare de pensiuni agroturistice si hoteluri cu o capacitate totala de cazare de peste 1000 de locuri.
Afluenta mare de vizitatori ai Manastirii Sucevita si a imprejurimilor ridica o serie de probleme pentru localitate dar si pentru comunitate. Una dintre acestea este pastrarea frumusetilor naturale in conditii optime prin asigurarea unei dezvoltari economice controlate si responsabile, contributia comunitatii locale la conservarea si imbunatatirea mediului ambient fiind datoria fata de cei care ne vor urma.
Pornind de la mostenirea culturala locala si valorificand traditiile locale in contextul dezvoltarii actuale a comunei, s-au constituit si pregatit formatii artistice de amatori la nivel de comuna: ansamblul „Cetina” al scolii cu clasele I-VIII „Dimitrie Vatamaniuc”, Sucevita si grupul folcloric „Flori de munte” al Caminului Cultural Sucevita.
Manifestarile locale devenite traditionale „Zilele Culturii Sucevitene”, „Targul de Turism”, „Festivalul Fructelor de Padure”, „Festivalul de Toaca”, „Balul Gospodarilor” si „Festivalul Obiceiurilor de Iarna” sunt tot atatea prilejuri de afirmare a talentelor locale si de crestere a coeziunii sociale locale.
Concomitent s-a initiat un veritabil program de revenire a traditiei portului popular local prin „Balul Gospodarilor” si sustinerea mesterilor care lucreaza obiecte de imbracaminte populara, precum si alte produse de artizanat, imbogatirea colectiei etnografice aflata in incinta scolii din comuna.
Formatiile de amatori ale comunei au participat si la diferite manifestari la nivel judetean precum si la programe artistice sustinute in cadrul pensiunilor turistice. Pentru viitor ne propunem o mai mare diversificare a genurilor existente in programele artistice, valorificarea creatiei populare locale autentice in cadrul manifestarilor artistice, in vederea cunoasterii mostenirii culturale si a afirmarii tinerelor talente locale.
 
Mai multe gasiti pe :
http://www.sucevita-voloca.ro/
 
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top