Skip to main content

Scurt istoric
Staţiunea turistică Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Începând cu secolul al 19-lea, odată cu descoperirea zăcămintelor de cărbune, această zonă a fost intens colonizată, Lupeniul devenind un puternic centru industrial carbonifer al României. În acest oraş se află cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni. Huila extrasă de aici este de cea mai bună calitate, având o putere calorică de până la 9000 kilo-calorii.

Omologarea staţiunii
Complexul turistic Straja este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 şi 3 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.

Amenajări pentru schi
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci  dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu.  Sunt întreţinute cu ajutorul a 5 utilaje de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Prin cele 12 partii de schi, statiunea Straja insumeaza aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Cele 10 instalatii de transport pe cablu va asigura accesul facil latoate partiile din statiune.

Noutati absolute: Inlocuirea telescaunului cu o telegondola moderna si constructia noului telescaun de pe Varful  Straja. Astfel, apar partii noi, cea mai lunga fiind Partia Straja, care pleaca din Varful Straja (1868 m) si ajunge la statia de imbarcare a telegondolei (750 m ),avand o lungime de 8, 1 km.

Salvamont şi Jandarmeria Montană
În staţiunea turistică Straja există un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont ce asigură atât ordinea şi disciplina în staţiune, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top