Skip to main content

Patinajul viteză pe pistă scurtă a avut primul loc (aproap/aprox.) 25 de ani în urmă, ca o formă diferită de patinajul viteză pe pistă lungă – 400 m. Forma actuală a acestui sport spectaculos este rezultatul propriei creşteri rapide.

Short Track, a fost prima dată introdus la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1988 – Calgary, Canada, – ca o provocare demonstrativă, apoi, a fost oficial inclus ca un sport olimpic la Jocurile Olimpice din 1992 – Albertville, Franţa – :femei 500m, bărbați 1000 m şi bărbaţi şi femei ștafetă. Jocurile Olimpice din 1994 – Lilehammer, Norvegia – au adus provocări noi: femei 1000 m, bărbați 500 m, femei ștafetă de 3000 m si bărbati ștafetă de 5000 m.

Primul campionat naţional român pentru seniori şi juniori a avut loc în aprilie 1989, la patinoarul de la Miercurea Ciuc. Din 1989 sunt păstrate dovezi de recorduri naţionale la acest sport. Din acel an până în 1994, Campionatului Naţional de Short-track a fost ţinut ca extensie ale sezoanelor de patinaj pe gheață – pistă lungă.

Participarea României la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 1995 din Andorra a reprezentat un moment decisiv, deoarece din acel moment, patinajul viteză pe pistă scurtă începe să fie practicat.

Spre deosebire de patinajul viteză pe pistă lungă, în care contează viteza şi rezistenţa, la patinajul viteză pe pistă scurtă strategia folosită este decisivă. Aceasta poate fi motivul pentru care nu întotdeauna cel mai puternic va câştiga, dar cei care vor şti cum să combine viteza cu cea mai bună tactică pentru fiecare cursă.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top