Skip to main content
    Capitala Mărginimii Sibiului
  Peisajul pitoresc al muntilor din hotarul Săliștei, liniștea de aici, aerul ozonant al pădurilor de foioase și molid, precum și clima blândă au atras un număr mare de vizitatori, urmând ca patrimonial cultural și turistic să fie îmbogățit cu Parcul de Sculptură monumentală pe lemn situat la 5 km de Săliște în drum spre Crinț, fiind expuse în aer liber opera de artă contemporană realizate în 1981.
    Orașul Săliște este situat în Depresiunea Săliștei, în vestul județului la o distanță de 23 km de Sibiu.
   Accesul în oraș se face prin DN 1 (E 15A) Sibiu- Sebes-Alba Iulia, pe traseul CFR Sibiu-Vintu de Jos cu halte în Sibiel, Vintu de Jos cu gara la Săliște și halte în Sibiel, Săcel, Aciliu sau pe vechiul drum ce trece prin Cristian, Orlat, Sibiel, Vale-Săliște-Tilișca.
    De Săliste mai aparțin 9 sate: Galeș, Vale, Crinț, Sibiel, Fântănele, Săcel, Mag, Amnaș și Aciliu.
    Atestată documentar la 1354 sub numele latinesc de Magna Villa, respectiv Nogfalu în ungurește și Grossdorf în nemțește, așezarea (un important centru meșteșugăresc, comercial și cultural din mărginimea Sibiului) a fost locuită încă din preistorie, mai exact din Paleolitic.
    Zona este reprezentantivă în primul rând prin accea că a păstrat în proporție de 90 % elemente ale portului popular caracteristic dacilor de altădată.
    Complexul muzeal din Mărginimea Săliștei oferă vizitatorilor tot ceea ce au înfăptuit înaintașii noștri de-a lungul vremilor.
   Continunând traseul se ajunge la Criț situat la 18 km de Săliște și o altitudine de 1391 m, oferind un loc de odihnă și plecare spre diverse trasee montane spre Rezervația montană Iezerele Cindrelului, Păltiniș, Valea Frumoasei sau Valea Sadului.
   Suprafata totală a teritoriului este de 24 000 ha, din care intravilan 10 000 ha și păduri cu pășuni împădurite 10 000 ha.
   Populația totală este de 9 700 locuitori din care cu domiciliu în localitățile orașului 5 800 locuitori.
   În domeniu turismului există 54 pensiuni turistice și agroturistice cu o capacitate de 500 locuri, în Orasul Săliște în jur de 10 pensiuni, iar în localitățile componente peste 40 pensiuni, dintre cele mai confortabile va recomandam Pensiunea Domnescu, Pensiunea Fulea si Class din Saliste; in Sibiel: Casa Elena, Lunca Sibelului, Luca, Adriana; Printul Vlad in Fantanele si lista poate continua, Pentru ca aici te simiti, de multe ori mai bine ca acasa!
   Din localitățile orașului își au originile 11 academicieni, care s-au remarcat ca personalități ale științei, culturii și literaturii românești. Cea mai proeminentă personalitate locală a fost Dinoise Romano (!805-1875), episcop de Râmnic, fondator al Bibliotecii Academiei, dar și alte nume au avut o contribuție importantă la renumele localității, precum istoricii Ioan Lupaș (1880-1967) și Ioan Moga (1902-1950), pictorul popular Picu Pătruș, poetul George Topârceanu, filosoful D.D. Roșca (1885-1980), Axente Banciu, Andrei Oțelea  (1894-1977),  Mircea Săndulescu, inginerul chimist Mircea Banciu, doctor în litere-Ionel Pavel, ori organizatorul învățămânatului din Transilvania, Onisifor Ghibu (1883-1972) (in 1616 aici a fost menționată școala grămaticului Dumitru Popa, prima școală românească din zonă,  a doua școală ca vechime din Transilvania, înființată în Șcheii Brașovului) sau regizorul Victor Iliu, reprezentant de seamă al cinematografiei românești.
Evenimentele Orasului
-În luna mai se sărbătorește ”Mălaiul”- festival de recreere și interpretare a cântului popular;
– Timp de două zile în luna august a fiecărui an au loc ”Zilele culturale ale Orașului Săliște;
– În a patra zi de Crăciun – 28 decembrie, în Piața Junilor din Săliște are loc ”Întălnirea Junilor” (întâlnirea tradițională a cetelor de juni din Mărginime).
 
Mărul de Aur și perlele Mărginimii
În anul 2009, localitatea Sălitște a fost premiată de către Federația Internațională a Jurnaliștilor din Turism, cu distincția Mărul de Aur, pentru păstrarea și conservarea traditiilor populare, pentru rolul său major privind indentiatea și valorificarea tradițiilor specifice Mărginimii si spatiului sau unic cultural și spiritual, dar nu, în ultimul rând ospitalității și oamenilor locului.
Traditia de referinta este Nunta tradiționala de la Sibiel.
În fapt, acest premiu este acordat tuturor localităților din Marginimea Sibiului pentru frumusetea peisajelor, autenticitatea și vechimea practicării agroturismului, (existand documente care atestă ca agroturismul era practicat în zona, încă din 1974) conservarea și perpetuarea traditiilor si portului popular.
 
Obiective și atracții turistice:
 
Muzeul Parohial Săliște
Piața Eroilor nr.6
Tel.0269553304
Persoană de contact: Popa Olimpia
Program de vizitare: 08:00-16:00 (luni-vineri)
Muzeul Parohial Săliște cunoscut ca si Muzeul Protopiatului este un izvor de cultură, credință, spiritualitate și tradiție românească. Muzeul găzduiește cărți și documente referitoare la istoria protopiatului precum și miniaturi ale lui Picu Pătruț.
 
Muzeul Culturii Săliștene
Piața Eroilor nr.8
Tel. 0269553512 interior 115
Program luni-vineri 08:00-16:00
Înfiintat în 1978, ofera posibilitatea de a face cunostiinta cu o multitudine de personalități din cultura sălișteană, fiind locul cel mai relevant pentru substratul cultural al orașului.
 În cadrul Muzeului culturii săliştene sunt expuse numeroase obiecte de artă populară printre care se numără o serie de documente şi opere, majoritatea în original, privind viaţa şi activitatea ştiinţifico-literară a celor unsprezece academicieni, fii ai acestei aşezări din Mărginimea Sibiului.
 
Muzeul Etnografic Maria Costăchescu – Loc. Galeș,
Tel. 0269553039
Persoană de contact: Simu Anca
Program luni-vineri 08:00-16:00
 
Muzeul de Icoane pe sticlă ”Zosim Oancea – Loc. Sibiel
Str. Bisericii nr.329
Program luni-vineri 08:00-19:300
Muzeul de icoane pe sticlă a fost realizat de preotul Zosim Oancea în anul 1971, fiind expuse peste 700 de tablouri cu teme biblice creștine; icoane pictate pe lemn; tipărituri vechi, manuscrise vechi.
 
Muzeul Etnografic și de Artă Bisericească ”Dr. Iona Stoica”- Loc. Fânănele
Persoană de contact Nicolae Drăghiță
Program luni-vineri 08:00-12:00; 16:00-18:00
A căpătat destinația de muzeu în 1994, cuprinde colecții de artă bisericească, etnografie și istorie memorială.
 
Alte obiective de interes
Casa memorială ”Ioan Lupaș”-Str. Memorandiștilor,
Casa Memorială ”DD Roșca”, Săliște, Str. Brata
Casa Memorială ”O , Chibu”, Săliște, Str. Vale
Ansamblul rural ”Centrul istoric al localității sat Vale sec. XVII-XIX
Ansamblul rural ”Centrul istoric al localității Săliște
Situl rural Sibiel, sat sibiel, intreaga localitate (sec XVIII-XIX)
Troita nr 166 (1803)-Sibiel
Casa de lemn nr.31 (sf.sec XVIII)Sibiel
Casa de lemn nr.151 (sf.sec XIX)Sibiel
Casa de lemn nr.322 (sec XIX) Sibiel
Ruinele Cetății Feudale Salgo din sSbiel (menționată documentar din 1383)
Circuitul Ecomuzeului cu atelierele de meșteșugari din Săliște:
Atelier tâmplărie și scultpură în lemn
Atelier și spațiu comercial-desfacere produse din piele
Atelier de fierărit
Atelier de pălărier
Moara pe apă-singura funcțională din judetul Sibiu
Atelier de pictură pe sitclă
 
Strand Marmelada – fosta ”Cabana lui Nicu Ceaușescu”
    Scurt istoric al trupului ”La Marmeladă” creat din trupurile: Spoiele, Viile brătii, cloace, in suprafata de 42 ha
Se află in zona Str. Brata, in locul numit de localnici Dosul Bărtii.
Constructia actualelor clădirii a început in anul 1943, de către ministerul agriculturii, directia viticulturii sub forma de sediu administrativ, actuala clădire principală ”Fabrica de marmelada” cu grajd și remiză, cotet, closet, platforma de gunoi. Receptia lucrărilor fiind făcută prin procesul verbal incheiat la data de 23 XI 1945 sub denumirea de Centru pomocil Săluiște din Dealul pompierilor cu nr. Administrativ 560.
  În anul 1956, acest centru pomicol este preluat de către statiunea expermientală pomicola de la Geoagiu care infiinteaza o plantatie pomicolă intensivă, modernă cu speciile de pomi fructferi: măr, păr, prun și vișin, cu o colectie din cele mai bune și productive soiuri care au fost amplasate pe terenurile drepte in livada organizată, iar pe cele în pantă pe terase, amenajate pe curbele de nivel.
Ulterior sediile și aproximativ 10 ha, au fost preluate de către IAS Sura Mica, apoi de către Gospodăria de Partid Sibiu ca fermă a partidului până în dec 1989, când a fost preluat in totalitate de Primăria Săliște. Restul suprafetei de 32 ha, au fost preluate de la Statiunea Geoagiu de către Primăria Săliște și folosite ca pășunat.
Încă din anul 1961, cand la punctul pomicol era angajat inginerul Pascu Ioan, a existat ideea și intentia infiintarii unui loc de scăldat în pârul Brății, făcăndu-se un baraj pentru un lac de acumulare de către elevii școlii de la Geoagiu care făceau practica agricolă în aceste locuri, dar care nu a durut decât aproximativ 3 ani.
Totuși după preluarea de către gospodăria de partid Sibiu, se materializează acest lucru, făcându-se un baraj mai solid, creându-se un lac pentru scăldat și populat cu pește, făcăndu-se și o pistă de aterizare a elicopterelor și o cabană sub denumirea de ”Cabana lui Nicu Ceaușescu”
După revoluție s-a încercat în mai multe rânduri creerea unor spatii de agrement ca : teren de tenis și o filigorie cu sală de mese, dar materializarea acestora și cu un strand pentru scăldat, de abia acum este realizat.
În prezent, Vila dispune de 6 locuri de cazare (două camere cu 3 paturi și baie), o sală de msee, acces la bucutărie, terasă cu grătar.
Strandul cu piscină, vestiare, grupuri sanitare, teren defotbal, teren tenis cu nocturnă, iar pentru ceii care vin se pot relaxa plimbându-se prin livada de meri.
 
14.12.2010, ora 11:45
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top