Skip to main content

Promovare si informare cu cine ?

Preambul: Referitor la raspunsul formulat de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, cu privire la propunerea lansata de un ong de turism, privind lansarea unui program de promovare a Litoralului Romanesc si Deltei Dunarii, sub denumirea: Info Plaja România.

   La data de 30.05.2013, ADPETurism Romania, reprezentanta prin presedinte Mihai Danaila, a depus la cabinetului Dl.Presedinte a Autoritatii Nationale pentru Turism, sub nr. 644/30.05.2013 o adresa prin care solicitam, furnizarea de informatii cu privire la plajele autorizate si utilizate in scop turistic pe teritoriul Romaniei.
Urmare a raspunsului evaziv si fara suport, permiteti-ne sa facem public pozitia autoritatii cum intelege aceasta sa isi aduca aportul cu privire la proiectele de promovare care ii sunt aduse la cunsotinta cat si respectarea cadrului legal in materie.  
Pentru a nu exista interpretarii, cu privire la informatiile solicitate aveti atasate solicitarea noastra si raspunsul formulat de catre autoritate.
Prin raspunsul formulat, practic A.N.T. recunoaste ca la ora actuala, deci data de 05 iunie 2013, insemnand mai bine de 1 luna de la deschiderea sezonului estival, plajele situate pe litoralul romanesc functioneaza ilegal.
Conform legii de care acestia fac vorbire in raspunsul formulat.  Agentii economicii au  obligatia ca la inceputul sezonului estival sa fie autorizati de catre autoritatea abilitata prin lege. Astfel, conform art. 7 alin. (2) din Ordinul nr. 1204 din 26 martie 2010.  Autorizatia turistica se elibereaza anual si este valabila pentru perioada sezonului turistic estival din anul respectiv.
Deci solicitarea  formulata in mod expres, face obiectul actelor normative de care se face vorbire, in raspunsul formulat, acestia refuza sau se fac ca nu au inteles obiectul solicitarii.
Va informam ca nu toate tronsonale de plaja de pe litoralul romanesc aflate in administrare Apelor Romane, Sectorul Dobrogea, au facut obiectul noilor contracte de inchiriere incheiate in anul 2013, mare parte din contractele de inchiriere pentru  sunt in derulare, deci agenti economici in cauza care le opereaza trebuie sa detina la aceasta data autorizatia turistica de plaja.
Deci Autoritatea Nationala pentru Turism pe linga faptul ca nu isi aduce aportul la o propunere lansata de un operator din mediul privat care doreste sa-i faca promovare fara costuri a unui produs turistic care la neglijat, nu are capacitatea sau nu vrea sa puna aceste informatii la dispozitie, pe motiv ca inca nu au fost autorizate.  
Atunci intrebam, plajele la ora actuala pe ce temei legal sunt exploatate pentru sezonul estival 2013. În conditiile în care au mai ramas doar 2 saptamani, pina cand incepe vacanta de vara a elevilor si perioada concediilor, iar autoritatea abilitata prin lege nu autorizat nici-o plaja.
Intrebam autoritatea ce garantii ofera turistilor aflati pe litoral, in acest sezon cu privire la conditiile de siguranta, protectie, intreventie si confort ? Deci dupa atitudinea si lentoarea ANT, anul acesta turistii se pot astepta ca plajele sa nu aiba salvamari, puncte de prim ajutor si alte dotari imperios de necesare.
La o analiza, mai atenta a raspunsului formulat de catre ANT, veti constata ca este mai degraba adresat unei persoane care in acceptiunea celui care a redactat raspunsul, a apreciat ca solicitantul, doreste sa-i se comunice cadrul legal de autorizare a plajelor, nicidecum furnizarea informatiilor cu privire la lista agentilor economici autorizati pentru sezonul estival si informatii complete despre fiecare plaja in parte.
Pentru  corecta analiza a adresei forumulare,  aceste informatii cu privire la caracteristicile tehnice ale plajelor, sunt extrase din continutul actului normativ, motiv pentru care am si detaliat subiectul solicitari, iar acestea le-am solicitat in prisma faptului ca informatiile in cauza trebuia sa fie publice, totodata acestea fac obiectul documentatiei care le prezinta agentul economic care solicita demararea procedurii de autorizare ca plaja turistica. Deci nu era necesar sa ni se enumere intr-o jumatate de pagina actele normative in cauza fara sa se raspunda concret si la obiect la solicitarea adresata.
La aceasta data, autoritatea trebuia sa detina deja baza de date cu plajele autorizate si bineinteles sa fie facute publice la sectiunea speciala creata pe siteul autoritatii.
http://turism.gov.ro/informatii-publice/
In concluzie. Probabil ca autoritatea va demara procedura de autorizare a plajelor in momentul in care presa va semnala sau va reflecta un nou incident (accident pe plaja, un inec etc.) petrecut pe plajele din Romania, din neglijenta autoritatilor.
Va rugam sa ne sustineti in aceasta campanie pentru demascarea abuzurilor si lipsei de profesionalism de care dau dovada cei abilitati sa se ocupe de promovare si autorizare in turism.
In final, va informam, ca in ciuda acestor obstacole, vom continua sa depunem eforturi,  pentru a finaliza in premiera pentru Romania un produs turistic de promovarea a Litoralului si Deltei Dunarii.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top