Skip to main content

    În cadrul Programului ”Turist în România”  s-a  lansat campania „Crăciun în Maramures”, actiune care are menirea de-a promova zona ca destinație turistică pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

  Programul doreste sa atraga mai multi turistii in Tinutul Maramuresului pentru peterecerea sarabatorilor de iarna. O alta componenta o constituie  promovarea mult mai intensa a traditiilor-obiceiurilor si gastronomiei maramuresene.

   Marmuresenii sunt cunoscuti pentru mastile deosebite pe care le poarta cu ocazia Craciunului si a Anului Nou. Confectionate adesea din blanuri, piele si ornate cu ciucuri colorati, clopotei, margele si panglici, aceste măști expresive au rolul vrăjitoresc de a împrumuta curaj și însufletire celui ce le poartă. Mastile sunt scoase și purtate de cei ce interpreteaza niste roluri specifice teatrului naiv, ocazie cu care colinda de Crăciun și Anul Nou pe la casele oamenilor, pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce aminte oamenilor că viata e trecatoare. Cele mai multe dintre ele reprezinta fie duhuri rele, chipul morții „cea cu coasa”,  fie alte personaje din legendele si folclorul maramuresean. Traditia spune ca acestea au puterea, de a da curaj celui care le poarta.

 La Săcel, meșterul Vasile Șușca face măști impunatoare si expresive, fiecare cu povestea și cu puterea ei.

Unul dintre obiceiuri pastrate din stramosi in Maramures este teatrul popular religios. Viflaimul este o piesa inspirata din Biblie care povesteste despre Nasterea Mantuitorului. Actorii sunt tineri feciori costumati si poarta masti specifice zonei.

   Diverse variante ale acestei piese sunt puse in scena si pe Valea Izei, la Nanesti, Stramtura, Ieud, Rozalvea, pe Mara la Berbesti, Vadu Izei, Breb, la Viseul de Jos si de Sus. Spectacolul se joaca pe la curtile taranilor mai gospodari, in curtea bisericii, pe ulitele satelor si, mai nou, chiar in caminele culturale.

Oferim mai jos citeva oferte pentru perioada sarbatorilor de iarna.

– Motel-Restaurant Perla Sigheteana – Loc. Sighetu Marmatiei

  Tel. 074102996, 0262310268

– Pensiunea Irina – Loc. Desești

Str. Principala  nr. 259

– Famlia Oancea va asteapta in Desesti cu o palinca de 60 grade, cu paine pe vatra si multa slanina afumata.

 Pentru perioada sarbatorilor – 150 Ron, persoana/zi – cazare si demipensiune inclusa.

Tel. 0747076935, 0744950284, 0262372603

– Pensiunea Tincu – Sat Sugatg

Tel. 0262374884, 0740599370, 0743902684.

”Sa-nchinam pe sub podete

Sa ne daie gazda mere,

Sa-nchinam pe sub butuci

Sa ne daie gazda nuci”

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top