Skip to main content

Podul BIZETZ-GIURGIU

Podul Bizetz este primul pod curbat în plan orizontal construit în Europa. El a fost inaugurat în anul 1905, pentru a realiza conexiunea dintre oraşul Giurgiu şi Portul Ramadan, cu acces peste canalul Sf. Gheorghe. Podul a fost proiectat şi construit de inginerii Anghel Saligny şi Ion Ionescu-Bizetz. Podul a fost construit pentru cale dublă, rutieră şi feroviară şi, la data construcţiei sale a reprezentat o premieră tehnică europenă. Podul a devenit monument istoric şi în prezent este deschis numai traficului pietonal, ca urmare a realizării alături a unui pod nou, lucrare ce s-a finalizat în perioada 2005-2007.

Podul Bizetz, purtând numele inginerului Ion Ionescu-Bizetz, a permis transformarea oraşului Giurgiu dintr-un port medieval într-unul modern.

Într-adevăr, odată cu creşterea tonajului vaselor ce acostau la Giurgiu, vechiul port din faţa oraşului nu a mai fost suficient de mare şi după mai multe tergiversări s-a hotărât amenajarea altui port cu acces direct la Dunăre – Portul Ramadan pe insula cu acelaşi nume. Pentru aceasta a fost necesară traversarea Canalului Sfântul Gheorghe, şi astfel a fost contruit un pod modern din fier de o echipă de ingineri care îl includea şi pe renumitul Anghel Saligny, autorului Podului de la Cernavodă. Din cauza paticularităţii locului unde a fost realizat podul, acesta a trebuit construit în curbă, o premieră în vremea aceea. Podul a împlinit în 2005 vârsta de 100 de ani, este clasat monument istoric şi a fost recent dublat de un nou pod necesar pentru traficul contemporan.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top