Skip to main content

     Am auzit multe despre Valea Oltului şi mi-am zis că-i obligatoriu să ajung şi eu acolo. Aşa că m-ampornit şi eu …  şi am ajuns  pe Valea Oltului în superba staţiune Călimăneşti-Căciulata şi mi s-a părut normal să vin să vă povestesc şi dumneavoastră câte ceva din cele ce am găsit aici.

Călimăneşti-Căciulata este una dintre staţiunile din judeţul Vâlcea. Apele minerale şi cele termale, peisajul, mânăstirile, serviciile şi reţeaua hotelieră au reuşit să o propulseze pe primul loc între staţiunile din acest judeţ (Govora, Băile Olăneşti, Voineasa, Ocnele Mari şi Horezu). Ca şi poziţionare staţiunea Călimăneşti-Căciulata se întinde de-a lungul drumului european (E81) şi se află la numai 18 Km. distanţă de Râmnicu Vâlcea, la 80 Km. distanţă de Sibiu, 49 Km. de Curtea de Argeş şi la 190 Km. distanţă de capitala Bucureşti. Populaţia din Călimăneşti-Căciulata se cifra la 8633 locuitori (eu însă aştept datele actualizate ale actualului recensământ)! Teoretic staţiunea este axată pe o singură stradă (Calea lui Traian) care începe aici în Călimăneşti şi continuă câţiva kilometri tocmai până la ieşirea din Căciulata.

Chiar dacă este la mintea cocoşului şi mulţi ştiau deja asta, mai spun că staţiunea Călimăneşti-Căciulata este formată din localitatea Căciulata şi oraşul Călimăneşti. Adevărul este că staţiunea a reuşit să se promoveze şi cu „lucrurile” altora, adică pe lângă schiturile şi mânăstirile de aici (Cozia, Ostrov, Sf. Ioan, Turnu, Stănişoara, sau Biserica de Piatră) managementul staţiunii adăuga, la excursii „în zonă” şi restul mânăstirilor şi schiturilor din judeţ (Hurezi, Bistriţa, Dintr-un Lemn, PAhomie, Govora, Frăsinei, Pătrunsa, Sărăcineşti, Surpatele, Aronta sau Cornetu) oferindu-i astfel turistului pretenţios o paletă de pelerinaj de invidiat pentru orice zonă geografică din ţară. Printre locurile şi obiectivele cu care staţiunea se mai mândreşte este şi Castrul Roman Arutela datat din anul 138 E.N. fiind cel mai cunoscut dintre cele 7 (ŞAPTE) castre romane din judeţul Vâlcea, „Drumul de Cură Balneară” o superbă potecă prin pădure de circa 3 Km. modernizată 2011, pavată de-a lungul pădurii de stejari şi fagi plină de veveriţe jucăuşe, chiar şi gara oraşului Călimăneşti este înscrisă în lista monumentelor istorice, fiind datată 1899. De altfel Călimăneşti-Căciulata a reuşit şi reuşeşte să promoveze cel mai bine valorile culturale de pe întreaga Vale a Oltului, altfel cum s-ar explica strămutarea festivalului „Cântecele Oltului” din Făgăraş aici la Călimăneşti-Căciulata.  !?!!? Pot să spun că reţeaua hotelieră de aici este în continuă creştere, chiar dacă „hotelieri tradiţionali” (Oltul, Cozia, Căciulata, Central sau Traian) concurează cu istoria lor seculară (Hotel Central datare:1881-1886)şi nou-sosiţii în branşă nu ar avea nicio şansă. Însă Călimăneşti-Căciulata a reuşit să dezvolte toate formele de turism: turismul balnear, turismul de afaceri, turismul de odihnă, turismul de tranzit sau turismul ecumenic, făcând astfel loc pe piaţa turistică a atâtor hoteluri, pensiuni şi/sau vile !

TRATAMENTE: paleta de proceduri balneare şi afecţiuni tratate cu succes aici în Călimăneşti-Căciulata este foarte mare, aşa că în continuare o să încerc să fac o listă cât mai exactă cu afecţiunile tratate cu succes aici în Călimăneşti-Căciulata: reumatismele inflamatorii stabilizate; reumatismele degenerative (artroze, spondiloze), afecţiuni degenerative articulare ale omului vârstnic; afecţiuni neurologice periferice (nevralgii, nevrite, ascitalgii), sechele posttraumatice, anexite; metroanexite cronice; sterilitate secundară, rinofaringite; sinuzite cronice; afecţiuni bronhopulmonare cronice netuberculoase (bronşite cronice, astm bronşic). dischinezii biliare; colecistite cronice nelitiazice sau cu calculi urici, sechele postcolecistectomie; hepatite cronice postvirotice sau mixte stabilizate, gastrite cronice – cu hiper şi hipoaciditate; boala ulceroasă (ulcer gastric şi duodenal fără complicaţii); sechele stomac operat; entero colopatii cronice nespecifice, hiperuricemii; dislipidemii; diabet zaharat compensat, litiază şi microlitiază urinară cu sau fără infecţie; pielonefritecronice ascendente; pielocistite. Ce mai încolo şi-ncoace dacă eşti bolnav Călimăneşti-Căciulata este locul unde trebuie să vii fiindcă vei pleca sănătos.

ECONOMIA :  este de la sine înţeles că principala ramură economică aici în Călimăneşti-Căciulata este turismul, aproape o treime a populaţiei salariale (31,5%) se regăseşte în această ramură. De fapt turismul este ramura economică ce generează locuri de muncă şi pentru alte ramuri economice, cum ar fi: comerţ, sănătate (personal baze de tratament), construcţii (întreţinerea, reabilitarea sau conservarea unităţilor turistice), transport (local, interurban şi/sau interjudeţean) sau, mai nou, producţia de produse de artizanat.

PERSONALITĂŢI:  conform principiului, „pe ăştia îi avem şi cu ăştia ne mândrim” la capitolul „Personalităţi” Călimăneşti-Căciulata se laudă cu al lor actor Florin Zamfirescu, care s-a născut la 12 aprilie 1949 chiar aici în Călimăneşti şi cu care oraşul se mândreşte dând de altfel numele său Casei de Cultură de aici din oraş. O altă personalitate cu care staţiunea se mândreşte este poetul Anatol E. Baconsky născut în data de 16 iunie 1925 şi decedat la cutremurul din 4 martie 1977, (nimeni altul decât tatăl lui Teodor Baconschi, fostullministru de externe al României), care chiar dacă nu s-a născut şi nici nu a decedat aici, a creat multe din operele sale aici în Călimăneşti-Căciulata. Astfel Biblioteca Orăşenească din Călimăneşti poartă în prezent numele poetului A.E. Bacosky !!! Chiar dacă NU este la fel de faimos ca primii doi şi matematicianul Dan Zamfirache, născut în 1954 aici la Călimăneşti, este una din personalităţile cu care staţiunea se mândreşte. Pentru cei ce nu ştiu, încă, menţionez că Dan Zamfirache este: publicist, matematician-informatician, membru al Societăţii Numismatice Române şi al Federaţiei Filatelice Române, secţia Cartofilie. De altfel Dan Zamfirache a scris „Monografia ilustrată a Călimăneştiului”, un studiu pe baza cărţilor poştale vechi din propria sa colecţie.

MUST SEE :  la fel ca multe locuri din ţară şi aici în Călimăneşti-Căciulata există o mulţime de locuri care trebuie vizitate, fără pretenţia de a fi cea mai exactă listă o să enumăr în continuare undele din acestea: Mânăstirea Cozia, Cascada Lotrişor, Schitul Ostrov, Castrul Roman Arutela, Mânăstirea Stănişoara, Schitul Sf. Ioan, Mânăstirea Turnu, Biserica de Piatră şi Drumul de Cură Balneară.

CONCLUZIE: în Călimăneşti-Căciulata, ar mai fi multe de făcut (ca peste tot de altfel) dar staţiunea se află pe drumul cel bun, este locul ales de mulţi care vor să-şi petreacă weekendul, vacanţa, concediul sau să trateze balnear. Aşa că în calitate de turist care a vizitat Călimăneşti-Căciulata vă recomand şi dumneavoastră cu căldură această „perlă” a Văii Oltului vă asigur că NU veţi regreta, aşa că toată lumea … „La drum” !!!

de Robert Codescu

 

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top