Skip to main content
Biserica evanghelica din Saschiz
Biserica evanghelica din Saschiz  a fost construita la sfarsitul secolului al XV-lea (intre anii 1493-1496) de catre colonistii sasi din localitate. Monumentul impresioneaza prin frumusetea expresiva a proportiilor si prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lacas de cult. Exista un etaj fortificat care este suprapus peste nava si cor, precum si un drum de straja scos in consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunatoare construite deasupra uriasilor contraforti de piatra si caramida elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumusetea arhitecturala se imbina insa cu destinatia defensiva a Bisericii fortificate, in spatele arcurilor fiind inca vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorita distantei considerabile dintre vatra satului si colina pe care a fost construita Cetatea taraneasca, in decursul timpului, Biserica fortificata a devenit principalul loc de refugiu al saenilor.
In cimitirul bisericii, pe unele pietre funerare sunt inscriptionari vechi de sute de ani ( 1572, 1677 etc.). De mentionat este Biserica-cetate evanghelica din Cloasterf (1521 – 1524), care in ciuda vechimii ei, este inca in stare buna.
 
Turnul cu ceas
Turnul din Saschiz este una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania, apartinand, ca si Biserica fortificata, arhitecturii sasesti de secol XV. Inalt de x metri, turnul marcheaza si astazi centrul comunei Saschiz. Functia sa defensiva este tradata de existenta gurilor de aruncare si a celor 12 lucarne care ritmeaza acoperisul imbracat in tigla smaltuita divers colorata. Si tot acoperisul, prin cele patru turnulete de pe colturi si prin flesa foarte ascutita, cu baza in forma de bulb, aminteste prin forma sa si prin materialele utilizate de elegantul turn ce i-a servit ca model: Turnul cu Ceas din Sighisoara.
Astazi, puteti admira complexul monumental alcatuit din Biserica evanghelica si turnul cu ceas la doar caaiva metri de soseaua principala (E60) ce trece prin mijlocul Saschiz-ului.
 
Cetatea taraneasca Saschiz
La aproximativ 2 km distanta de sat, sus pe culmea dealului, la peste 500 m inaltime, se inalta atinsa de trecerea veacurilor Cetatea saseasca. Cetatea taraneasca ce domina si acum Saschiz-ul este inca o urma a framantarilor epocii medievale. Construirea ei a inceput, in secolul XIV-lea, mai precis in anul 1347, dupa cum indica o inscriptie de pe zidul de NV al cetatii, pentru a proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz si din alte sase comune alaturate, care au ajutat la construirea ei. Zidurile inalte de 7 – 9 m si cele 6 turnuri patru turnuri de colt si cele doua de poarta, toate cu functii de supraveghere si de aparare aveau menirea sa apere populatia Saschizului si a satelor din jur in timp de razboi. Denumirile acestor turnuri: Turnul Școalei, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de Paza reflecta buna organizare a comunitatii. In interiorul cetatii se afla o capela, din care astazi nu a mai ramas decat o ruina. Singura urma intacta este fantana adanca de 65 de m care se spune ca face legatura, printr-un tunel subteran, intre incinta cetatii si centrul comunei Saschiz.
Cetatea este opera comunitatii germane din zona, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu in conditiile, in care majoritatea fortificatiilor sasesti au fost ridicate in jurul bisericilor din centrul asezarii.
Ca si stil arhitectonic, cetatea apartine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic (este terminata in secolul al XIV-lea), fapt confirmat de acoperisul intr-o singurp panta si de gurile de tragere prevazute cu o grinda din lemn care se putea roti pentru a putea inlesni ochirea cu ghiulele si arcuri de sageti. Detaliile tehnice sunt insa depasite de frumusetea ruinei care isi proiecteaza silueta fantomatica printre copacii de pe marginea drumului de acces, invitand calatorii sa-si elibereze imaginatia printre zidurile ei.
La 12 mai 1678, orasul Saschiz a intrat sub administratia Sighisoarei printr-o hotarare a Dietei Transilvaniei.
 
Comentariu poze:
1. Biserica fortificata
2. Turnul cu ceas
3-4. Ruinele cetatii
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top