Skip to main content
    Aşezare/Cadru natural
  Staţiunea clujeană este situată în SV județului, la poalele de est al Muntelui Mare din Masivul Apuseni, pe cursul mijlociu al râului Iara, la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m).
Din punct de vedere administrativ aparține de comuna Băişoara (jud.Cluj), la 46 de grade şi 32 de minute latitudine nordică şi 23 de grade şi 19 minute longitudine estică.
   Poziționarea stațiunii se află la o altitudine cuprinsă între 1 200 şi 1500 m, Hotelul Alpin-emblema stațiunii se află situat la 1 345 m.
Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă.

  Cum ajungem?
 În staţiune se ajunge pe DJ 107M, până în comuna Băișoara aveti de parcurs din Cluj-38 km. De aici, șoseau urcă pe valea Ierţa până în satul Muntele Băişorii -10 km, apoi încă 6 km până în staţiunea Muntele Băișorii. (Distanţă Cluj-Napoca-staţiune: 54 km). Din staţiune mai pleacă trei drumuri nemodernizate: unul coboară în valea Vadului, unul urcă până pe Vf.Muntele Mare (1826, al treilea ca înălţime din Apuseni) şi unul coboară în Muntele Băişorii pe pârâul Crinţului.
Stațiunea cunoaște un aflux semnificativ de turiștii, în special iarna şi la sfârşit de săptămână.
Accesul obişnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze -curse regulate efectuate de operatorul județean Fany, până în satul Muntele Băişorii, apoi pe jos 45″ sau cu ocazii. Iarna există autobuze până în staţiune, circulă sămbătă și duminică, cu plecare de la ora 08:00 din Cluj Napoca, zona Operei Maghiare și întoarcere, la ora 17:00.

   Schi în Apuseni la Băișoara
  Se pot practica diverse sporturi şi jocuri, baza rămâne însă pe sporturile montane, pentru practicarea cărora există în zonă vaste posibilităţi, în special pentru drumeţie, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantă, dar și schi fond, alpinism şi speologie.
   – Pârtia Mare din Băișoara are o lungime de 1200 m, dificultate medie și o diferență de nivel de 247 m, este dotată cu teleschi care poate transporta până la 600 persoane/oră.
Anual în stațiune, spre sfârșitul lunii februarie se organizeză Serbările Zăpezii.

Prețurile la închiriat echipamente sunt: sănii -10 lei, echipament schi complet -30 lei, placă cu boți-40 lei, Plimbări cu ATV-80 lei/oră.
În sezonul de vară se pot efectua drumeții pitorești în Munții Apuseni, Cheile Turzii etc

 
 Băișoara devine stațiune de schi
În cel mai scurt timp se va inaugura un nou domeniu schiabil în Băișoara, acesta va fi amplasat în zona Buscat, unde vor exista 3 pârtii, în lungime totală de 3 000 m cu grade de dificultate ușoară și medie.
Sezonul lung de schi din luna decembrie si martie, recomandă Muntele Băișorii ca o stațiune pentru sporturilor de iarnă.
La capitolul investiții, se va reabilita în cel mai scurt timp drumul judetean și vor fi incluse o serie de pârtii de schi în lungime minimă de 3 000 m.
Proiectul de schi, aparține administrației locale este declarat eligibil urmând a fi demarate lucrările. Astfel vom vorbi, cât de curând de Băișoara – o stațiune de schi.
Stațiunea și zona este deservită de formație Salvamont și un detașament de jandarmerie montană.

Cazare și divertisment
Hotel Alpin, este  gazda ideală pentru o vacanță la munte, indiferent de sezon, camere confortabile, personal atent, ofertă de agrement variată și un restaurant apreciat de toți oaspeții.
– Hotelul dispune de 110 locuri de cazare reprezentând atât camere single, double, cât și apartamente.
– Facilități: lift, tv, baie propie.
– Restaurantul hotelului dispune de 120 locuri. Pe lângă oferta gastronomică bogată vă stau la dispoziție pentru recreere un bar, o sală de conferințe, o sală de jocuri (biliard, tenis de masă, șah, table, badminton).
Tel: 0264 333372, Fax: 0264 333373, E-mail: onix@hotelonix.ro, www.turismariesul.ro

Cabana Montana – 2 flori- Tel. 0744 535 026

Pensiunea Casa Olly- 2 flori-5 camere cu 13 locuri.
Tv, bucătărie utiliată
Tarife-35 lei/1 noapte
2 nopti -60 lei
Tel. 0742 857462

Pensiunea Nicoleta-3 flori
16 locuri repartizate in 8 camere spațioase și confortabile.
Sala de mese proprie-24 locuri
Preț 110 lei/cameră dublă
Tel. 0722 342862
Loc de joacă pentru copii, loc de grătar, posibilitate inchiriere echipament de schi, bicilete etc.

Cabana Palatul Copiilor-organizează tabere de inițiere schi și este organizatorul de tradiție a Serbărilor Zăpezii din Băișoara. Capacitatea cabanei este de 80 locuri/serie.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top