Skip to main content

  Lecția de schi – Inițierea în Ski

  Prima dată când punem schiurile în picioare avem o mare nesiguranță și nu suntem obișnuiți cu lungimea  acestora. Acomodarea cu schiurile este prima lecție pe care trebuie s-o învățăm. Vom începe cu exerciții simple prin care dorim să dobândim echilibrul și încredere în forțele noastre. Nu este indicat să sărim etape în învățarea schiului pentru că ceea ce am pierdut sau nu am luat în calcul la început se va dovedi a fi folositor pe parcurs.
     Pentru prima oară când folosim schiurile ne alegem un loc cât se poate de plat ca să înlăturăm orice posibilitate de alunecare nencontrolată. Având un schiu montat și clăparul celălalt liber facem câțiva pași urmârind să ne lăsăm cât mai mult greutatea pe schiu. Cu amândouă schiurile vom face mers alternativ și împingere simultană. Acesta din urmă se execută prin împingere din brațe cu sprijin în bețe pentru a aluneca spre înainte.
    La mersul alternativ un rol important este deținut de schimbul de greutate de pe un picior pe celălalt. Foarte important este să știm cum să cădem pentru a nu ne lovi prea tare. Când o căzătură devine inevitabilă atunci încercați să vă relaxați și căutați a cădea de preferință pe o parte  și pe spate. Indiferent de căzătura trebuie să reveniți în deal față de schiuri și acestea să fie perpendiculare pe linia pantei. Trageți câlcâiele aproape de corp și vă ridicați prin sprijin în bețe înfigându-le spre deal și în spate.
  Schimbarea direcției prin pășire trebuie  învățată după care putem merge mai departe la alunecări pe linia pantei. Schimbați direcția prin pășire în vârful schiurilor prin pași adăugați până la orientarea schiurilor pe lina pantei cu un sprijin puternic în bețe în timpul răsucirii. Dupa ce am reusit sa ajungem la linia pantei putem aluneca liber stand in pozitie de coborare. Pentru ca nu stim sa ne oprim din alunecare inca este bine sa alegem  un loc cu panta lina si contrapanta.
   Poziția de coborâre trebuie să fie  cât mai relaxată și naturală. Greutatea trebuie distribuită în mod egal pe ambele schiuri și pe toată talpa. Articulațile gleznei, geneunchiul și șoldului trebuie să fie ușor flexate. Coborârea se face pe linia pantei iar privirea orientată înainte. Bețele se țin lângă corp orientate oblic în jos cu vârfurile spre  cozile schiorilor.
  Brațele relaxate sunt depărate lateral și ținute înaintea centurii. În exersare se va urmării îndeplinirea fiecărui obiectiv în parte. Din acest moment se poate exersa coborârea cu ghemuiri și ridicări repetate. În pregătirea plugului este important să facem coborâri cu schimbarea greutății de pe un schiu pe altul și chiar cu ridicarea schiului.
   La începători cea mai simplă metodă de oprire este plugul. Centrul de greutate în timpul deplasării în plug este tot timpul între schiuri și din acest motiv poziția nu pune mari probleme de echilibru. La început vom încerca să facem plugul pentru a ne opri. Acesta se face prin apropierea vârfurilor schiurilor și depărtarea cozilor astfel încăt să rezulte un ”V”. Sprijinul este pe cantul interior al schiului, iar greutatea egal repartizată pe schiuri. Genunchii trebuie să fie ușor flexați. Bețele vor avea aceeași poziție ca și în cazul coborârii directe. Pentru a ne opri se accentuează sprijinul pe cantul interior al schiurilor printr-o ușoară flexie. Plugul nu este folosit doar pentru frânare  și pentru alunecare controlată. Dacă nu accentuăm atât de mult ca la oprire sprijinul pe canturi rezultatul  va fi o frânare lină.
    Este foarte  importantă execuția. Tot timpul se va încerca îmbunătățirea și dezvoltarea echilibrului pe schiuri prin deschideri și închideri ale plugului într-o coborâre directă. După trecerea cu succes al acestui pas urmează virajele.
    Ocolirea din plug se execută din plug  alunecat prin repartizarea greutății pe schiul stâtng pentru a schimba direcția de mers spre dreapta și pe dreptul pentru a schimba direcția de mers spre stânga.
     După executarea virajului dorit reveniți ușor în poziție de plug prin trecerea greutății pe ambele schiuri în mod egal. Bustul urmărește virajul printr-o mișcare de rotație. Pentru a reuși virajele este bine să exersăm întăi o parte și apoi cealaltă.
   După ce încep să fie mai bine executate și fără pierderi de echilibru se poate merge la o pantă ușor mai accentuată și iar exersat. Următorul pas este legarea ocolirilor la stânga și la dreapta într-un exercițiu care să cupindă 2 viraje la stânga și 2 la dreapta. Vom urmări pe parcursul execuției exercițiului să executăm viraje prin schimbarea greutății pe schiul opus virajului și să revenim după ce virajul s-a încheiat. Virajele trebuie exersate temeinic pentru a avea rezultate.

Material Salvamont Gorj
04.01.2013, ora 10:45
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top