Skip to main content
FARSANGUL in judetul Alba
Obiceiul dateaza de peste 200 de ani si este imprumutat de catre maghiari de la sasii din satele invecinate.
Ceremonialul de primavara, Farsangul se tine la lasatul postului de paste, fiind un obicei legat de invierea timpului anual-”îngropare a iernii” care are loc înaintea postului de paște.  Organizat de cetele de feciori care se pregatesc sa plece in armata, el simbolizeaza alungarea duhurilor rele.
Feciorii confectioneaza masti și se costumează alegând unul din personajele, după imaginația fiecăruia cele mai dese personaje intâlnite fiind: ursi, lupi, tigani, hornari, mire, mireasa, doctor, ghicitori.
  Apoi, aduc un car alegoric pe care aseaza macheta unei case acoperita cu stuf in care e o roata pe care stau 2 papusi- baiat si fata, in costume populare maghiare, ce simbolizează Fărșangul-. Impodobirea cailor care trag carul alegoric se face cu panglici, bete, flori de hartie.
Alaiul astfel format se deplaseaza pe toate strazile comunei, bat la porti si intra in curte ca simbol de alungare a duhurilor rele. Gazdele ii cinstesc, dandu-le oua nefierte. Inainte din aceste oua – care simbolizeaza viata – se facea o papara din care mincau toti tinerii.
Spre seara se aduna la o gazda stabilita dinainte, unde mananca ouale adunate, apoi se duc la caminul cultural unde are loc Balul Farsangului. Tradiția se menține vie in localitatea Rimetea.
Astazi el s-a transformat intr-un prilej de distractie, oamenii din sat nebanuind semnificatia ritualurilor si a mastilor pe care le confectioneaza inconstient.
 
FARSANGUL  in judetul Mures
Este un vechi obicei care se mai pastreaza si in prezent in unele localitati cu populatie maghiara din judetul Mures (Chibed, Cimpenita, Fintinele, Sincraiu de Mures, Breaza). Inainte de intrarea in Postul Pastelui, de obicei intr-o zi de sambata, un alai de feciori, imbracati in costume specifice, intruchipand diferite personaje (miri, husari, unii dintre ei calare, paznici ai alaiului, cersetori etc, insotiti de muzicanti), colinda satul, casa cu casa, joaca fetele gazdelor, fiind rasplatiti cu mancare si bautura. Spre seara se aduna la caminul cultural, impreuna cu fetele din sat, unde se incinge o petrecere pana dimineata. Este un ultim prilej de petrecere inainte de intrarea in Postul Pastelui.
vizitati www.cjmures.ro
 
Comentariu foto:
1-3 imagini farsangul in alba
4-11 imagini farsangul in mures.
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top