Skip to main content

Info Schi România pentru Weekend-ul 22 – 24 Ianuarie 2016

Unde schiem în România ?

Raport privind starea domeniilor schiabile şi a pârtiilor de schi din România, pentru weekendul 22- -24 Ianuarie 2016.

Weekendul va fi marcat de zile cu temperaturi siberine dar și de manifestările prilejuite de Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Temperaturile coborâte au permis multor resorturi de schi din țară, acolo unde natura nu a fost așa darnică să amenajeze pârtiile de schi cu zăpadă artificială, se va schia în majoritatea pârtiilor de schi toată țara.

Așadar în weekend, având în vedere datele de mai sus, cu siguranță se va sărăbători ”Hora Unirii pe pârtii„ !!!

În acest week-end sunt deschise și practicabile pârtiile de schi din stațiunile: Poiana Brașov, Predeal, Sinaia, Azuga, Bușteni, Straja, Parâng, Rânca, Voineasa, Șureanu, Arieșeni Șuior, Cavnic, Păltiniș, Băișoara, Harghita Mădăraș, Toplița, Praid, Băile Harghita, Bucin, Borsec, Băile Tușnad, Băile Homorod, Ciceu, Lunca de sus, Sugaș Băi, Gura Humorului, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Borșa, Semenic, Muntele Mic.

 

Județul Alba

1. Șureanu

Se schiază în continuare în condiții foarte bune pe pârtiile de schi Aușel 1, 2 și 3, pârtiile Curmătura 1, Curmătura 2, Curmătura 3, Cumătura 4. Stratul de zăpadă măsoară între 40 – 60 cm.

Atenție la drum, prezintă serioase denivelări, obligatoriu echipați-vă autoturismul de iarnă, și înarmați-vă cu ”tact și multă răbdare”.

Detalii pârtii de schi Șureanu

Webcam Live starea pârtiilor Șureanu

 

2. Arieșeni

La Arieșeni-Vârtop sunt practicabile toate cele 3 pârtii de schi. Stratul de zăpadă pe pârtiile Vârtop de la Arieșeni este de 55-70 cm se schiază în condiții foarte bune. În județul vecin Bihor, la Băiță – Vârtop, pe pârtia de schi Piatra Grătoare – stratul de zăpadă este între 50 – 60 cm, se schiază în condiții optime, notați-vă în agendă, în weekendul 19-21 februarie 2016 vor avea loc Serbările Zăpezii 2016, Vârtop

Detalii pârtii de schi Arieșeni

Webcam Live starea pârtiei Vârtop Plecare – Arieșeni

Webcam Live starea pârtiei Vârtop Sosire– Arieșeni

 

Județul Bacău

3. Slănic Moldova

Se deschide sezonul de schi la Slănic Moldova

Începând de vineri 22.01.2016, ora 12.00, iubitorii sporturilor albe se vor putea bucura de pârtia de schi ,,Nemira” din stațiunea Slănic-Moldova, care se va deschide pentru prima oară în acest sezon.

Condițiile de schiat sunt satisfăcătoare, stratul de zăpadă artificială fiind de maximum 15 cm.

Conform procedurilor, au fost verificate toate instalațiile și utilajele din dotare, sunt folosite cele trei tunuri la capacitate maximă, s-a bătătorit zăpada, astfel încât pârtia să se poată încadra în parametrii normali pentru schiat. La partea superioară a pârtiei au fost făcute delimitări cu sisteme de siguranță pentru a putea fi utilizată zona acoperită cu zăpadă.
Administrația pârtiei roagă schiorii să respecte regulile de conduită și recomandările echipelor Salvamont și Jandarmeriei Montane.

Pârtia de schi ,,Nemira” este una dintre cele mai moderne din țară, fiind prevăzută cu telescaun, instalație de înzăpezire artificială și nocturnă. Cu o lungime de 1.414 metri, o lăţime medie de 38 de metri şi o diferenţă de nivel de 240 de metri, pârtia este încadrată în categoria celor uşoare şi, implicit, îi conferă acesteia un grad de atractivitate deosebit de ridicat.

Informații suplimentare cu privire la starea pârtiei, programul de funcționare și tarifele aplicate pot fi obținute prin accesarea site-ului www.partianemira.ro (rubricile Stare pârtie și Informații/Noutăți, permanent actualizate) și la telefon 0371. 023. 073.

Imagini live cu starea si calitatea pârtiei de schi, puteți urmări pe România Turistică aici

Detalii pârtia de schi Nemira – Slănic Moldova

Webcam live starea pârtiei de schi Nemira

 

Județul Brașov

4. Poiana Brașov

La Poiana Brașov condițiile de schi sunt ideale, pe majoritatea pârtiilor de schi, stratul de zăpadă are grosimea între 40-80 cm, în partea superioară sunt condiții excelente, iar în partea inferioară condiții bune.

Se schiază în condiții excelente pe pârtiile de schi Kanzel, Drumul Roșu și Sulinar, stratul de zăpadă este între 60-80 cm, iar pe pârtiile Lupului, Bradului, Subteleferic, Ruia și Stadion se schiază în condiții bune, strat de zăpadă între 30-60 cm, în partea superioară se schiază foarte bine, în partea inferioară, îndeosebi pârtia Lupului, prezintă porțiuni impracticabile, rămâne închisă pârtia de schi Subteleferic ICPAT.

În acest weekend va avea loc un eveniment dedicat companiilor – Winter Corporate Games, Poiana Brașov, pe de altă parte Europa Fm transmite în direct din clubul Rossignol

Detalii pârtii de schi Poiana Brașov

Webcam Live starea pârtiei Lupului Poiana Brașov

Webcam Live starea pârtiei Drumul Roșu Poiana Brașov

Webcam Live starea pârtiei Kanzel Poiana Brașov

 

5. Predeal

Majoritatea pârtiilor de schi din cadrul complexului Clăbucet sunt practicabile. Stratul de zăpadă este între 30-40 cm, se schiază în condiții bune. La baza pârtiei au loc mai multe evenimente, organizate de diferite companii si posturi de radio locale sau regionale.

Detalii pârtii de schi Predeal

Webcam live Clăbucet

 

Județul Caraș-Severin

6. Muntele Mic

Se schiază pe pârtiile Borlova și Felix, strat de zăpadă 35-40 cm, stare pârtie bună.

Detalii pârtii de schi Muntele Mic

 

7. Semenic

Se schiază pe pârtia Goznuța si mai jos la Văliug, strat de zăpadă între 25 și 30 cm

în weekendul 6-7 februarie 2016 va avea loc SNOWMAN Fest, Văliug

Detalii pârtii de schi Semenic

 

Județul Cluj

8. Băișoara

Buscat

Se schiază doar pe pârtia Buscat 1 sau Albastră, strat de zăpadă 25 -30 cm. În weekend va avea loc, mult așteptatul concurs de săniuțe, care fusese inițial programt weekendul trecut, se desfășoară în acest week-end Concurs de săniuțe, Buscat-Muntele Băișorii.

În curând se va monta un webcam pentru a vedea în timp real calitatea și starea pârtiilor Buscat

Detalii pârtii de schi Buscat – Băișoara/ Muntele Băișorii

 

Pârtia Mare

La Băișoara pe pârtia Băișoara Mare, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 15 -20 cm, începând de sâmbătă 23 ianuarie a.c. se poate schia de la pod. Program teleschi 09:00-17:00

Detalii pârtii de schi Băișoara

Webcam Live starea pârtiei Băișoara

 

Județul Covasna

9. Șugaș Băi

Se schiază pe pârtia mică de la Băile Șugaș. Sâmbătă și Duminică, instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în intervalul orar 9.00 – 21.00, în timpul săptămânii de luni până joi pârtia de schi este deschisă, între orele 15,00 – 20,00, iar în zilele de vineri de la ora 15:00 până la ora 21,00.

Tarifele rămân neschimbate faţă de sezonul trecut, dealtfel de 3 ani, municipalitatea din Sfântu Gheorghe menține aceleași tarife, în dorința popularizării destinației ca o stațiune de schi. Abonamentele putând fi achiziţionate cu preţuri cuprinse între 10 şi 50 de lei în funcţie de numărul de urcări cu schi-liftul. Cel mai ieftin abonament de 12 puncte fiind de 10 lei, iar cel mai scump abonament cu 50 puncte costă 90 lei.

Puncte utilizate la o urcare

Teleschi Şugaş I: se anulează 3 puncte/urcare din valoarea abonamentului
Teleschi Şugaş II: se anulează 2 puncte/urcare din valoarea abonamentului

Societatea de transport local va asigura ca în fiecare an, periodic curse dus-întors între Sfântu Gheorghe şi staţiunea Şugaş-Băi.

De luni până vineri, autobuzul va porni din Sfântu Gheorghe la ora 16,00, și va opri în stațiile de la Parcul Elisabeta și Piața Kalvin, iar returul de la Şugaş Băi pornește la ora 21,00.

În zilele de sâmbătă și duminică, și în vacanțe, autobuze pornesc și la orele 8.30 și 16,00. Retur, de la Şugaş Băi, autobuzul pornește la ora 13,00 și 21,00.

Condiţiile meteorologice şi starea pârtiilor de schi se pot urmării online la următoarele linkuri:

Detalii tehnice despre pârtia de schi Şugaş

Imagini live cu starea pârtiei de schi Sugaș 2

 

Judetul Gorj

10. Rânca

La Rânca situația se prezintă în continuare foarte bună, se schiază pe toate pârtiile din stațiune administrate de operatori privați. Stratul de zăpadă este între 35 -60 cm. Se schiază pe toate pârtiile M 1, M2, M3, M4, Junior, iar pârtia Păpușa – rămâne închisă, strat de zăpadă insuficient, dar în curând se vor achiziționa tunuri de zăpadă artificială.

Detalii partii de schi Rânca

Webcam Live starea pârtiei de schi M1 Rânca

 

Județul Harghita

11. Harghita Mădăraș

Se schiază în continuare pe pârtiile din stațiune dar nu în condiții grozave.

Detalii pârtii de schi Mădăraș

 

11. Toplița

Se schiază în condiții optime pe amble pârtii de la Toplița, atât pe Bradul cât și pe Măgheruș. Stratul de zăpadă este de 35-40 cm. Pârtiile de schi de la Toplița rămân în continuare printre cele mai ieftine destinații de schi din țară.

Detalii pârtii de schi Toplița

Webcam Live starea pârtiilor Toplița

 

13. Praid

Se schiază pe ambele pârtii de schi Bogdan de la Praid. Stratul de zăpadă este aproximativ 30 cm, se schiază în condiții bune. Pe 30 ianuarie va avela loc un concurs la schi alpin – Cupa Bogdan la Schi

Detalii stare pârtii de schi Praid

Webcam Live starea pârtiilor Praid

 

14. Băile Harghita

Se va putea schia în continuare pe pârtiile de schi Csipike și Mikloș, stratul de zăpadă naturală este de peste 40 cm, funcționează gogoașa/tubingul.

Tarifele sunt la nivelul sezonului trecut. Celelalte pârtii din stațiune sunt încă închise.

Detalii pârtii de schi Băile Harghita

 

15. Bucin

Pârtia Havas din Pasul Bucin este funcțională, se schiază în condiții bune, stratul de zăpadă este între 35-40 cm de zăpadă naturală.

Detalii pârtia de schi Havas

 

16. Borsec

La Borsec este funcțională pârtia de schi Speranța, stratul de zăpadă este de 30 cm, se schiază în condiții bune.

Detalii pârtii de schi Borsec

Webcam live strarea pârtiei de schi Speranța Borsec

 

17. Băile Homorod

Se schiază în condiții bune pe micuța pârtia de schi Lobogo de la Băile Homorod, strat de zăpadă 25-30 cm.

Detalii pârtia de schi Lobogo-Băile Homorod

 

18. Băile Tușnad

Se schiază pe pârtia de la Tușnad Băi, strat de zăpadă între 20-25 cm, se schiază în condiții bune.

Detalii pârtia de schi Tușnad Băi

Webcam live starea pârtiei de schi Tușnad

 

19. Ciceu

Se schiază pe pârtia Pricisike de la Ciceu, strat de zăpadă 25 cm.

Detalii pârtia de schi Pricisike

 

20. Lunca de Sus

Pârtia Ghimeș din localitate este pregătită să primească schiori în număr cât mai mare, strat de zăpadă 20 -25 cm, se schiază în condiții acceptabile.

Detalii pârtia de schi Ghimeș

 

Județul Hunedoara

21. Straja

În Straja se schiază în continuare, în condiții excelente pe toate pârtiile de schi din stațiune, administrate de Comexim – R S.R.L./Cabana Montana și Cabana Soarelui, celelate administrate de primărie: Telescaun, Straja și Vârful Straja, rămân închise. Grosimea stratului de zăpadă pe pârtii este între 40-50 cm.

Detalii pârtii de schi Straja

Webcam Live starea pârtiei Soarelui Straja

Webcam Live starea pârtiei Constantinescu Straja

Webcam Live starea pârtiei Mutu Straja

Webcam Live starea pârtiei Sfântu Gheorghe

 

22. Parâng

Se schiază pe pârtiile de schi Telescaun și Europarâng. Stratul de zăpadă măsoară grosimea de 25 cm

Starea pârtiilor: bună.

Detalii pârtii de schi Parâng

Webcam live starea pârtiei Telescaun Parâng

 

Județul Maramureș

23. Cavnic

Domeniul Roata – În acest weekend vor fi funcționale cele 2 pârtii de schi Roata 1, Roata 2 și pârtia Albastră. Pe Roata 1 stratul de zăpadă este de aproximativ 70 cm, pe Roata 2: 60 -70 cm, iar pe Pârtia Albastră 30 cm, iar celelalte pârtii din cadrul domeniului Roata au doar 10 – 15 cm de zăpadă, dar acestea din urmă rămân în continuare închise.

Detalii pârtii de schi Roata

Domeniul Icoana – Se schiază pe pârtiile de schi Icoana 2, Icoana 3 și funcționează tubingul. Stratul de zăpadă pe pârtiile de la Icoana este între 40 – 50 cm se schiază în condiții foarte bune.

Detalii pârtii de schi Icoana

 

24. Șuior

Se schiază pe pârtiile de schi Șuior 1 și Șuior 2, în condiții excelente. Stratul de zăpadă pe pârtii are între 60 la bază și 80 cm la Cota 1000.

Detalii pârtii de schi Șuior

Webcam live starea pârtiilor Șuior

Webcam live starea pârtiilor Șuior

Webcam live straea pârtiilor Șuior

 

25. Borșa

Se schiază pe pârtia de schi Poiana Stiol. Strat de zăpadă 35 – 40 cm.

Tarifele au rămas neschimbate de 3 ani, 1 urcare teleschi – 5 lei, iar telescuan adulti -10 lei, copii -5 lei

Detalii pârtii de schi Borșa

 

Județul Mureș

26. Sovata

Se schiază pe amble pârtii de schi de la Sovata. Stratul de zăpadă este de 3-0-35 cm

starea pârtiilor se prezintă în stare bună.

Detalii pârtii de schi Sovata

Webcam live straea pârtiilor Sovata

 

Judetul Prahova

27. Azuga

La Azuga, situața s-a îmbunătățit ușor, se va schia pe pârtia de schi Cazacu Începători, stratul de zăpadă este de 30 cm. Celelalte pârtii de schi din stațiune, Cazacu și Sorica au strat de zăpadă de 20—25 cm, condiții acceptabile.

Detalii pârtii de schi Azuga

 

28 Sinaia

Sunt practicabile toate pârtiile de schi din Valea Soarelui și Valea Dorului. Strat de zăpadă între 40-50 cm pe pârtii de schi din Valea Dorului, iar pe pârtiile din Valea Soarelui 40-45 cm.

Pârtiile sunt pregătite să primească schiori și iubitori ai sporturilor de iarnă. Telescaunul Soarelui funcționează cu public până la ora 16:30, iar Gondola Sinaia vă stă la dispoziție până la ora 17:00. La începutul lunii februarie va fi pusă în funcțiune noua gondolă Carp care va deservi pârtiile de schi situate între cota 1400 și 2000.

Atenție la upgrade, actualizări, în weekend sunt posibile rafale de vânt – condiții meteo nefavorabile.

Detalii pârtii de schi Sinaia

 

29. Bușteni

Se schiază pe amble pârtii Kalinderu, strat de zăpadă 20-25 cm, stare pârtii satisfăcătoare, deschis fun park-ul.

Detalii pârtii de schi Kalinderu-Bușteni

 

Județul Sibiu

30. Păltiniș

La Păltiniș, în cadrul domeniul schiabil de la Arena Platoș sunt funcționale pârtiile de schi Arena, Panoramic și Platoș, stratul de zăpadă este de aproximativ 40 cm. În weekend vor avea loc mai multe evenimente pe pârtiile de la Arena Platoș

Cupa Speranţelor Sibiene la schi alpin, Arena Platoş, Cupa de Ski Arena Copiilor 2016, Păltiniş

Detalii pârtii de schi Arena Platoș Păltiniș

Webcam live starea pârtiei Panoramic Păltiniș

Pârtia de schi Oncești este deschisă pe jumătate se schiază în partea superioară, condiții dificile spre acceptabile.

Detalii pârtii Oncești – Păltinis

 

Bălea Lac

Stratul de zăpadă măsoară deja peste 1 metru jumătate la Bălea Lac

În ultimele 24 de ore s-a depus un strat consistent de zăapdă pulver în Munţii Făgăraş (60 cm în platforma staţiei meteorologice), dar pe văi pot exista depozite mai însemnate. În Masivul Bucegi a nins slab (până în 5 cm depuşi). Vântul a suflat slab şi moderat, cu intensificări până la tare în zona înaltă (cu viteze maxime la rafală de până la 75 km/h la Vf. Omu şi 50 km/h la Bâlea Lac), unde a viscolit sau spulberat zăpada. Izolat şi trecător s-a semnalat ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă a măsura la ora 08: 150 cm la Bâlea-Lac, 108 cm la Vf.Omu, 34 cm la Sinaia, 28 cm la Predeal, 27 cm la Fundata

STABILITATEA şi EVOLUŢIA STRATULUI de ZĂPADĂ:

FĂGĂRAŞ RISC MARE (4) zăpada căzută în ultimele 24 de ore este însemnată (cca 60 cm nou depuşi în platforma staţiei meteorologice), dar pe văi depozitele formate sunt mai consistente. Zăpada este pulver, uşoară şi fără coeziune şi s-a adăugat celor circa 20 cm de zăpadă uşoară deja existenţi; sub acest strat, zăpada este mai compactă, sunt prezente cruste de gheaţă şi cristale fine, iar spre sol cristale feţe plane şi cristale tip cupă. În aceste condiţii, riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari este MARE.

BUCEGI Peste 1800 m:

RISC ÎNSEMNAT (3) La suprafaţă, este prezent un strat de zăpadă pulver, viscolită şi înghetaţă, care nu prezintă coeziune cu stratul mai vechi şi stabilizat, peste care se vor mai depune circa 10 cm de zăpadă proaspătă în urma ninsorilor din următorul interval. Acest strat se va adăuga la stratul instabil de la suprafaţă, amplificând riscul ca acesta să alunece peste cel vechi. Depozitele însemnate prezente pe unii versanţi şi în zonele adăpostite, pot duce la declanşarea spontană a avalanşelor pe pante suficient de înclinate, aceasta fiind amplificată chiar şi în condiţiile unei supraîncărcări slabe.

Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3) Stratul de zăpadă de la suprafaţă s-a tasat uşor. În intervalul următor, acestui strat format din zăpadă pulver, uşoară şi uscată i se vor adăuga cca. 10 cm de zăpadă proaspătă. Pe văi şi în zonele adăpostite, acumulările existente reprezintă zone de risc. Pe versanţii suficient de înclinaţi, zăpada puţin sau deloc stabilizată poate aluneca, atât spontan, cât şi la suprasarcini mici, ducând astfel la declanşarea avalanşelor.

 

Judetul Suceava

31. Vatra Dornei

Se schiază doar pe pârtia Parc, celalate pârtii Veverița, Poienița, dar și pârtiile Dealul Negru, rămân, în așteptarea unui strat de zăpadă mai consistent.

Stratul de zăpadă pe pârtiile din Bucovina este unul subțire între 10- 20 cm.

Detalii pârtii de schi Vatra Dornei

 

32. Gura Humorului

Se schiază pe ambele pârtii de la Gura Humorului, pe pârtia Șoimul și Șoimuleț, în condiții foarte bune, strat de zăpadă 20-25 cm.

Pârtia este deschisă zilnic, de la ora 14.00 până la ora 20.00 în timpul săptămânii, iar în weekend de la ora 10.00 până la ora 20.00.

Administratorii pârtiei Șoimul, anunță pe cei interesați ca în zilele de Luni, Miercuri și Joi, între orele 18.00-20.00, pot schia gratuit.

Detalii pârtii de schi Gura Humorului

 

Judetul Vâlcea

33. Voineasa -Transalpina

Pârtiile de schi de la Voineasa-Vidra, sunt deschise următoarele instalații de transport pe cablu: Teleschi 1 și Telegondola 1, care deservesc pârtiile de schi Transalpina 3, 4, 5, 6 și 7.

Strat de zăpadă: 35 – 40 cm. Stare pârtii: optime, se lucrează în continuare cu toate tunurile de zăpadă.

Detalii partii de schi Transalpina

Webcam Live starea pârtiilor Transalpina

Webcam Live starea pârtiilor Transalpina

Webcam Live starea pârtiilor Transalpina

 

Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui week-end, ca în funcție de distanță, condiții meteo, evenimente, competiții, promoții, să alegeți stațiunea de schi dorită.

***Informațiile pot suferi modificări, corecturi, actualizări, în funcție de condițiile meteo și rapoartele care le primim periodic din țară sau consemnările de la fața locului.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top