Skip to main content

Info Schi România de Anul Nou!

Info Schi România pentru Weekend-ul 31 Decembrie 2015 – 3 Ianuarie 2016

Starea domeniilor schiabile şi a pârtiilor de schi din România, pentru primul week-end al anului 2016

 

Revelion pe pârtii !

Situația se prezintă promițătoare pentru începutul unui nou an calendaristic, pe multe pârtii trecerea dintre ani va fi celebrată cu foc de artificii și party organizat chiar la baza pârtiei, iar multe pârtii oferă chiar gratuitate celor care vor ca noul an să-i prindă în clăpari.

God Galben de ninsori

Pentru wekendul viitor avem o prognoză îmbucurătoare în Carpații Meridionali și Orientali sunt așteptate ninsori pe alocuri chiar abundente. În intervalul 05 ianuarie-8 ianuarie 2016 se vor semnala ninsori, o primă estimare a volumului precipitațiilor arată că izolat, în zone montane vor exista ninsori consistente, pe alocuri, stratul de zăpadă va depăși 30 cm.

Pârtieee!

La ora actuală, sunt deschise și practicabile pârtiile de schi din stațiunile Poiana Brașov, Sinaia, Azuga, Băile Harghita, Toplița, Băile Homorod, Straja, Arieșeni, Cavnic, Șureanu, Păltiniș, Rânca, Harghita Mădăraș, Borsec, Praid și Șuior.

 

1. Poiana Brașov

În Poiana Brașov, imediat după Crăciun au fost ninsori care în tandem cu temperaturile scăzute au adus un surplus stratului de zăpadă existent pe pârtiile din Masivul Postăvarul. Stratul de zăpadă în partea superioară este în medie de 40 cm, iar în zona inferioară spre Telescaunul Ruia atinge 30 cm, jos în stațiune stratul de zăpadă măsoară câțiva cm, dar pârtiile vor fi acoperite cu zăpadă artificială.

Se schiază în condiții bune pe pârtiile Kanzel, Drumul Roșu și Ruia, pe pârtiile Sulinar și Lupului se schiază în condiții acceptabile, îndeosebi în partea superioară a pârtiilor. Sunt deschise următoarele instalații de transport pe cablu din stațiune: Telescaunul Ruia, Teleschiul Ruia, Telegondola Postăvarul, Telecabina Kanzel, Telecabina Capra Neagră. A început înzăpezirea artificală și a pârtiilor situate mai jos în stațiune: Bradul, Stadion și Subteleferic.

Se lucrează susținut cu toate cele 32 tunuri și  120 lăncii, administratorul pârtiei speră că cu ajutorul temperaturilor negative care se înregistrează în această perioadă să producă o cantitate de zăpadă suficientă pentru a asigura rezerevele necesare, în speranța că va reuși să prelungească sezonul de schi până la jumătatea lunii aprilie.

Detalii pârtii de schi Poiana Brașov

Webcam Live starea pârtiei Lupului Poiana Brașov

Webcam Live starea pârtiei Drumul Roșu Poiana Brașov

 

2. Predeal

Pe data de 31 decembrie, începând cu ora 23 va avea loc un  eveniment deja devenit tradiție la baza pârtiei Clăbucet, Revelion pe pârtie, gazde vor fi DJ Arando Marquez, și LouLou. Deocamdată se lucrează la preparea pârtiilor de schi Clăbucet, dar administrația locală se arată neputincioasă în comparație cu resursele logistice si comunicare  ale unui operator privat.

Detalii pârtii de schi Predeal

 

3. Azuga

Se schiază pe pârtia Cazacu Începători și porțiuni din prima jumătate a pârtiilor Cazacu Variantă și Sorica, stratul de zăpadă artificială este de 25 cm.

Detalii pârtii de schi Azuga

 

4. Sinaia

Teoretic se schiază pe pârtiile situate pe platou la altitudinea de 2 000 m în Valea Dorului, Valea Soarelui, stratul de zăpadă este între 25 și 30 cm. Practic instalațiile sunt la cheremul vremii dar și personalului care vine cu tot felul de aberații marca „a la Sinaia”.

Cer parțial noros și o temperatură de -21 de grade în Valea Soarelui. Vântul bate cu 30 – 35 km /h. Pârtiile sunt acoperite cu zăpadă viscolită. Din cauza temperaturii foarte scăzute, instalațiile nu funcționează”. 

Sub 1400 m până în stațiune, nu este funcțională nici-o pârtie.

Detalii pârtii de schi Sinaia

 

5. Staţiunea Straja

În Straja se schiază pe toate pârtiile din stațiune. Sunt deschise și practicabile în condiții bune următoarele pârtii: Canal, Lupului, Începători, Platoul Soarelui, Baloo și Constantinescu. Stratul de zăpadă este în medie de 40 cm. Tarifele până la sfârșitul anului, râmăn la valoarea practicată în sezonul trecut. Din acest sezon  avem o nouă pârtie de schi destinată începătorilor, îndeosebi copiilor, este o pârtie ușoară are o lungime de 100 metri, lățime 40 m și este deservită de un baby lift. Mai multe despre noua pârtie găsiți aici

Detalii pârtii de schi Straja

Webcam Live starea pârtiei Soarelui Straja

Webcam Live starea pârtiei Constantinescu Straja

 

6. Stațiunea Arieșeni

La Arieșeni, vor fi în continuare practicabile cele 2 pârtii de la Arieșeni. Stratul de zăpadă pe pârtiile Vârtop de la Arieșeni este de 35 cm se schiază în condiții bune. În județul vecin la Băiță – Vârtop, administratorul pârtiei în nota obișnuită are mereu o scuză, pârtia de la Piatra Grătoare rămâne în continuare închisă.

Detalii pârtii de schi Arieșeni

Webcam Live starea pârtiei Vârtop – Arieșeni

 

7. Șureanu

Se poate schia pe pârtiile de schi Curmătura 1, Curmătura 2, Curmătura 3, Cumătura  4 și pârtiile Aușel 2 și 3. Stratul de zăpadă măsoară aproximativ 40 cm.

Atenție la drum, prezintă serioase denivelări, obligatoriu echipați-vă de iarnă, cu ”tact și multă răbdare”.

Cei 18 km de la Barajul Oașa la Domeniul Schiabil Șureanu – DJ 704 reprezintă o adevărată probă de îndemânare, drumul este plin de gropi, denivelări iar drumul este îngust, unde două mașini care merg paralel nu pot avea loc.

Detalii pârtii de schi Șureanu

Webcam Live starea pârtiilor Șureanu

 

8. Cavnic

Domeniul Roata – În weekend vor fi funcționale cele 2 pârtii Roata. Pe Roata 1 stratul de zăpadă este de aproximativ 35 cm, pe Roata 2 – 35 cm, iar pe Pârtia Albastră doar 15 cm, celelalte pârtii din cadrul domeniului Roata au doar 10 cm de zăpadă.

Detalii pârtii de schi Roata

Domeniul Icoana– Se schiază pe pârtiile de schi Icoana 2, Icoana 3 și funcționează tubingul. Stratul de zăpadă pe pârtiile de la Icoana este între 25 – 40 cm se schiază în condiții bune.

Detalii pârtii de schi Icoana

 

9. Șuior

Continuă să se lucreze susținut cu tunurile de producere a zăpezii artificiale, deocamdată pe pârtii este un strat de 5 cm de zăpadă, spre Cota 1 000, aproximativ 12-15 cm. Se preconizează că în primele zile ale anului 2016 să fie practicabilă măcar pârtia Șuior 1.

Upgrade: ine: 2 Ianuarie 2016, începând cu ora 10:00 se deschide sezonul de schi, va fi deschisă pârtia Șuior 1. Stratul de zăpadă a crescut spre 25 cm.

Detalii pârtii de schi Șuior

Webcam live starea pârtiilor Șuior

Webcam live starea pârtiilor Șuior

 

 

10. Stațiunea Rânca

La Rânca situația se prezintă în continuare foarte bine, se schiază pe toate pârtiile din stațiune. Stratul de zăpadă naturală este 40 cm.

Detalii partii de schi Rânca

 

11. Păltiniș

La Păltiniș sunt funcționale pârtiile Arena și Platoș din cadrul domeniului schiabil de la Arena Platoș, stratul de zăpadă este de aproximativ 25 cm.

Cu eforturi și cheltuieli considerabile, complexul de schi si agrement Arena Platoș Păltiniș a reușit să mențină deschise 2 pârtii din 5, Astfel, sunt practicabile pârtiile Arena și Platoș 

Tunurile de zăpadă au funcționat la capacitate maximă în ultimele zile, când temperaturile au scăzut iar în acest moment, pârtia Arena funcționează la capacitate maximă.

În noaptea dintre anii, are loc cunoscutul Revelion pe pârtie, care va fi organizat în noul apres-schi. Între orele 22:00 – 24:00, cei care vor să îi prindă noul an în clăpari, o pot face gratuit pe pârtia Arena, care va fi deschisă până la ora 2 a noului an. Petrecerea va continua cu șampanie, fotografii și multă voie bună.

Detalii pârtii de schi Arena Platoș Păltiniș

Webcam live starea pârtiilor Arena Platoș

Pârtia de schi Oncești este deschisă pe jumătate se schiază în condiții dificile.

Detalii pârtii Oncești – Păltiniș

 

12. Băișoara

La Buscat s-a lucrat cu tunurile de zăpadă artificală și pe data de 1 ianuarie 2016, se va deschide pârtia Buscat 1 (albastră), strat de zăpadă 25 cm. 

La Băișoara pe pârtia Băișoara Mare, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 15 cm, în lipsa precipitațiilor dar și instalației de producere  zăpadă artificală, pârtia râmăne închisă.

Detalii pârtii de schi Băișoara

Webcam Live starea pârtiilor Băișoara

 

13. Harghita Mădăraș

Se schiază în continuare pe pârtiile din stațiune dar nu în condiții grozave. Atenție porțiuni de gheață.

Detalii pârtii de schi Mădăraș

 

14. Toplița

Se schiază pe amble pârtii de la Toplița, atât pe Bradul cât și pe Măgheruș. Stratul de zăpadă este de 20-25 cm. Pârtiile de schi de la Toplița rămân în continuare printre cele mai ieftine destinații de schi din țară.

Detalii pârtii de schi Toplița

Webcam Live starea pârtiilor Toplița

 

15. Praid

Se schiază pe ambele pârtii de schi Bogdan de la Praid. Stratul de zăpadă este aproximativ 20 cm, se schiază în condiții bune.

Detalii stare pârtii de schi Praid

Webcam Live starea pârtiilor Praid

 

16. Băile Harghita

Se va putea schia în continuare doar pe pârtia Csipike, stratul de zăpadă naturală este de peste 30 cm, funcționează gogoașa. Tarifele sunt la nivelul sezonului trecut. Celelalte pârtii din stațiune sunt încă închise.

Detalii pârtii de schi Băile Harghita

 

17. Bucin

Pârtia Havas din Pasul Bucin este funcțională, se schiază în condiții bune, stratul de zăpadă este între 35-40 cm de zăpadă naturală.

Detalii pârtia de schi Havas

 

18. Borsec

La Borsec este funcțională prima jumătatea a pârtiei de schi Speranța, stratul de zăpadă artificială este de 25 cm, se schiază în condiții acceptabile.

Detalii pârtii de schi Borsec

 

19. Băile Homorod

De câteva zile bune, tunurile de zăpadă au funcţionat în continu pe pârtia Lobogo de la Homorod. La Băile Homorod, în complexul Lobogó pregătirile de Revelion au ajuns la capăt. De azi, 31 decembrie s-a deschis şi pârtia de schii, astfel distracţia fiind completă. Musafirii se pot relaxa în centrul wellness, pot face o plimbare în zonă cu caleaşca, cu trăsura ţărănească sau chiar călare. Totodată sunt pregătite toate bunătăţiile culinare imaginate şi neimaginate ale bucătăriei secuieşti.

Din păcate din cauza timpului limitat, amenajarea pârtiilor de la Ciumani este imposibilă până la Revelion.

În schimb din cauza lipsei zăpezii pârtiile de la Băile Tuşnad, Lunca de Sus, Izvorul Mureşului; pârtiile Miklós şi Kossuth de la Harghita Băi, Snowparkul de la Ciumani respectiv pârtiile din zona Ciucului (Şumuleu, Piricske şi Tolvajos) rămân încă închise.

Detalii pârtia de schi Lobogo-Băile Homorod

 

20. Vatra Dornei

Se lucrează la amenjarea pârtiilor de schi Veverița și Parc. Momentan se schiază pe Pârtia Parc la miniteleschi, strat de 20 cm zăpadă artificală. Pârtiile Dealul Negru nu dispun de zăpadă artificială, deci prespective să se schieze nu sunt deloc, dacă nu va ninge consistent iar pentru zona Bucovinei, precipitațiile sunt aproape inexistente.

Detalii pârtii de schi Vatra Dornei

 

În curs de amenajare domeniile schiabile de la  Voineasa, Slănic Moldova și Gura Humorului

Gura Humorului

Se lucrează la amenajarea pârtiei Șoimul au fost pornite tunurile de zăpadă artificială, deocmadată pârtia Șoimuleț a devenit toboganul săniuțelor utilizate la maximum de prichindeii.

Detalii pârtii de schi Gura Humorului

 

Slănic Moldova

În așteptarea zăpezii, la pârtia de schi ,,Nemira” se lucrează intens la asigurarea condițiilor optime pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Au fost pornite tunurile pentru acoperirea pârtiei Nemira de la Slănic Moldova. Lipsa stratului de zăpadă din stațiunea Slănic-Moldova nu permite încă deschiderea pârtiei de schi ,,Nemira”. Cu toate acestea, datorită temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele două zile, respectiv între – 5 și – 7 grade Celsius (temperaturi la care pot fi utilizate tunurile de zăpadă), administratorul pârtiei folosește deja instalațiile de producere a zăpezii artificiale pentru pregătirea stratului de bază și asigurarea rezervelor necesare pentru crearea pantelor și umplerea denivelărilor care pot apărea pe parcurs.
După ce se va așterne un strat suficient de omăt, ratracul va intra în acțiune pentru a-l bătători și a crea condițiile optime pentru schi. 

În curând se va monta un webcam care vă va oferi posibilitatea să vedeți imagini  live cu starea pârtiei și distracția de pe pârtie.

Detalii pârtia de schi Nemira – Slănic Moldova

 

TransAlpina

Din păcate deschiderea pârtiilor Transalpina de la Vidra-Voineasa se lasă așteptată.

Stratul de zăpadă este între 10-20 cm. Se lucrează la capacitate maximă cu tunurile de zăpadă artificială, cel mai probail în weekendul viitor vor fi fucnționale.

Domeniul schiabil Transalpina se deschide pe data de 4 ianuarie 2016

Așadar tunurile merg la foc continuu, ratrakurile zburdă pe domeniu ca sa bată bine stratul, iar de Luni încolo ne vedem pe pârtie!
Administratorii domeniului speră să aibă destulă zăpadă până undeva prin Iulie.

Detalii partii de schi Transalpina

Webcam Live starea pârtiilor Transalpina

 

Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui week-end, ca în funcție de distanță, condiții meteo, evenimente, competiții, promoții, să alegeți stațiunea de schi dorită.

 

***Informațiile pot suferi modificări, corecturi, actualizări, în funcție de condițiile meteo și rapoartele care le primim periodic din țară sau consemnările de la fața locului.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top