Skip to main content

Raport despre starea domeniilor schiabile, pârtiilor de schi din România

Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui weekend, ca în funcție de distanță, condiții meteo, evenimente, competiții, promoții, să alegeți destinația dorită.

Pentru ultimul weekend al anului 2013, situația se prezintă, după cum urmează:

 

I. Ghid de Maramureș

 

Județul Maramureș

Stațiunea Șuior – Mogoșa

Toate pârtiile de schi din Șuior sunt practicabile, iar stratul de zăpadă cu ajutorul tunurilor a mai fost suplimentat cu câțiva cm de zăpadă artificială, chiar dacă în cursul săptămânii nu a mai nins. Conform prognozelor meteo internaționale, imediat după Anul Nou se schimbă radical datele problemei, nefiind exclus ca Maramureșul să se confrunte cu ninsori abundente, perioadele vizate fiind intervalele 2-4 ianuarie și 8-15 ianuarie 2014.

Stațiunea Cavnic

Pe pârtiile de schi Icoana stratul de zăpadă măsoară aproximativ 60 cm, sunt practicabile toate pârtii de schi. Condițiile de schi sunt excelente, fiind totodată deschise instalațiile de divertisment: fun park-ul și toboganele tubing.Pârtiile sunt deschise până la ora 22.

Toate pârtiile de schi din cadrul complexului Roata sunt practicabile, stratul de zăpadă este între 40-60 cm. Un ski pass de 1 zi costă 90 lei, iar pentru 7 zile la schi, trebuie să achitați 520 lei.

Stațiunea Izvoare

La Izvoare se schiază doar pe pârtia Cora, stratul de zăpadă este de aproximativ jumătate de metru, o urcare cu teleschiul costă 4 lei, celelalte două pârtii din stațiune rămân închise.

Stațiunea Borșa

În stațiunea Borșa sunt practicabile pârtiile de schi Poiana și Vârful Stiol, grosimea stratului de zăpadă este în medie 40 cm.

 

II. Ghid de Bucovina

 

Județul Suceava

Stațiunea Vatra Dornei se schiază în condiții acceptabile pe pârtiile Parc, Veverița  stratul de zăpadă nu este gros, dar în ciuda temperaturilor ridicate acesta face față cu brio.

Stațiunea Gura Humorului

Tot vremea a încurcat planurile autorităților de la Gura Humorului, sezonul de schi și inaugurarea pârtiei noi, Șoimul 2 au fost amănate.

Celelate pârtii din Bucovina, Cârlibaba, Mălini, Câmpulung Moldovenesc, Sucevița în lipsa precipitațiilor dar și dotărilor aferente rămân închise.

 

III. Ghid de Moldova

 

Județul Bacău

Stațiunea Slănic Moldova

Inaugurarea pârtiei de la Slănic Moldova va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie 2014, pârtia se află în plin proces de omologare ANT și avizare ISCIR.

 

Județul Neamț

Stațiunea Durău

Vremea nu a ținut cu cei de la Durău, dacă pe vârful Toaca sunt în jur de 15 cm de zăpadă, la poalele masivului, în stațiune se înregistrează temperaturi de primăvară. Toate speranțele administratorului de a amenaja pârtia cu zăpadă artificială au fost spulberate.

Piatra Neamț

Pârtia de Schi Cozla din imediata vecinătate a muncipiului pietrean, rămâne închisă, vremea nu a ajutat deloc administratorii pârtiei să pornească tunurile pentru producerea zăpezii artificiale.

 

IV. Ghid de Ardeal

 

Județul Alba

Stațiunea Șureanu

În Munții Șureanu se schiază pe pârtiile Aușel din cadrul domeniului schiabil Șureanu, stratul de zăpadă este de  în medie 20 cm.

Stațiunea Arieșeni

În Arieșeni se schiază pe ambele pârtii Vârtop a nu se face confuzie cu Băița-Vârtop, care aparține de județul Bihor, stratul de zăpadă atinge 30 cm, tarifele sunt accesibile, o urcare costă 5 lei pe pârtia mare, iar pe pârtia mică 3 lei, închirierea echipamentului costă 35 de lei/zi.

Stațiunea Gârda de Sus

Din păcate neînțelegerile dintre composesoratul local și firma constructoare au ajuns în faza procesuală, în această situație și anul acesta domeniul schiabil Ghețarul din Gârda de Sus, ratează sezonul de schi.

 

Județul Bihor

Stațiunea Băița-Vârtop

La Băița – Vârtop, stratul de zăpadă măsoară peste 30 cm. Din păcate Primăria Nucet nu se implică deloc în promovarea resortului de schi, iar cei care au așa zisa administrare, nu  nici-o tangență cu problema, doar probabil comisionul dat să căștige licitația cu dedicație, din moment ce este al doilea an, care îi este atribuită administrarea, iar rezultate sunt mediocre.

Stațiunea Stâna de Vale

Pârtiile de schi sunt utilizate pentru săniuș.

 

Județul Brașov

Stațiunea Predeal – Pârăul Rece

La Predeal, Sâmbătă pe 28 decembrie se deschide oficial sezonul de schi. Condițiile nu sunt dintre cele mai bune, se schiază pe pârtiile Clăbucet Sosire, Clăbucet Variantă și Școală. Pe pârtiile de la Predeal, Bușteni și Sinaia se poate achiziționa abonamentul skipass care dă dreptul utilizatorului să schieze pe oricare din pârtiile care le gestionează Teleferic Prahova. Pe pârtia de schi de la Pârăul Rece nu se schiază încă.

Stațiunea Poiana Brasov

În Poiana Brasov sunt practicabile pârtiile Bradul, Drumul Rosu si Sulinar, stratul de zăpadă este în grosime de 30 cm și mare parte este artificial. Tot în Poiană vă puteți petrece timpul liber la Patinoarul Olimpic, prețul de intrare este de 10 lei, iar închirierea patinelor este de 15 lei.

Drăguș

În inima Țării Făgărașului sunteți asteptați pe pârtia de schi Moțul Drăgușului, deocamdată nu se schiază, dar este funcțional patinoarul, o oră de patinaj costă doar 5 lei, îar închiriatul patinelor 10 lei.

 

Județul Bistrița – Năsăud

Șanț-Valea Blaznei

În cadrul complexului de la Valea Blaznei, este amenajată o pârtie de schi. Pentru sezonul de iarnă, unul din cele mai lungi teleschiuri din țară este pregătit să vă poarte spre pârtia gata preparată.

 

Județul Cluj

Stațiunea Băișoara

La Băișoara rămane practicabilă în condiții optime Pârtia Mare, stratul de zăpadă are aproximativ 30 cm, o urcare costă 5 lei, la 10 urcări, aveti 2 urcări bonus.

Mai sus de Băișoara se află compexul Buscat, aici un telescaun modern este pregătit să ducă schiorii pe cele trei pârtii cu grade de dificultate diferite, stratul de zăpadă este în medie de 20 de cm. O urcare cu telescaunul costă 7 lei, iar un abonament de o zi ajunge la 120 lei. Momentan nu sunt condiții prielnice pentru schi.

Feleacu

Weekendul trecut Moș Crăciun a ajuns ceva mai devreme pentru cei care iubesc sporturile de extreme specifice sezonului de iarnă. Administratorii pârtiei Teleschi din Feleacu au deschis portile primului snowpark din zonă, iar moșul am ai venit cu o supriză, ofeindu-le gratuitate.

Ciucea, Marisel fără raport

Județul Covasna

Stațiunea Covasna

Din anul acesta este funcțională și a doua pârtie de schi din stațiune. Momentan nu se schiază la Covasna

Stațiunea Sugaș Băi

S-a deschis, sezonul de schi la Șugaș Băi, stratul de zăpadă este în medie 20 cm, este practicabilă doar pârtia mică, pentru cunoscători Sugaș Veche, o urcare costă 3 lei.

Întorsura Buzăului, fără raport

Ghelnița, fără raport

 

Județul Harghita

Stațiunea Borsec

Se schiază pe o pârtie din cele trei ale complexului Speranța, stratul de zăpadă este între 20-30 cm, o urcare este 2,5 lei/adulti, copii-2 lei, un abonamnet de zi-40 leiadulti, 25 de lei/copii.

Ciumani, se schiază în conditii optime, stratul de zăpadă este de peste 30 cm.

Stațiunea Băile Harghita

Se schiază doar pe pârtia Csipike

Joseni

Există două pârtii de schi Havas și Bucin, se schiază în condiții optime. Un abonament de o zi pe Havas este 50 lei/adulti, 35 lei/copii. Închirierea unui echipament 40 de lei

Toplița

Se schiază pe pârtiile de schi Bradul și Măgherus, condițiile sunt excelente. O urcare cu teleschiul costă 2 lei, iar un abonamnet de 1 zi  este 40 lei. Închirierea unui echipament complet de schi de la 25 de lei.

Imagini live cu starea pârtiilor  pot fi văzute la noi pe site Bradul și Măgheruș

 

Județul Mureș

Micuța localitate mureșeană Sovata Băi, apreciată pentru efectele terapeutice ale lacurilor saline, oferă o alternativă pentru sezonul de iarnă, în aproiperea cabanei Repaș este amenajată o mică pârtie de schi care are două tronsoane de coborâre denumite Aluniș și Începători, stratul de zăpadă este de 50 cm si se schiază în condiții excelente.

 

Județul Sibiu

Gura Râului

La Gura Râului, este funcțională pârtia de schi Trecătoarea Lupilor. Un ski pass de 1 zi costă 45 de lei/adulti, iar un ski pass valabil tot sezonul costă 650 lei.

În Jina, cu toate că se află la altitudini medie de 1000 de metri nu există pată de zăpadă, oricum personal am o mare rezervă că această pârtie va avea vre-o dată un strat de zăpadă consistent, având în vedere poziționarea sa pe un deal, care este expus vânturilor puternice care favorizează viscolul dar și razelor soarelui.

Stațiunea Păltiniș

Așa cum ne-a obișnuit complexul de la Arena Platoș are pregătite două evenimente până la finalul anului 2013. Astfel pe 28 decembrie pasionații de schi alpin și snowboard sunt așteptați la Alpin Race, primul concurs al sezonului, unde își vor disputa supremația. Organizatorii au asigurat un fond de premiere totalizând 2 600 Ron. La cumpăna dintre anii, cei mai înflăcărați practicanți ai sporturilor de iarnă sunt invitați la Party Revelion 2014, un revelion pe pârtie cu placa sau în clăpari, în compania dj-lor dar și jocurilor de artificii. În privința condițiilor de schi, toate pârtiile sunt practicabile.

Imagini live cu starea pârtiilor  pot fi văzute la noi pe site Arena – Platos și Panorama Sibiului-Poiana Poplacii

În Munții Făgăraș, la Bălea Lac, la altitudini de peste 2 000 de metri, se află două pârtii naturale, acestea sunt recomandate pentru cei care caută andrenalină la cote maxime. Pârtiile neamenajate din paradisul alpin sunt recomandate doar schiorilor experimentați, foarte bine antrenați si este recomandat ca în prealabil să consultați echipa salvamont de la fața locului și totodată, să anunțati hotelierul sau cabanierul de programul dvs în ziua respectivă. Stratul de zăpadă este peste jumătate de metru, iar temperaturile din Făgăraș mențin un strat de zăpadă perfect schiului si nu numai.
 

V. Ghid de Oltenia

 

Județul Gorj

Stațiunea Rânca

Pentru acest weekend, condițiile de schi au rămas același,  fiind practicabilă doar pârtia M1.

 

Județul Vâlcea

Stațiunea Voineasa – Ski Resort Transalpina

Se schiază în condiții optime pe pârtiile aflate la altitudini mai mari de 1 300 m spre 1 800 m. Un skipass valabil tot sezonul costă 2 100 Lei. O urcare cu telegondola 20 lei, iar copii până în 14 ani plătesc 10 lei. În privința ski pass-urilor de 1 zi, adulți plătesc 100 lei, iar copii până în 14 ani – 60 lei.

 

VI. Ghid de Muntenia
 

Județul Argeș

Pârtia de schi Mățău din comuna argeșeană Mioarele, în lipsa precipitațiilor dar și a temepraturilor ridicate, rămâne în continuare închisă.

 

Județul Prahova

Stațiunea Sinaia nu se schiază pe nici-o pârtie de schi, fiind utilizate de copii pentru săniuș.

Statiune Bușteni, este practicabilă doar pârtia Kalinderu 1, stratul de zăpadă este în medie de 25 de cm.

Stațiunea Azuga, se schiază în condiții bune pe Începători (Debreczi) și anumite tronsoane ale pârtiilor Sorica și Cazacu.

 

VII. Ghid de Banat

 

Județul Caraș-Severin

Stațiunea Muntele Mic– se schiază pe toate pârtiile, stratul de zăpadă este în medie de 50 cm, un schi pass de zi costă 75 Lei.

Stațiunea Semenic se schiază pe pârtia Goznuța și Casa Baraj de la Văliug.

Satul de vacanță Gărâna, este cea mai nouă pârtie din zona Banatului și se anunță un concurent demen de luat în seamă pentru Semenic. Un ski pass de zi este de 60 lei, valabil în weekend și 40 lei în cursul săptămânii.

 

*** Informațiile pot suferi modificări , actualizări, în funcție de rapoartele care le primim din țară.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top