Skip to main content

Herghelia Mangalia

Este situată la 3 km nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 m de malul vestic al Mării Negre; nu a fost aşezată aici întâmplător, ci s-a ţinut cont de condiţiile geoclimaterice de formare a rasei arabe. Condiţiile de climă deosebite au permis formarea unui cal arab de Mangalia cu calităţi deosebite. În afara profilului zootehnic, Herghelia constituie şi un excelent centru de agrement şi atracţie turistică. Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop bine amenajat, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement – călare sau cu trăsura – de-a lungul Mării Negre. Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei si este populată numai de cai de rasă: pursânge arab, semigrei si câțiva ponei. Herghelia este un loc cu tradiție, fiind înființată încă din 1926. Atunci, la Mangalia erau crescuţi cai arabi aduşi de la hergheliile din Jegălia, Cislău și Rădăuți. Între 1936 și 1941, herghelia a importat din Polonia noi „linii“ de armăsari pursânge: El-Sbaa şi Nedjari. Suprafaţa Hergheliei Mangalia depășește 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din ţară special conceput pentru cursele de galop, se întinde pe o suprafaţă de 19 hectare. Aici se desfăşoară, pe timpul verii, în lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participă herghelii şi crescători particulari din toată ţara.
Armăsarii pursânge arab sunt antrenaţi zilnic de cei 8 jockey ai hergheliei, ce răspunde, fiecare, de câte cinci exemplare. Antrenamentul de 8 ore pe zi pentru fiecare dintre jockey alternează reprize de trap, galop, galop întins și plimbări uşoare.
Cel mai frumos spectacol îl oferă caii scoşi pe malul mării, periodic, unde sunt antrenaţi mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, între staţiunile Saturn și Venus. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viață. „Recordman-ul de vârstă de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la venerabila vârstă de 34 de ani, în 1946.

Mlaştina Hergheliei: este o arie protejată de interes național din 2005, fiind o rezervație naturală de tip mixt. Este situată în partea sudică a Dobrogei, între drumul naţional DN39 şi plaja Saturn-Venus şi se întinde pe o suprafață de 98 de hectare. Rezervaţia cuprinde o zonă umedă (ochiuri de apă, mlaștini eutrofe, turbării, izvoare sulfuroase, stuf și păpuriș), ce adăpostește o gamă variată de floră (cu specii halofile, higrofile, mezohigrofile) și asigură condiţii de găzduire, hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări: lebăda, barza albă, egreta mică, egreta albă, chira neagră, gârliţa mare, gâsca cu piept roşu, chira de baltă, stârcul purpuriu, raţa roşie, pelicanul, lişiţa, găinuşa de baltă, fluierarul cu picioare verzi, pescăruşi, cormorani, prigorii, rândunele. Apa mică (50-100cm) permite păsărilor să prindă peşti uşor, iar densitatea mare de stuf din interiorul lacului le permite păsărilor să cuibărească pe insuliţele înconjurate de apă, care le protejează şi le oferă siguranţă. Stuful înalt de pe marginea lacului blochează accesul oamenilor, iar în imediata vecinătate, la 50m, există un pâlc de pădure.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top