Skip to main content

O incursiune în Munţii Cindrel şi Rezervaţia Naturală „Iezerele Cindrelului” oferă ocazia de a admira o privelişte deosebită. Peisajul creat de cele două lacuri glaciare, Iezerul Mare şi Iezerul Mic, este completat de bujorul de munte în floare.
Pentru a admira frumuseţea Cindrelului, vă propunem să urmaţi DJ106A Sibiu – Păltiniş (32 km) şi drumul forestier până în Poiana Muncel unde se poate parca maşina. De aici se continuă pe traseu marcat bandă roşie până pe Vf. Rozdeşti de unde se deschide, spre nord, covorul cu bujor de munte.
Bujorul aduce muntele la viaţă
Bujorul de munte, cunoscut şi sub numele de rododendron sau smârdar, înfloreşte la „Iezerele Cindrelului” la sfârşitul lunii iunie şi la începutul lunii iulie, dând o culoare roşiatică acestei căldări glaciare. Bujorul de munte creşte spontan în tufe pitice în zona alpină. Această plantă nu tolerează transplantări în grădină deoarece se dezvoltă doar în condiţii climaterice specifice. Frumuseţea şi raritatea florilor sale, care au un parfum asemănător vişinelor, fac ca această plantă să fie protejată prin lege.
Spectacolul tradiţiilor locale
Locuitorii din comuna Gura Râului au dedicat acestei flori Festivalul „Bujorul de munte”. Acest eveniment a devenit o tradiţie ajungând la cea de-a şaptea ediţie şi prezintă obiceiuri locale prin cântec, dans şi bucătărie tradiţională. Manifestările încep sâmbătă seara cu un spectacol folcloric şi o cină ca la stână, cu tocană la ceaun şi cocoloş cu brânză, şi se încheie cu un foc de tabără. În cea de-a doua zi a festivalului, invitaţii vor avea parte de o primire tradiţională la intrarea în comună, iar pe scenă vor urca atât formaţii de muzică populară şi dansatori din comună, cât şi interpreţi consacraţi ai folclorului românesc.

Sursa: www.primariagurariului.ro

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top