Skip to main content

Pentru a avea in viitor un mediu inconjurator mai curat, Administratia Parcului Natural Lunca Muresului se implica permanent in activitati de educatie ecologica a tinerilor si nu numai. In acest sens, organizam anual tabere de ecologie in zona Manastirii Bezdin pentru a-i ajuta pe cei interesati, de orice varsta, sa dezvolte constientizare, cunostinte, deprinderi si devotament, care sa rezulte din decizii bazate pe informatie, comportament responsabil si actiuni constructive cu privire la viata salbatica si la mediul inconjurator de care depinde orice forma de viata. De asemenea, organizam numeroase actiuni de igienizare a anumitor zone din parc cu ajutorul elevilor de la mai multe scoli din judetul Arad.

Activitatile de educatie ecologica se desfasoara si la Punctele de informare turistica Pecica si Cenad, dar cel mai important rol in acest sens il are Centrul de vizitare Ceala, care include un laborator special construit si dotat pentru desfasurarea de ore de educatie ecologica pentru elevi si studenti. Centrul avand si o sala de conferinte si 28 de locuri de cazare face din el un pol regional in desfasurarea de astfel de activitati. Beneficiarii acestor programe vor folosi echipamente de prelevare si masurare pe teren, microscoape si stereo microscoape, ghiduri de identificare a speciilor care fac posibil accesul in ungherele mai putin cunoscute ale biodiversitatii.

VARIANTA I – vreme nefavorabila

Program educational oferit de Administratia Parcului Natural Lunca Muresului

10:00 – 10:15 Primirea elevilor si a profesorilor. Prezentarile

10:15 – 10:45 Prezentarea generala a Parcului Natural Lunca Muresului. Vizionarea documentarului ariei protejate

10:45 – 11:30 Lectia de ecologie „Salvati Pamantul! Sa incepem cu Lunca Muresului” (Problemele planetei; Problemele din Lunca Muresului; Ce putem noi face?; Economisirea energiei; Reciclarea)

11:30 – 13:00 Jocuri educationale si distractive in aer liber (De ex. „Batul de bambus”, „Printesa Fiona”, „Covorul fermecat”, „Arborele meu”)

13:00 – 14:00 Pauza de masa

14:00 – 14.45 Deplasare cu autobuzul in Rezervatia Naturala Prundul Mare

14.45 – 16.00 Vizitarea Baltii cu nuferi, Observatorul ornitologic Andras Libus, Manastirea Bezdin, ecosistemele zonei umede, determinarea urmelor lasate de animalele salbatice cu determinatoarele etc.

Daca grupul de participanti depaseste 30 persoane, se va imparti, dupa caz, in grupe mai mici de 15-25 persoane care vor desfasura simultan activitati diferite.

Centrul de Vizitare Ceala Activitati de laborator

Activitati artistice Prezentari video

VARIANTA A II-A – vreme nefavorabila

10:00 – 10:15 Primirea elevilor si a profesorilor. Prezentarile

10:15 – 10:45 Prezentarea generala a Parcului Natural Lunca Muresului. Vizionarea documentarului ariei protejate

10:45 – 11:30 Lectia de ecologie „Salvati Pamantul! Sa incepem cu Lunca Muresului” (Problemele planetei; Problemele din Lunca Muresului; Ce putem noi face?; Economisirea energiei; Reciclarea)

11:30 – 13:00 Studiul in laborator al unor preparate microscopice (Sange de sarpe; Euglena verde; Parameci; Sange uman; Picatura de apa dintr-o balta, etc) si macroscopice (frunze, fructe, insecte, gale) sau excursie de studiu in Padurea Ceala; recunoasterea florei si faunei din parc pe baza unor pliante; observarea ecosistemelor forestiere si de zone umede din Lunca Muresului (a doua varianta este posibila daca nu este foarte frig si nu ploua);

13:00 – 14.00 Pauza de masa

14.00 16:00 Activitati artistice, de indemanare si de dezvoltare a imaginatiei – confectionarea unor obiecte folosind materiale locale – nisip, frunze, iarba, crengute etc. Jocuri educationale si distractive in sala de expozitii a Centrului de Vizitare Ceala (De ex. „Batul de bambus”, „Covorul fermecat”, „Gaseste perechea”).

Importanta pastrarii biodiversitatii si a interactiunii armonioase a naturii cu activitatile traditionale sunt prezentate si in panourile informative care se gasesc in interiorul ariei protejate, prin campanii informative in mass media locala sau regionala prin care oamenii sunt chemati sa respecte mai mult natura, prin filme de educatie ecologica care sunt distribuite gratuit in unitati de invatamant sau prin distribuirea de materiale informative (postere, pliante, fluturasi, brosuri) celor care sunt factori interesati in conservarea ariei protejate.

 

Adresa: Padurea Ceala FN
Localitatea: Arad
Judet: Arad
Tara: Romania
Telefon fix: tel: 0257.258.010
Fax: fax: 0257.258.010

www.luncamuresului.ro

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top