Skip to main content

Drumul naturii pe Valea Hârtibaciuluiui

 

Traseu

Sibiu – Daia – Roşia – Hosman – Nocrich – Agnita

În triunghiul Sibiu-Făgăraş-Sighişoara se întinde Valea Hârtibaciului, regiune de păşuni, fâneţe şi păduri cu arbori seculari, recunoscută pentru biodiversitate, meşteşuguri tradiţionale și brunch-uri ce pun în valoare patrimoniul culinar.

Pe lângă impozantele biserici fortificate, aici veţi întâlni şi biserici din piatră, construite la începutul secolului XIX, a căror pictură poartă semnătura familiei de zugravi Grecu, renumită în întreaga zonă pentru modul personal, moralizator de a interpreta scenele biblice şi societatea, şi de a le reda în icoane.

Aici cuibăreşte cea mai însemnată populaţie de acvilă ţipătoare mică şi de viespar din România, efective importante de huhurez mare, caprimulg, cristel de câmp sau ghionoaie sură. Pe lacurile de la Brădeni trăiesc regulat peste 20.000 de păsări de apă migratoare.

 

Daia: biserică fortificată construită în sec. XIII

Roşia: satul scriitorului şi pastorului luteran Eginald Schlattner, autor al cunoscutului roman „Cocoşul decapitat”, ecranizat în 2007.

 

Hosman: vizitaţi biserica fortificată de pe deal şi vechea moară; în curtea sa se află o fierărie, o brutărie şi o „şură culturală”. 

Nocrich: localitatea natală a baronului Samuel von Brukenthal, aceasta se remarcă prin biserica construită la începutul secolului XIX, în stil baroc târziu.

Agnitamic oraş agro-industrial renumit în perioada medievală datorită breslelor sale. Vizitaţi biserica-cetate şi Muzeul de istorie al Văii Hârtibaciului. În fiecare an, Agnita sărbătoreşte obiceiul „Fuga lolelor”.

Dealu Frumos: fosta bazilică romanică construită în secolul XIII. La Dealu Frumos se află centrul geografic al României.

Merghindeal: biserică fortificată gotică cu altar în stil baroc din secolul XVIII.

Bruiu: uliţele cu gospodării vechi neatinse de timpurile moderne şi biserica înconjurată de ziduri de apărare dau un farmec aparte satului.

Săsăuşbiserica ortodoxă pictată de fraţii Grecu; sat ecomuzeu cu circuit de interpretare a patrimoniului și punct de belvedere înspre Țara Oltului.

Chirpăr: vizitaţi biserica fortificată din sec. XV.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top