De Ziua Națională, Parada schiorilor pe pârtii!
Weekendul prelungit care precede cele 2 mari sărbătorii a românilor: Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, oferă prilejul multor iubitori ai sporturilor de iarnă dar și iubitorilor de munte să aibă parte de zile splendide la munte într-o iarnă veritabilă. După pastelul multicolor al toamnei prelungite, a venit în forță albul strălucitor și imaculat al iernii.
Zeci de mii de turiști la munte
Dacă de Ziua Națională la Alba Iulia sunt așteptați peste 20 000 de turiști care doresc să trăiască sentimentele de patriotism, în stațiunile montane sunt estimați să ajungă zeci de mii de turiștii care doresc să simtă deja aerul puternic al iernii și magia zăpezi, mai ales că iarna și a intrat în drepturi. Prin urmare, nu ne rămâne să concluzionăm că va fi cu siguranță de Ziua Națională o paradă a schiorilor și snowboarderilor pe pârtii.
Începutul sezonului de schi 2015-2016 este unul promiţător, astfel în acest weekend "tricolor" unele pârtii de schi sunt deja practicabile.
Pârtii deschise în stațiunile de mare altitudine
Se poate schia la Straja, Cavnic și Rânca. La Straja sunt practicabile pârtiile Constantinescu și Soarelui, zăpadă măsoară între 20 și 30 cm. La Cavnic pe ambele domenii schiabile de la Roata și Cavnic s-au deschis câte o pârtie care au fost amenajate parțial-deci condiții dificile spre acceptabile. La Rânca stratul de zăpadă pe pârtiile deschise ajunge și la 50 cm.
Zăpadă mare dar degeaba
A nins ca-n povești la TransAlpina, stratul de zăpadă este între 20-60 cm. La cota 1300 m stratul de zăpadă este de 20-25 cm, spre cota 1900 m, stratul de zăpadă atinge 60 cm.
Din păcate momentan nu se poate schia, datorită faptului că instalațiile de transport nu sunt alimentate cu curent electric. În zonă se efectuează lucrări la magistrala CEZ.
Se fac eforturi de înzăpezire artificială a pârtiillor de la Transalpina, Azuga, Cavnic, Păltiniș și Poiana Brașov dar înclăzirea vremii e posibil să strice planurile administratorilor.
Autorități enervante-atitudini arogante
Nu se schiază deloc la Predeal, Sinaia, Poiana Brașov, Azuga și Bușteni.
La Predeal, lucururile stau foarte prost. Administrația locală este repetenă la organizare, cheltuirea responsabilă a banului public. Primarul ”orașului -stațiune” are timp de apariții tv, nu și de rezolvarea problemelor în teren: Străzii pline de noroaie, gropi nesemnalizate, iluminat prost în stațiune. Are o scuză trebuie să finalizeze un proiect european – o să revenim cu detalii.
Risc de avalanșă în Bucegi și Făgăraș
În Munții Bucegi și Făgăraș, la peste 1800 m există Risc Însemnat de Avalanșă. La Vârful Omul, zăpada se apropie de 1 metru, iar la Bălea, depășeste 70 cm. În următoarele 48 de ore stratul de zăpadă va mai creşte în general cu 5- 10 centimetri de zăpadă proaspătă. În Bucegi, zăpada este depusă peste un strat mai vechi de gheaţă. Vântul puternic va favoriza formarea plăcilor de vânt, dar şi a depozitelor mari de zăpadă pe versanţii adăpostiţi. În aceste condiţii, pe pantele înclinate din zonele înalte se pot declanşa avalanşe atât la supraîncărcări mici, dar şi spontan.
Sub 1800 m există Risc Moderat de Avalanșă: Stratul de la altitudinile mai joase este umezit. Creşterea temperaturilor şi precipitaţiile mixte din prima parte a intervalului vor accentua umezirea stratului. Apoi răcirea aşteptată în a doua parte a intervalului va vaforiza formarea crustelor de îngheţ peste care se va depune un strat de zăpadă proaspătă suplimentar. Riscul declanşării avalanşelor va fi moderat, în cazul supraîncărcărilor mari, pe pantele suficient de înclinate.