Skip to main content
Dintre toate salbaticiunile padurilor noastre, cerbul este cel mai impunator si mai impresionat, caci el spune balada „isi intrece cu Coarnele bradului, Fala bradului”
Fascinatia acestui maret animal, a carui vanare, asigura eroului consacrarea.
Dupa echinoctiul de toamna, in noptile cu luna, bocanitul cerbilor clatina padurea, strecurand un fior dulce in sufletul vanatorului.
Noapte de noapte spectacolul se repeta; Luna picura argint peste stancile de piatra, stelele palpaie deasupra pajistilor fosoforescente, vantul moduleaza simfonia mugetelor, toate acestea au menirea, sa fiti partasi la un experient unic si fascinant.
Cerbul are coarnele foarte puternice, formatii ale osului frontal sunt lepadate in fiecare an, in perioada februarie-martie. Procesul de crestere dureaza intre 100-120 de zile. Perioada de imperechere (bocanit) are loc in lunile septembrie si octombrie. Ciuta in luna V-VI, naste 1-2 vitei, care au o coloratie roscata cu pete albe. Un cerb ingrijit poate atinge varsta de 20 de ani. Auzul si mirosul sunt cele mai dezvoltate simturi, nasul sau este golas si intotdeauna umed. Cele mai mari capricii al cerbului sunt, de-a se scalda in locuri mlastinoase si a umbla in padure in amurg si pe timp de noapte. Convietuieste in ciurde mici conduse de femele mai varstnice, teritoriul fiind restrans intre 5-10 Km.
Dupa echinoctiul de toamna, cerbii parasesc campiile, fug in paduri, vibrand de incordare si neliniste, in vazduhul improspatat de miresme. Fara nunta cerbilor, muntele s-ar vedea, toamna, mai singur si mai sarac in noblete. Doar pasarile nnestatornice mai incearca fara succes sa produca zarva si nelinste in padure, dar ciripitul lor melodios si fosnetul frunzelor ruginii creeaza o atmosfera calda, specifica toamnei de basm.
In cautarea ciutei, acest animal care este apreciat pentru eforturile sale, loveste cu coarnele arborii, de-o nebunie furioasa. Dar cand cuita este gasita, nu accepta prima intalnire si astfel adanceste suferintele cebului, acum efortul care-l depune este si mare. Incepe goana dupa femela, abia cand este prinsa se lasa ademenita in mirajele dragostei.
Vanarea cerbului pentru vanatorii, reprezinta un mare obstacol. Acum are loc afirmarea celui mai destoinic vanator. Eforturile, priceperea si indemanarea urmand a fi recompensate pe masura, este momentul cand se naste o dragoste calda pentru natura salbatica, iar acest cerbul este in varful priamidiei.
Apogeul fiziologic al acestui vanjos animal are loc la varsta de 11-13 ani, traieste in jur de 20 de ani, greutatea sa variaza intre 175 – 310 kg, ajunge la o lungime: 240- 250 cm iar inaltimea la greaban: 152-155 cm.
Sezonul de vanatoare pentru mascul, incepe la 1 Septembrie, dureaza pana la 15 Decembrie, iar sezonul de vanatoare pentru femela si tineret, incepe la 1 Septembrie, dureaza- pana la 15 Februarie. Trofeele „recoltate”de la un astfel de cerb pot reprezenta un record national, si pot concura cu mari sanse la titlul mondial.
Varsta cerbului poate fi apreciata prin studierea analitica a urmatoarelor aspecte conformationale:
  • portul, o atentie deosebita se acorda gatului (cu cat gatul este mai inclinat, prezenta coamei si a barbei, certifica ca cerbul este in varsta);

  • conturul spinarii si conformatia greabanului;

  • conturul abdomenului;

  • conformatia capului, coarnelor si cilindrilor frontali.

Trofeele cele mai mari, de-a lungul timpului au fost obtinute in fondurile de vanatoare de la Manastirea Casin, Muntii Gurghiului si in anumite cantoane din Vrancea.
Cel mai mare trofeu obtinut in padurile noastre se pare ca apartine fostului dictator al Romaniei (N. Ceausescu), care in anul 1980, in fondul de vanatoare de la Soveja a rapus un cerb care a fost omologat cu 261,25 puncte.
Vanatoarea a fost si ramane o mare atractie, indiferent de mediul social din care provine, aspirantul la un trofeu. Ca este una din cele mai costisitoare pasiuni, nu mai incape nici-o indoiala, dar satisfactiile care vin in urma unei reusite partide de vanatoare, fac ca si uitate sacrifiicile facute.
 
MIHAI DANAILA
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top