Skip to main content

 

Racirea vremii si aparitia primei brume de toamna indeamna pasionatii sportului cu undita spre mirificul loc al Deltei Dunarii. Bruma scutura dantelarii de argint in frunzarele multicolore ale padurii, semnaland iarna, care este undeva aproape. Noptile devin acum mai lungi si rar mai sunt senine. Cetinile brazilor si ale molizilor de la munte incep sa imbrace haina alba. Cu toate acestea, impatimitii de sportul cu undita sau de vanatoare au ocazia in aceasta perioada sa se delecteze.

Mugetul cerbilor se stinge incet, palind si el in acest scapatat de toamna. „Cavalerii cei mai vrednici”, osteniti de turnirurile si de risipa zodiei lor, aleg sihastria, pierzandu-se in negura de fum. Lopatarii incep bocanitul, sitarii cad in pasajul de toamna. Pe varfurile semete ale Carpatilor nostri, incepe cursa de capre negre. Tapii cei mai vanjosi cauta ciopoarele, leganandu-si in voia vantului rece barba, cocoselul inca mai poate fi pacalit cu fluiericea maiastra.

Animalele, treptat, isi schimba vestmantul estival cu cel hibernal, prilej pentru cei destoinici si curajosi sa pretuiasca blana lupului, a cumetrei vulpi si a pisicii salbatice.

Este timpul cand incep cele mai fermecatoare partide de vanatoare de mistreti si fazani. Zeita Diana are oferta bogata la pasari precum: garlita, prepelita, graur si pasari de balta .cele mai vizate in aceasta luna sunt ratele salbatice si cocorii, care se pot vana in grup restrans, cu cainele.

Se da unda verde la vanatoarea de capre negre, ursi si tapi, fiindu-va absolut necesare autorizatie speciala si permisul de vanatoare.

In ceea ce priveste pescarii, brumarel poate fi luna ideala, temperatura apelor scade de la o zi la alta, fosnind parca mai stins in malurile ninse de bruma. La munte, daca inca nu a nins, mai puteti spera la palide capturi. Nu trebuie sa fiti necajiti daca va intoarceti cu traista goala, e semn ca zapada este aproape.

Toate sperantele in luna lui brumarel se leaga de Dunare si Delta. Somnul, stiuca, salaul, avatul frecventeaza spatiul acvatic, cu voiciune greu de descris, in scopul de a-si depozita cat mai multe provizii in scurt timp. Astfel, musca des, incercand agerimea celor care aspira, pe ultima suta de metri, la un trofeu. Celor care sunt in Delta, serile nu mai devin cosmaruri pentru ca tantarii raman imobilizati pana primavara urmatoare, oferindu-le clipe de liniste. Numai soaptele apei si ale stufului se mai fac auzite.

Daca v-ati hotarat sa plecati la vanatoare sau la pescuit, nu-mi ramane decat sa va urez traditionalul „Fir intins si captura cat cuprinde”!

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top