Skip to main content

NU ai cum să nu-ţi pui întrebarea, care sunt şansele ca o catedrală înconjurată de mânăstiri istorice cu peisaje superbe să reuşească să iasă în evidenţă şi să-şi creeze propria identitate religioasă şi spirituală !?!? Aşa s-au întrebat, probabil, autorităţile locale vâlcene, în anul 1910 când au decis construirea unei catedrale aici în frumosul oraş Călimăneşti. Lucrările de construcţie de aici de la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” au început din iniţiativa şi strădania preotului Constantin Constantinescu, în anul 1910, cu contribuţia locuitorilor oraşului Călimăneşti de atunci, dar şi a foarte multor altor creştini. Problemele de ordin economic precum şi Primul Război mondial au făcut ca toate lucrările şi proiectul însăşi să fie abandonate.

Totuşi credinţa şi dorinţa locuitorilor din Călimăneşti a fost mai mare şi astfel data de 23 septembrie 1920 este una memorabilă pentru credincioşii din Călimăneşti fiind ziua în care P.S. Episcop Vartolomeu al Râmnicului a săvârşit slujba de sfinţire a noului sfânt locaş, de aici de pe malul Oltului. Pictura catedralei a fost realizată în stil neo-bizantin, de către Alexandru Henţia, nimeni altul decât fiul celebrului pictor Sava Henţia, care s-a implicat foarte mult în acest proiect iconografic al catedralei. Faptul că, atât pictura cât şi vitraliile sunt predominant galbene nu fac decât să confere interiorului o strălucire divină.

Dar haideţi să vedem care era (şi este încă) „concurenţa” pe o rază de 10 km.  în jurul catedralei: Mânăstirea Cozia (ctitorie Mircea cel Bătrân 1388), Mânăstirea Ostrov (ctitorie a lui Neagoe Basarab, din 1522), Mânăstirea Turnu (ctitori Pustnicii Daniil şi Misail, din sec. XV-lea), Mânăstirea Stănişoara (datată din secolul al XVII-lea), Schitul Sf. Ioan (din secolul al XIII-lea), Biserica de Piatră (datată 1711), cu aşa lăcaşuri de cult ortodoxe ce şanse putea să aibă o ctitorie creştină de dată recentă !?!?

Totuşi amplasarea catedralei chiar la intrarea în Călimăneşti, în drumul călătorului către obiectivele mai sus menţionate, în vecinătatea pieţei centrale a oraşului, lângă Primăria Călimăneşti au constituit şi constituie încă, un mare atu pentru promovarea şi popularitatea catedralei.

Hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi prăznuirea lui în zilele însorite din vară, constituie fără doar şi poate, de asemenea, un punct forte pentru acest lăcaş din oraşul Călimăneşti.

Dar fără doar şi poate cel mai important element care promovează Catedrala din Călimăneşti este arhitectura şi dimensiunile sale impresionante şi impozante. Arhitectura ei în stil neoromânesc de început de secol XX, cu trei turle, una pe naos şi două pe pronaos, total diferit de ceea ce se află în jurul ei şi dimensiunile sale care impun respectul şi atrage întotdeauna privirile admirative ale celor ce ajung aici.

Cineva mă întreba, mai în glumă mai în serios, (citind articolele mele despre Călimăneşti din cele online şi cele din presa scrisă) cam câte articole pot să scriu despre o singură localitate şi ce beneficii îmi oferă autorităţile locale pentru promovarea care o fac Călimăneştiului în paginile acestor publicaţii şi siteuri !?!?  

O să-mi permit, cu voia domniilor voastre,  să dau răspunsul pentru toată lumea chiar aici în paginile revistei: „Fără nicio îndoială că despre locurile unice şi spectaculoase de la noi din România am scris, scriu şi voi scrie întotdeauna din plăcere, convingere şi dragoste pentru frumos. Cât despre beneficii din partea autorităţilor locale pe care le-am promovat şi le voi promova până acum NIMIC, poate mai încolo după ce trece criza, dar nu sunt aşa de sigur că articolele vor fi la fel de pasionale şi reflective atunci când vor fi scrise la comandă !!!

Aşa că am să închei acest articol aici (lăsând fotografiile să facă restul de promovare pentru acest superb locaş de cult) dar cu invitaţia, ca atunci când veţi vizita Călimăneştiul să mergeţi şi dumneavoastră aici să vizitaţi Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din superbul oraş de pe malul Oltului, eu vă asigur că veţi fi total încântaţi şi mai ales fascinaţi de ceea ce veţi găsi aici !!!

Aştept opiniile dumneavoastră după vizita de aici, NEAPĂRAT şi NEGREŞIT !!!

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top