Skip to main content

Complexul Peleș – ansamblul arhitectural compus din castelul Peleș Pelișorul, Casa de vânătoare Foișorul, Corpul de gardă și Economatul, Uzina electrică și Vila Șipot construit de primul rege, al României, regele Carol I pe malul stâng al pârăului Peleș.

 În perioada 1875-1883 s-a construit castelul Peleș, sub asistența directă a regelui Carol I. Amplasamentul ales la altitudinea de 970 m, pe malul pârâului Peleş si arhitectura semnată de Wilhelm Doderer, s-au contopit într-un ansamblu unic de măiestrie și frumusete antropică în Carpații Românești, sporită ulterior prin construirea între anii 1899-1903, a castelului Pelișor, ca resedință pentru principii mostenitori ai tronului României. Astăzi, întregul ansamblu al Peleșului este un obiectiv muzeistic de prim ordin, adăpostind în arhitectura sa unică o serie de alte valori artistice și culturale.

Peles, îndeosebi a fost folosit de regele Carol I ca resedința de vară, după moartea acestuia (1914) devine muzeu.

Construcție monumentală, în exterior castelul este realizat în stilul Renașterii germane; în interior cele circa 170 de încăperi au stiluri variate (Renaștere germană, italiană, engleză, baroc german, Rococo francez, hispano-maur).

Acestei construcții de referință nu numai pentru Sinaia, ci și pentru România, i s-a pus piatra de temelie în ziua de 22 august 1875. Locul construcției, respectiv suprafața din Valea Peleșului fusese cumpărat de domnitorul Carol I (1866-1881) și Rege între anii 1881-1914.

În același timp se ridică și alte construcții anexă ale castelului cum ar fi: Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică. Ceva mai târziu, se va construi Vila „Sipot”, ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman, la indicațiile căruia se va desfășura construcția Castelului Pelișor, precum și Vila Regelui Ferdinand, de la Stâna Regală (actuala Poiana Stânii). Până la terminarea, în anul 1883, a Castelului Peleș, Regele Carol I și Regina Elisabeta, au locuit la Foișor, construcție terminată mult mai repede.

Castelul Peleș are circa 170 de încăperi, spre deosebire de Pelițor care are doar 70. Demn de menționat este faptul că Peleșul a fost primul castel electrificat în întregime din Europa. Acest lucru a fost posibil întrucăt electricitatea era furnizată de Uzina Electrică proprie, de pe malul pârăului Peleș. Mai trebuie știut și că Pelesul adaposteste una dintre cele mai importante și mai valoroase colecții de tablouri din Europa, în număr de aproximativ 2 000 de piese.

După abdicarea Regelui Mihai, în anul 1947, tot complexul Peleș, mai putin castelul omonim, care a intrat în circuitul turistic, a devenit loc de creație și odihnă pentru oamenii de cultură ai vremii, pentru o scurtă perioadă de timp. In ultimii ani ai regimului comunist, dictatorul Nicolae Ceausescu a închis întreaga zonă, declarând-o zona specială. În această zona nu aveau acces decât personalul de serviciu, sever verificat, și personalul militar de pază. Intreaga zona era declarată zonă de protocol de stat.

Interesant de știut este faptul că, cu toate acestea, lui Ceaușescu nu i-a plăcut foarte mult castelul, vizitele sale aici fiind foarte rare. După Revoluția din Decembrie 1989, Castelul Peleș și castelul Pelișor sunt reintegrate în circuitul turistic. La ora actuală, Foișorul rămâne, ca și în trecut, reședință prezidentială, spre deosebire de Economat și Corpul de Gardă, unde sunt amenajate hoteluri, restaurante și terase. Celelalte componente ale complexului Peleș au devenit fie vile turistice, fie vile de protocol.

Totuși, cea mai deosebită relatare despre Castelul Peleș, rămâne aceea a lui Angelo de Gubernatis (1840-1913), scriitor italian, care a sosit în anul 1898 la Sinaia, invitat de familia regală. Cităm: „inaugurat în 1883, Castelul Peleș nu este numai un loc plăcut, în timpul verii; el a fost conceput și ca un monument national, menit să păstreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce explică stilul simplu și maiestuos”.

Curtea castelului, de tip Bramantes, cu fântână în mijlocul curții, în cel mai curat stil renascentist, îl surprinde plăcut pe vizitator. Curtea are un decor vesel, din plante și flori; de jur împrejur, fațadele sunt animate cu desene elegante. Interiorul castelului, este o adevărată minunăție, datorită frumuseții și bogăției lemnăriei sculptate și a vitraliilor colorate.

Cum treci de vestibul, te afli pe scara de onoare, în fața celor mai de seamă domnitori ai vechii Românii: Stefan cel Mare și Sfânt și Mihai Viteazul, într-o atitudine mândră, cu căciula de blană sau cu coroana de aur pe cap, ei impresionează prin îmbrăcămintea strălucitoare, în care albul herminei se îmbină cu verdele smarald sau roșul caftanului larg. La dreapta și la stânga celor doi domnitori, în chip de cavaleri servanți, patru scutieri poartă stemele provinciilor românești.

În biblioteca Reginei, deasupra grupurilor de copii simbolizănd poezia și stiința, se află imaginea lui Ulfilas (311-383 e.n.), căpetenie religioasă a Goților, la nord de Dunăre, traducănd Biblia în limba lor, și contribuind la răspăndirea Crestinișmului, apostol creștin al romanilor, precum și imaginea lui Dante, creatorul poeziei occidentale. Trecând de bibliotecă în dormitor, întălnim imaginea geniilor și alegoriilor picturii și muzicii, precum și o serie de teme legendare, în apartamentele rezervate înalților oaspeți, o suită de blazoane străluceau prin abundența lor heraldică, vorbind despre strămoșii familiei regale. Dintre toate însă, picturile pe sticlă din castelul Peleș, fără îndoială sunt mai profunde și mai strălucitoare, ca și cele din sala de muzică. Aici subiectele sunt luate din poezia lui Alecsandri.” Aceasta este prezentarea făcută de un oaspete al Castelului Peleș, aproape de începutul secolului XX.

Nu tot castelul este deschis vizitatorilor, o zona importantă de la etaj nefiind deschisă publicului.

Programul de vizitare este următorul:

Marți: 9:15 – 17:15 (ultima intrare)

Miercuri: 10:00 – 17:15

Joi: 9:15 – 17:15

Vineri: 9:15 – 17:15

Sâmbătă: 9:15 – 17:15

Duminică: 9:15 – 17:15

Luni: închis

Programul este supus deselor schimbări datorate sezoanelor turistice.

 În zilele de marți se vizitează numai parterul.

 Turul Opțional (parter + etajul I) se vizitează în intervalul orar 10:00 – 16:30 (ultima intrare).

 Ultima intrare pentru expoziția de bază (parter) – 17:15.

 Casa de bilete se închide la ora 17:10.

 Zilnic, în intervalul orar 12:30 – 13:00, se introduce o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale.

Tarife CASTELUL PELEȘ

EXPOZIȚIA DE BAZĂ – Parter

Adulţi – 40 lei

Pensionari – 20 lei

Elevi, studenţi – 10 lei

Card Euro <26 – 10 lei

Ultimul grup care vizitează expoziția de bază intră la ora 16:15

TUR OPȚIONAL

Parter + Etaj

Adulţi – 80 lei

Pensionari – 40 lei

Elevi, studenţi – 20 lei

Card Euro < 26 – 20 lei

Ultimul grup care vizitează turul opțional intră la ora 15:30.

Castelul Pelișor – este amplasat la câteva sute de metri de castelul Peleș, a fost construit între 1899-1903, stilul Renașterii Germane. Încă de la început el a constituit reședinta prinților mostenitori: Ferdinand și Maria soția lui. Aici au crescut și copii lor: Carol viitor rege, Elisabeta (Regina Greciei), Mărioara (Regina Yugoslaviei) și Printul Nicolae. A fost inaugurat la 24 mai 1903, fiind construit după planurile arhitectului Liman ce a colaborat permanent cu Regele Carol. Pelișorul, după dorința lui Carol, trebuia să fie mai mult un chalet elvetian și nici de cum un castel. Pentru ca așa cum spunea el, nu puteau fi două castele regesti.

Totusi, până la finisarea Pelișorului, și acestia au locuit la Foisor. Chiar si Carol al II- lea a locuit acolo, în perioada 1930-1940, atata timp cât a fost Regele Romaniei, exceptând anii 1932 si 1933, când casa de vânătoare a fost mistuită de un incendiu. În urma dispozițiilor sale, pe locul aceleia, s-a ridicat actualul Castel Foișor.

Cu toate acestea, Pelisorul cu arhitectura sa – Stilul renașterii germane, cu turlele sale acoperite cu țiglă smălțuită cu culori vii, cu cele 70 de camere decorate artistic, este un veritabil castel care va fi locuit permanent vara. Din 1993, vizitatorii au prilejul să cunoasca fostele apartamente princiare și regale, camerele de lucru, apartamentele copiilor, atelierul de pictură al fostei regine Maria, precum și micuța Capelă bizantină amenajată în interiorul clădirii.

CASTELUL PELIȘOR

Miercuri:  9:15 – 16:15 (ultima intrare)

Joi: 9:15 – 16:15

Vineri: 9:15 – 16:15

Sâmbătă: 9:15 – 16:15

Duminică: 9:15 – 16:15

Luni: închis

Marți: închis

Ultima intrare se face la ora 16:15.

 Casa de bilete se închide la ora 16:10.

Zilnic, în intervalul 13:00 – 13:30, se introduce o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale.

EXPOZIȚIA DE BAZĂ

Tur complet

Adulţi – 20 lei

Pensionari – 10 lei

Elevi, studenţi – 5 lei

Card Euro <26 – 5 lei

ltimul grup care vizitează expoziția de bază intră la ora 16:15

EXPOZIȚIA TEMPORARĂ – GRATUIT

Ultimul grup care vizitează expoziția intră la ora 16:15

Corpul de gardă – a fost construit în același timp cu castelul, dar a fost refăcut între anii 1908-1909 în stilul Renașterii germane.

Economat – a fost construit inițial ca o casă modestă; a fost refăcut ulterior – Stilul de Burg german; actualmente este hotel.

Foișor – (casă de vânătoare) a fost construit o dată cu castelul; dupa un incendiu devastator (1931), a fost refăcut la ordinul lui Carol al II-lea.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top