În urmă cu 150 de ani, în inima Munților Aninei se punea în funcțiune prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României. Monumentala realizare tehnică și inginerească avea ca scop asigurarea transportului de cărbune și produse prelucrate între localitățile Anina și Oravița, puternice centre industriale în acea perioadă. De-a lungul existenței sale calea ferată a funcționat fără întrerupere, contribuind din plin la dezvoltarea economică și socială a zonei și devenind unul dintre simbolurile imagistice, nu numai ale Munților Aninei, dar și a județului Caraș-Severin și a întregului Banat, fiind martorul tuturor perioadelor de avânt sau de decădere din acești 150 de ani. Datele tehnice care descriu acest obiectiv monument istoric sunt deosebite chiar și pentru zilele noastre, cu atât mai mult pentru jumătatea secolului XIX, când această realizare era de-a dreptul impresionantă. A fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum și a unui număr de 10 viaducte cu lungimea totală de 843 m. Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. Pe lângă faptul că avem de a face cu unul dintre cele mai impresionante obiective de patrimoniu moștenite de la generațiile de înaintași, calea ferată Anina – Oravița este unul dintre cele mai importante elemente de infrastructură din Munții Aninei, fiind o importantă șansă pentru relansarea economică a uneia dintre cele mai reprezentative zone ale județului Caraș – Severin.
Mândri și bucuroși pentru cei 150 de ani de existență ai căii ferate Oravița – Anina, dar și plini de speranță pentru viitorul lor, locuitorii celor două orașe au încercat să marcheze în mod deosebit acest eveniment prin organizarea mai multor activități cu caracter cultural, sportiv și de agrement, cu un număr mare de participanți, atât din zonă cât și din țară și chiar de peste hotare. Activitățile au avut loc în data de 20 septembrie 2013 începând cu ora 16:30 la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, și au continuat în data de 21 septembrie ora 9:00 la gara Oravița, de unde s-a plecat pe traseul aniversar Oravița – Anina. Evenimentul în ansamblu a fost organizat de către primăriile orașelor Anina și Oravița, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Centrul de Resurse Pentru Mediu, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Societatea Națională Căile Ferate Române.
Spectatorii au putut lua parte la mai multe manifestări Cultural -Sportive: Grupe organizate de CICLOTURISM, MOTOCICLISM CROSSROAD, ENDURO, ZBOR PARAMOTOR, AUTO DE TEREN 4X4, EXPOZIȚII și program folcloric! Cu speranța că această sărbătoare va putea avea loc în fiecare an, dorim a lua legătura cu cât mai multe persoane și organizații interesate, pentru a stabili programe destinate a delecta un public cât mai numeros.
http://turism-anina.blogspot.ro/2013/04/linia-ferata-anina-oravita_4.html
Mulțumim dlui Gustav Hlinka pentru siglele create special pentru eveniment