Skip to main content

Borsec – Declinul turismului balnear

Imediat după revoluţie turismului românesc i se contura o frumoasă oportunitate de dezvoltare. Astfel că, staţiunile balneare, între care și Borsecul, urma să-şi etaleze în continuare, cu mai multă strălucire, blazonul de Regina Apelor Minerale.

Treptat, treptat, visul unei frumoase staţiuni balneare s-a transformat într-un coşmar greu de desluşit. Dacă până în 1995, turismul balnear din Borsec a făcut faţă cerinţelor pieţii de profil, necazurile şi nepăsarea urmau să-şi facă simţită prezenţa.

În perioada imediat următoare a început decăderea turismului balnear, fapt ce a dus, implicit, la dispariţia unor staţiunii precum Vâlcele, Malnaş Băi, Ocna Mures, Ocnele Mari si altele.

Borsecul a avut  neplăcuta surpriză să se confrunte după 1994 cu zeci de procese care au avut ca obiect revendicarea terenurilor şi a vilelor staţiunii. La acest declin a contribuit şi privatizarea cu cântec făcută asupra obiectivelor fostului O.J.T. Harghita.

Poate unele dintre acţiunile în justiție erau îndreptăţite, dar altele nici acum nu au putut fi elucidate, intrând în proprietatea unor presupuşi proprietari sau moştenitori, care nu aveau nimic de-a face cu zona.

Regina fără coroană

După câştigarea litigiilor, majoritatea proprietăţilor, care au fost cândva incluse în patrimoniul staţiunii, au fost vândute şi revândute, unele dintre ele fiind chiar şi la a şaptea vânzare. Deci, este lesne de înțeles că s-a cam pierdut urma adevăraților proprietari. Alţii, zic ei mai întreprinzători, au ipotecat proprietățile obţinute în justiţie (numai ei ştiu cum) la diverse bănci, sub pretextul că vor să investească pentru a da o nouă faţă staţiunii şi, implicit, pentru a revigora starea socială şi economică a localităţii. Dar lucrurile nu au stat chiar aşa, după ce au obţinut creditele mult sperate şi voluminoase, au considerat că este mai bine să tragă nişte tunuri şi să dispară cu totul din ţară. Astfel, banca împrumutătoare s-a văzut nevoită a licita bunul debitorului, neinteresând-o pe ce mâini încape, urmârindu-şi efectiv recuperarea creanţei. De aici, încă o altă situaţie, cei care le-au cumpărat, prin cine ştie ce liciţatii deja măsluite, au considerat că e mai profitabil să obţină un venit rapid şi nemuncit, punând-le imediat în vânzare, şi uite aşa au ajuns pe mâna unor străini, te miri de prin ce colţuri ale Terrei, ba de origine americană, israeliană, arabă, veniţi de prin deşert să facă „turism balnear cu palmieri”.

Plecând de la situaţia prezentată mai sus, Borescul încet-încet a fost sfârtecat de zeci de procese de restituire a proprietăţilor.

În întrega zonă, începând de la pavilionul central, fostul punct de cazare, până la cea mai cochetă vilă din mirifica poiană, au ajuns să domnească buruieni mai mari decât statura unui om, iar clădirile par a fi fost teatrul unor lupte de gherilă: faţade fără tencuială, încăperi în care instalaţiile au fost cu totul desfiinţate, mobilier distrus şi câte şi mai câte.

Stațiunea regală de odinoară, satul de ieri,  orașul de azi…

Speranţa moare ultima

În al 12-lea ceas, cei din zonă au înţeles că fără valorificarea potenţialului apelor minerale, a obiectivelor turistice dar şi a bioclimatului montan stimulent, Borsecul nu are nici-o altă variantă, de-a mai scoate capul la lumină.

Autorităţile locale speră că vor revigora localitatea şi o vor reda circuitului turistic balnear, readucând-o acolo unde îi este locul şi unde ar fi trebuit să fie în prezent.

Speranţele se leagă de profesionalismul unor oameni din zonă în care şi-au pus bazele locuitorii, ălăturându-se eforturilor forurilor locale, dar şi a tânărului primar Mik Jozsef, care fac front comun pentru readucerea staţiunii acolo unde îi este locul.

În acest sens, majoritatea dintre dvs cunoasteți, că în Borsec din luna decembrie a anului 2010, s-a inaugurat un complex de pârtii de schi, compus din 3 pârtii cu grad de dificultate diferit.

Recent, mai precis în  21 ocotombrie 2011 s-a prezentat în cadrul unei conferințe un proiect care este menit să promoveze si sa valorifice efectele terapeutice ale apelor minerale din Borsec.

Borsecul are nevoie de o resuscitare pentru a recăpăta locul pierdut şi câştigat cu ceva timp în urmă prin munca oamenilor care au trudit şi s-au dedicat balneologiei româneşti. Anual această staţiune primea la tratament zeci de mii de turişti care se tratau sau chiar se vindecau de diverse afecţiuni. La Borsec puteau fi tratate afecţiunile cardiovasculare, endocrine, cele ale tubului digestiv, hepato-biliare, afecţiuni asociate etc.

Pentru cei nostalgicii fără suport material de a se deplasa în stațiune, vă propunem măcar să depănaţi amintirile din Borsecul de altădată, începând cu plimbările prin pădurile de brad din staţiune; Poiana Zânelor, Cariera de Travertin, Şapte izvoare, Grota Urşilor,  traseele montane din munţii Giurgelului. Printre vizitatorii celebri ai statiunii s-a numărat si Vasile Alecsandri, care în 1845 scrie „La Borsec toți sunt frați, de nu în Hristos, dar în borviz [..], unul din meritele cele de căpetănie a Borsecului este de a insufla oamenilor simțiri omenești !”

Încheiem totuşi într-o notă optimistă, având încrederea, că în cel mai scurt timp, staţiunea Boresc va recăpăta renumele pierdut, iar obiectivele turistice şi oferta turistică a staţiuni vă vor trezi vii şi plăcute momente de relaxare, însoţite de o sănătate de fier de care aveţi nevoie.

Turist de altădată, Turist de mâine, Mihai Dănăilă

22.10.2011, ora 00:00

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top