Skip to main content

Au sosit banii pentru pârtiile de schi de la Voineasa, Câmpulung Moldovenesc, Straja și Parâng

Recent s-au semnat contractele pentru continuarea lucrărilor de infrastructură în turism dar și asigurarea finanţării proiectelor de investiţii în turism, aflate în derulare.

Guvernul a alocat fonduri pentru finalizarea lucrărilor la domeniilor schiabile din Parâng, Transalpina-Voineasa, Straja și Câmpulung Moldovenesc, toate cele 4 domenii schiabile fac parte din cadrul proiectului „Schi în România”.

43 Milioane de lei pentru Infrastructura în turism

Bugetul alocat finalizării investițiilor în turism se ridică la aproximativ 43 milioane lei care va fi repartizat finanțării a 6 proiecte cuprinse în programul de dezvoltare a infrastructurii în turism a acestui an, se pare că cea mai mare sumă, este alocată domeniului schiabil Rarău.

Marea provocare a autorităților va fi aceea de-a reuși să cheltuie acești bani până la sfârșitul anului, altfel riscă să piardă sumele alocate.

Pârtia Rarău – Câmpulung Moldovenesc

Primul tronson al pârtiei de schi Rarău de la Câmpulung Moldovenesc este în proporții de 80 % finalizată, urmând ca tronsonul pârtiei de schi de pe Rarău, să aibă o lungime de 2,8 kilometri. Schiorii vor pleca de la cota 1 200 m și sosirea se va face la cota 765 m  iar lăţimea acesteia variază de la 30 de metri, în zona de plecare, până la 80 de metri în zona de sosire. Panta medie de înclinare a acestui tronson este de 16,6%. Pârtia urmează a fi deservită de o telegondolă cu 8 locuri care se află în stadiu de finalizare, dar datorită lipsei finanțării lucrărilor efective la pârtie se află în conservare. Cu banii obținuți de le guvren se speră că se vor executa lucrările pentru amenajarea zonei de plecare și porțiunea de la mijloc. 

Dacă este să ne luăm după valoarea financiară necesară finalizării lucrărilor la primul tronson, firesc ar fi ca autoritățile din Bucovina să mai primească suma de  21 257 189,35 lei.

Ski Straja

Printre beneficiari se numără și Primăria Lupeni care va primi suma de 3 700 000 lei. Banii urmează a fi utilizați pentru construirea unui garaj și atelier de reparații pentru ratrakuri, achiziționarea unui număr de 10 noi tunuri de zăpadă pentru pârtiile din Straja.

Pârtiile de schi din Parâng

Primăria Petroșani urmează a primi aproximativ jumătate de milion de euro pentru finalizarea stației de pompe si efectuarea lucrărilor de amenajare a terenurilor care au fost afectate de ploile abundente din această vară.

“Proiectul din Parâng este realizat aproximativ în proporție de 20%. Din punctul nostru de vedere ar mai trebui în jur de maxim 7 milioane de euro ca să putem să viabilizăm partea de Slima cu TS3 și TS4. Telegondola este în plan. Noi nu am făcut întâi instalațiile și apoi infrastructura de schi. Prima dată am dorit să facem infrastructura de schi și după aceea instalațiile de transport, pentru că degeaba ai instalațiile de transport și duci oamenii nicăieri. După ce TS4 va fi realizat și toată partea de Slima cred că în maxim 3 ani se va putea vorbi și de telegondolă”,  a declarat, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Stațiunea Borsec a primit bani pentru finalizarea Centrului Balneoclimateric Multifuncțional

S-au  mai alocat  resurse bugetare pentru finalizarea centrului balneoclimateric multifuncţional din cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de agrement, staţiunea Borsec”, cât și finalizarea proiectelor depuse de Stațiunea Govora privind „Reabilitarea casei de cultură în vederea amenajării muzeului balnear şi Construcție centru de informare turistică şi baza de kinetoterapie”.

Mik József, Primarul orașului-stațiune Borsec: Centrul balnear multifuncţional din Borsec se va finaliza până la sfârşitul acestui an, iar inaugurarea o vom face în iunie 2017. Stațiunea Borsec așteaptă în acest moment, obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică de interes naţional. Primăria orașului Borsec a acesat un credit de 13 milioane lei, cu cei 4 milioane lei primiți de la ANT și 1 milion de leI de la Consiliul Județean Harghita, se va putea finaliza si deschide centrul balnear.

Banii au fost alocați de Guvern prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri prin transfer către bugetul Autorității Naționale pentru Turism, instituția publică responsabilă în domeniul turismului.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top