Skip to main content

 


    Stimate Doamne, stimati Domni


  Avind din nou una din acele nopti de isomnie, am facut, ca de atitea alte ori o excursie prin intermediul internetului, in Brasov, locul meu de nastere.

 Intimplarea a facut sa intru in linkul România Turistica. Informatii Salvamont si sa dau de articolul domnului Mihai Danaila, Salvamontul si-a premiat seniorii montani. Fiind EX salvamontist senior m-am bucurat mult, crezind ca voi descoperi numele unori camarazi de prima ora, acum fiind seniori. Degeaba. In afara de Opris poate putin Jitaru sau Narita nimic.


  Salvamontul n-ar fi existat fara un domn Stavros(CJEFS) dr: Botea (directorul directiei sanitare)  dr. Sbircea. N-ar fi existat fara un domn Floricioiu, Noaghiu, Condrea, Schuller, fratii Lexen. N-ar fi existat fara alpinistii Boboc,Vasluianu etc.


  Dar sa m-a prezint. Ma numesc Helmut Gürtler-Ionescu m-am nascut in Brasov (1939, deci senior) cadru medical, alpinist monitor si instructor de ski, ghid alpin, dupa legiferarea HCM 140/69 la propunerea dr Botea si a dom.Stavros am intrat in salvamont in 1969 pina  in 1986 cind am plecat in RFG.


  Am participat la toate actiunile salvamont din acest timp, primele 5 raliuri salvamont le-am cistigat fiind conducator de echipa,apoi valoarea echipelor salvamont din tara s-a echilibrat. Am participat la numeroase actiuni de salvare sau recuperare a turistilor morti. Am lucrat apoi ca monitor de ski in poiana Brasov. Am fost mindru sa ma pot numi membru salvamont. In anul 1979 la a 10 aniversare am primit diploma si medalia de onoare.


   M-a durut faptul ca nici unul din camarazi de echipa ( de prima ora) n-a fost amintit la aceasta aniversare (in afara poate de schefi) 40 de ani !!! o viata de om ! Pacat !


   Totusi merit sa-i  amintesc pe PRIMII salvamontisti ai anului 1969 !!!!


   Opris Mircea, Alex.Floricioiu, Norbert Himesch, Condrea Constantin, Tanase Mirel, fratii Lexen, Rik Schuller, Boboc Viorel, Joos Emerich, Helmut Gürtler-Ionescu Lehmann.Soos etc.etc


 


   Sint nume cu care salvamontul ar trebuii sa se mindreasca nu sa fie date uitarii !!!


                                    Cu multa stima, Helmut Gürtler-Ionescu


 


Comentariu foto:


Fotografia grup: Primul din stg dr Botea Vladimir (Directorul directiei sanitare Brasov) a luptat mult pentru legiferarea HCM140. In mijloc Domnul Aristide Stavros.unul din presedintii CJEFS (Cons.Jud.de educatie fizica si sport).  Mai sint prezenti: de la stg. Mircea Noaghiu, Gürtler-Ionescu Helmut,Condrea Constantin, Opris Mircea, Stavros,Rik Schuller, apoi o echipa din Predeal.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top