In calatoriile mele (nenumărate), am fost de cateva ori si-n orasul Brasov si-mi amintesc ca odata m-am trezit in fata unei case cu etaj ce avea o arhitectura foarte interesanta. Ne-am apropiat intreg grupul sa citim ce scrie pe firma de la intrare si dupa ce am citit: “Muzeul Prima Scoala Romaneasca” am decis sa intram si noi sa vizitam acest muzeu pe care tocmai il descoperisem.
Amplasat undeva prin Piata Unirii nr. 2-3 de aici din municipiul Brasov, Muzeul Prima Scoala Romaneasca, ofera vizitatorilor sai exponate de foarte mare valoare grupate pe mai multe sali expozitionale cum sunt: Sala de clasa Anton Pann unde gasim o spectaculoasa sala de cursuri scolare, din perioada medievala; Sala Diaconul Coresi este o alta sala unde gasim o tiparnita foarte veche si carti rare precum: „Cazania a Ii-a”, „Psaltirea”, „Sbornicul”, „Octoihul”; cea de-a treia incapere Sala Cartea si Carturarii Brasoveni este sala unde, alaturi de opereta “Crai Nou” a lui Ciprian Porumbescu sunt reprezentati si creatori de limba literara, copisti si traducatori; Sala Cartea Factor de Unitate Nationala este locul unde sunt prezentate publicului vizitator documente medievale scrise in limba romana. Turul de vizitare al muzeului se incheie cu Sala cu vatra unde spre deosebire de celelalte sali sunt prezentate obiecte casnice, icoane si multe alte lucruri etnografice specifice zonei Scheiului.
Inchei acest articol, lasandu-va si dumneavoastra programul si datele de contact ale muzeului: programul (asa cum intuiati Marti – Duminica 10 – 18, iar datele de contact ale muzeului sunt Piata Unirii nr.2-3, telefon: 0268-511.411, sau mobil 0722-435.134
e-mail: contact@primascoalaromaneasca.ro unde ar fi recomandabil sa apelati inainte de a ajunge aici ca sa nu gasiti cumva muzeul in reorganizare sau vreo manifestare literara in desfasurare. De asemenea tin sa mai mentionez ca exista si siteul oficial al muzeului http://www.primascoalaromaneasca.ro pentru aceia dintre dumneavoastra care doresc mai multe detalii, informatii si amanunte despre aceasta foarte spectaculoasa institutie muzeala romaneasca.
Cu siguranta veti fi si dumneavoastra uimiti ca o cladire asa de mica are atata spatiu expozitional si va va fascina inceputurile scolii romanesti de la noi din tara. Poate ca ar trebui sa incepem sa ne bucuram cu totii de patrimoniul muzeal din Romania si cine stie poate asa v-om ajunge mai des, aici langa spectaculoasa statuie a Diaconului Coresi aflata in fata cladirii si apoi v-om intra cu totii aici la Muzeul Prima Scoala Romaneasca !!!