Skip to main content

In ciclul “Insemnari de la fata locului”, astazi va propun (asa cum va promisesem intr-un articol precedent) o incursiune la Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, din … orasul Brasov.

Amplasat in superba Piata Sfatului la numarul 15, muzeul este gazduit de o fascinanta cladire, monument istoric. Cladirea, monument istoric, este reprezentativa pentru tipologia spatiilor comerciale, publice si private din orasele transilvana intre secolele XVI si XIX. Prima atestare documentara a fost la 21 decembrie 1512 (o jumatate de mileniu !!!), atunci cand se aloca suma de 200 florini pentru inzestrarea farmaciei orasenesti, iar farmacistului Johannes ii este platit de catre oras impozitul pe casa, care servea si ca locuinta, si ca farmacie. 

Refacuta in jurul anului 1566, conform inscriptiei de pe ancadrament de usa din piatra, casa a fost evaluata in anul 1572 la 450 de florini si 40 de denari. 
Cladirea, alipita de cladirea vecina, se ridica pe 3 niveluri. Infatisarea casei medievale, avand fatada spre piata orasului, cu arcade exterioare sprijinite pe stalpi, concepute initial ca spasii de vanzare a marfurilor negustorilor si breslasilor brasoveni, s-a modificat in jurul anului 1800, cand porticul a fost inlocuit, frontonul casei inaintand cu aproximativ  2 metri mai inspre piata. Cladirea pastreaza substanta originara in proportie de 80%, intre 1993-2008 s-a desfasurat consolidarea si restaurarea. Va ilustra urmatoarele teme: lapidariu, pivnita cu marfuri (sec. XVII-XVIII), han brasovean (sec. XVIII), camera copil (sec. XIX), camera de patrician, atelier de modista, atelier de broderie sec. XIX, atelier de fotograf (sec. XIX).

Spectaculoasa este si micuta sala de la subsol amenajata ca sala de vizionare pe un ecran urias, acolo unde vizitatorii pot urmari intreaga istorie a cladirii, a muzeului si a civilizatiei urbane a Brasovului. Fiindca tocmai am pomenit de subsol trebuie sa va spun ca structura expozitionala a muzeului este dispusa astfel: Nivel 1 (subsolul), pivnita de marfuri si micuta sala de vizionare documentare; Nivel 2 (parterul), spatiul comercial, acolo unde reproducerile de spatii comerciale medievale sunt imbinate armonios cu standul de suveniruri al muzeului; Nivel 3 (etajul), trecerea in revista a atelierelor breslelor brasovene dar si camera copilului ca punctare a insemnatatii familiei in civilizatia brasoveana; Nivel 4 (mansarda), este nivelul superior al muzeului, acolo unde sunt gazduite numai expozitiile temporare ale muzeului.

O sa-mi permit sa inchei acest articol lasandu-va (alaturi de invitatia la muzeu), datele tehnice Program vizitare: Marti – Duminica 10.00AM – 18.00, Luni – Inchis; dar si Tarifele de vizitare: Adulti: 7 RON, Pensionari : 3 RON si Elevi/studenti : 1.5 RON. Asa ca avand spre accesare si linkul http://www.mcubrasov.ro  cu site-ul oficial al muzeului, consider ca s-au indeplinit toate conditiile necesare (informative si de atractivitate), sa adaugati pe lista dumneavoastra de destinatii turistice si Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului !!!

 

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top