Skip to main content

Raport despre starea domeniilor schiabile și a  pârtiilor de schi din România

 

Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui weekend, ca în funcție de distanță, condiții meteo, evenimente, competiții, promoții, să alegeți destinația dorită.

I. Ghid de Maramureș

Județul Maramureș

Stațiunea Șuior – Mogoșa

Pe pârtiile de schi din Maramureș situația se prezintă astfel, toate pârtiile de schi din Șuior sunt funcționale, iar stratul de zăpadă măsoară peste 50 cm, tariful de urcare la telescaun este de 7, 5 lei, în cursul săptămânii, iar în weekend 10 lei/urcarea, un skipass de weekend costă 160 lei/zi, iar pentru copii 80 lei/zi.  Aceleași condiții sunt și la Mogoșa.

Stațiunea Cavnic

În Cavnic există două domenii schiabile, pe pârtiile Icoana stratul de zăpadă măsoară aproximativ 50 cm, pe lângă cele două pârtii de schi, există un fun park și tobogane tubing, tarifele sunt cele din sezonul trecut.

Pe versantul opus al munțiilor se află compexul Roata, sunt practicabile doar două pârtii din cele 5 existente – 3 urcări costă 15 lei.

Stațiunea Izvoare

La Izvoare se schiază doar pe pârtia Cora, stratul de zăpadă este de aproximativ jumătate de metru, o urcare cu teleschiul costă 4 lei, celelalte două pârtii rămân închise.

 

II. Ghid de Bucovina

 

Județul Suceava

Stațiunea Vatra Dornei se schiază în condiții optime pe pârtiile Parc, Veverița și Poienița,tarifele au rămas aceleași din sezonul trecut.

Gura Humorului

Pârtiile de schi vor fi deschise de vineri, 20 decembrie 2013, pe lângă pârtia Șoimul se va inaugura o pârtie de schi destinată începătorilor. Noua pârtie are o lungime de 500 metri.

Ultima oră, temperaturile ridicate au dat peste cap, calcule autorităților, inaugurarea a fost amănată, va vom anunța din timp

 

III. Ghid de Moldova

 

Județul Bacău

Stațiunea Slănic Moldova

Inaugurarea pârtiei de la Slănic Moldova se lasă așteptată, se pare ca va fi gata undeva la sfârșitul lunii ianuarie 2014.

Județul Neamț

Stațiunea Durău

Stațiunea nemțeană, aflată la poalele masivului Ceahlău, are de anul trecut o pârtie de schi, inaugurată chiar de Crăciun, momentan se lucreaza la pregatire partiei, probabil ca în Ajun de Craciun va fi gata.

Piatra Neamț

Pârtia de Schi Cozla din imediata vecinătate a muncipiului pietrean, rămâne închisă, vremea nu a ajutat deloc administratorii pârtiei să pornească tunurile pentru producerea zăpezii artificiale.

 

IV. Ghid de Ardeal

 

Județul Alba

Stațiunea Șureanu

În Șureanu se schiază pe  pârtiile Aușel din cadrul domeniului schiabil situat în Munții Șureanu, stratul de zăpadă este de aproximativ 50 cm.

Stațiunea Arieșeni

În Arieșeni se schiază pe amble pârtii Vârtop, stratul de zăpadă atinge aproape 40 cm, tarifele sunt accesibile, o urcare costă 5 lei pe pârtia mare, iar pe pârtia mică 3 lei, închirierea echipamentului costă 35 de lei.

Stațiunea Gârda de Sus

Din păcate neînțelegerile dintre composesoratul local și firma construcoare au ajuns în faza procesuală, în această situație și anul acesta domeniul schiabil Ghețarul din Gârda de Sus, ratează sezonul de schi.

Județul Bihor

Stațiunea Băița-Vârtop

La Băița – Vârtop, stratul de zăpadă măsoară peste 50 cm, Primăria Nucet pregăteste încă sezonul de schi, probabil ca în martie vor reuși să se decidă, să dedice contractul aceleiași firme care nu are nici-o legătura cu domeniul schiabil singurul nume fiind cel al locației, în cauză Pensiunea Skipass.

Stațiunea Stâna de Vale

Pârtiile de schi sunt mai degrabă niște pârtii de săniuș, iar postul de televiziune care aparține celor care au căpușat stațiunea oferă informații eronate, numai, numai, de vin câțiva turiști să mai anime stațiunea.

Județul Brașov

Stațiunea Predeal-Pârăul Rece

La Predeal, se schiază pe pârtia Clăbucet Sosire, Clăbucet Variantă și Școală, condițiile nu sunt grozave, dar sezonul oficial se deschide abia pe 28 decembrie a.c. Pe toate pârtiile de schi de pe Valea Prahovei operate de Teleferic s-a introdus skipass unic.

Poiana Brașov

În Poiana Brașov sunt practicabile pârtiile Bradul, Drumul Roșu, si Sulinar, stratul de zăpadă este în grosime de 30 cm si este artificial. Tot în Poiană s-a deschis și Patinoarul Olimpic, locație care a găzduit probele de patinaj din cadrul FOTE, prețul de intrare este de 10 lei, iar închirierea patinelor este de 15 lei.

Drăguș

În inima Țării Făgărașului sunteți asteptați pe pârtia Moțul Drăgușului, deocamdată nu se schiază, dar este functional patinoarul, o oră de patinaj costă 5 lei, îar închiriatul patinelor 10 lei.

Județul Bistrița – Năsăud

Șanț-Valea Blaznei

În frumoasa comună bistrițeană Șant, un investitor privat a amenajat pe Valea Blaznei, un adevărat complex turistic, pe lângă cazare și servicii, nu a fost neglijat agrementul. Pentru sezonul de iarnă, unul din cele mai lungi teleschiuri din țară este pregătit să vă poarte spre pârtia gata preparată.

Județul Cluj

Stațiunea Băișoara

La Băișoara rămane practicabilă în condiții optime Pârtia Mare, stratul de zăpadă are aproximativ 30 cm, o urcare costă 5 lei, la 10 urcări, aveti 2 bonus.

Mai sus de Băișoara se află compexul Buscat, aici un telescaun modern este pregătit să ducă schiorii pe cele trei pârtii cu grade de dificultate diferite, stratul de zăpadă este în medie de 25 de cm. O urcare cu telescaunul costă 7 lei, iar un abonament de o zi ajunge la 120 lei. Momentan nu sunt condiții prielnice pentru schi.

Feleacu

Pe Dealul Felacului care străjuiește Municipiul Cluj-Napoca se află pârtia de schi Felacul, o urcare cu teleschiul este 4 lei, iar 20 de urcări costă 60 lei. Se schiază în condiții bune. În preajma Crăciunului se va inaugura primul snowpark din zonă.

Judetul Covasna

Stațiunea Covasna

Din anul acesta este funcțională și a doua pârtie de schi din stațiune. Pârtiile de schi Lőrincz Zsigmond poartă denumirea fostului primar, care a încetat din viață la începutul acestui an, cel care a inițiat proiectul și a văzut doar o parte din concretizarea domeniului schiabil.

Stațiunea Sugaș Băi

S-a deschis, sezonul de schi la Șugaș Băi, stratul de zăpadă este în medie 20 cm,  este practicabilă doar pârtia mică, pentru cunoscători, Sugas Veche, o urcare costă 3 lei.

Județul Harghita

Județul Harghita deține cele mai multe stațiuni pretabile sporturilor de iarnă din țară, din păcate nici-una nu se ridică la dimenisunile celor de pe Valea Prahovei, fiind văzute mai degrabă ca mici afaceri de familie.

Stațiunea Borsec

Se schiază pe o pârtie din cele trei ale complexului Speranța, stratul de zăpadă este între 20-30 cm, o urcare este 2, 5 lei/adulti, copii-2 lei, un abonamnet de zi-40 leiadulti, 25 de lei/copii.

Ciumani, se schaiză în conditii optime, stratul de zăpadă este de peste 30 cm,

Băile Harghita

Aici cele 5 cinci pârtii sunt administrate in fiecare an de firme diferite, motiv pentru care se creează un haos și nu există o strategie de dezvoltare pe termen lung. Din acest sezon Pârtia Miklos si Kossuth vor avea acces pe bază de cartelă magnetică.

Județul Mureș

Micuța localitate mureșeană Sovata Băi, apreciată pentru efectele terapeutice ale lacurilor saline, oferă o alternativă pentru sezonul de iarnă, în aproiperea cabanei Repaș este amenajată o mică pârtie de schi care are două tronsoane de coborâre denumite Aluniș și Începători,stratul de zăpadă este de 50 cm si se schiază în condiții excelente.

Județul Sibiu

Gura Râului

În Mărginimea Sibiului vă așteaptă două pârtii de schi, una la Gura Râului și cealaltă la Jina

La Gura Râului, pârtia de schi Trecătoarea Lupilor este pregătită să aștepte schiorii sibeni și nu numai la schi.

În Jina, satul de baștină a deja faimosului Ghiță Ciobanul, pârtia de schi se află în pregătiri, pentru cei care aleg petrecerea sărbătorilor de iarnă, înr-unul din cele mai autentice sate din mărginime, după o porție de cărnați și sarmale din abundență, sunteți invitați să faceți un mic de mișcare pe pârtia de schi din localitate.

Ultima oră: deschiderea sezonului de schi la Jina a fost amănată.

Stațiunea Păltiniș

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș din Păltinis este cel mai prezent și mediatizat resort de sporturi de iarnă în presa locală și nu numai, având în vedere că are prevăzut în program, în fiecare weekend evenimente, concursuri .

În acest weekend administratorii complexul au pregătit o miniolimpiadă unde pasionații sporturilor de iarnă sunt invitații să se întreacă în probe de schi. Sunt funcționale toate pîrtiile de schi din cadrul resortului de schi.

În schimb celelalte pârtii din Păltiniș, cunoscute ca Oncești, se pare că așteaptă expirarea contractului de concesiune ca firma „omului de afaceri Bota” să căpușese din nou instalația de transport pe cablu pentru a mai răcori niste bani. Parese că administrația județeană este total dezinteresată de situația lor, iar despre mult trâmbițatul proiect al Păltinișului, credem că deja acesta a fost dat uitării.

În Munții Făgăraș, la Bălea Lac, la altitudini de peste 2 000 de metri, se află două pârtii naturale, acestea sunt recomandate pentru cei care caută andrenalină la cote maxime. Pârtiile neamenajate din paradisul alpin sunt recomandate doar schiorilor experimentați, foarte bine antrenați si este recomandat ca în prealabil să consultați echipa salvamont de la fața locului și totodată, să anunțati hotelierul sau cabanierul de programul dvs în ziua respectivă.

 

V. Ghid de Oltenia

 

Județul Vâlcea

Stațiunea Voineasa -Ski Resort Transalpina

Controversatul domeniu schiabil situat în județul Vâlcea dorește să lase macăr până la primavară uitate problemele financiare și încearcă să echilibereze un pic balanța datoriilor față de constructor, acest aspect, cu siguranță va deranja pe foarte mulți dintre cei care doresc să aleagă aceste pârtiii, având în vedere că pentru o zi la schi trebuie să scoateti din buzunar ușor peste 100 de lei, iar o urcare cu telegondola este destul de piperat pentru un traseu destul de scurt, ajungând la 20 de lei.

Dar probabil că administrația vâlceană a contat pe sprijinul major care l-a primit în campania socială de mobilizare și mizează că iubitorii sporturilor de iarnă vor fi dispuși să accepte orice compromis, numai pentru a schia pe TransAlpina.

Județul Gorj

Stațiunea Rânca

În stațiunea gorjeană Râncă, administratorul public dorește să confirme regula, că statul este cel mai prost manager, pe când acesta se plânge ca zăpada este viscolită pe tronsonul pârtiei sale, cel privat își freacă mâinile de bucurie, că pârtiile sale sunt mereu pline ciorchine de pasionații ai sporturilor de iarnă. Este funcțională pârtia M1 , stratul de zăpadă este de 40 cm, iar tariful la teleschi este cele deanul trecut.

Din păcate până acum nimeni nu a făcut un audit asupra investiției de la Rânca în ce privește domeniul schiabil Păpușa, in condițiile în care Telescaunul mai tot timpul este inchis datorită turbulențelor iar partia este impracticabilă, datorită faptului că amplasamanetul pârtiei este unul foarte prost ales, favorizând producerea curenților, care duc practic la viscolirea zăpezii .

 

VI. Ghid de Muntenia

 

Județul Argeș

Pârtia de schi Mățău din comuna argeșeană Mioarele, în lipsa precipitațiilor dar și a temepraturilor ridicate, rămâne închisă.

Județul Prahova

Stațiunea Sinaia nu se schiază pe nici-o pârtie de schi.

Statiune Bușteni, este practicabilă doar pârtia Kalinderu 1, stratul de zăpadă este în medie de 25 de cm.

Pe toate pârtiile de schi de pe Valea Prahovei operate de Teleferic s-a introdus skipass unic.

Stațiunea Azuga, se schiază în condiții bune  pe Începători (Debreczi) si se află în pregătiri pârtia Sorica și Cazacu.

 

VII. Ghid de Banat

 

Județul Caraș-Severin

Stațiunea Muntele Mic– se schiază pe toate pârtiile de schi,stratul de zăpadă este în medie de 50 cm, un schi pass de zi costă  75 Lei, fiind unul din cele mai ieftine din țară.

Stațiunea Semenic se schiază pe pârtia Goznuța si Casa Baraj de la Văliug, din acest sezon funcționează și o pârtie de schi la Gărâna, un ski pass de zi este de 60 lei în weekend si 40 lei în cursul săptămânii.

 

*** Informatiile pot suferi modificări , actualizări, în funcție de rapoartele care le primim din țară.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top