Comunicat de presă: Transport durabil si turism de-a lungul Dunarii
DUNĂREA traversează 10 țări în drumul său către Marea Neagră. Prin urmare este unul dintre cele mai mari râuri transnaționale la nivel mondial. Acesta este un râu plin de istorie și reprezintă totodată o inter-legătură importantă între regiunile din Sud Estul Europei. O serie de inițiative au identificat în mod clar nevoia de cooperare pentru a stimula dezvoltarea regiunii Dunării. Odată cu aprobarea Strategiei UE a Regiunii Dunării în aprilie 2011, statele membre au declarat că va fi o acțiune comună.
Proiectul TRANSDANUBE, condus de Agenția de Mediu din Austria, a fost depus cu succes în cadrul celui de al patrulea apel de proiecte al Programului Transnațional Sud Estul Europei, în noiembrie 2011. Proiectul a început în octombrie 2012 și va dura doi ani. 14 parteneri de proiect finanțați din 8 țări – în principal la nivel regional – vor implementa activitățile de mobilitate soft & turism in regiunea Dunărea, până în septembrie 2014, cu un buget general de 2,37 milioane Euro – 85% cofinanțare prin fonduri ERDF, respectiv IPA. Cu peste 30 de Parteneri Asociați Strategici, respectiv observatori, proiectul se bucură de un sprijin larg la nivel transnaționale, național și regional.
TRANSDANUBE urmărește să identifice soluții pentru managementul mobilității prin accesibilitate durabilă și interconexiune între orașe și regiuni de-a lungul Dunării și între regiunile participante prin mobilitate ecologică, cum ar fi trenurile și autobuzele, apelarea de autobuze și taxiuri, alternative ecologice de plimbare cu vehicule, nave și bărci sau biciclete. O atenție specială se acordă accesibilității ecologice prietenoase a regiunilor turistice și parcurilor naturale. Un raport transnațional al stadiului actual privind mobilitatea durabilă, precum și o colecție de bune practici vor constitui baza pentru o viziune comună de mobilitate soft pentru regiunea Dunării.
Partenerii regionali vor implementa ofertele de transport durabil și vor dezvolta pachete de mobilitate soft și planuri de marketing regionale, în strânsă cooperare cu principalii stakeholderi de la diferite niveluri. Ofertele de mobilitate și turism existente vor fi prezentate prin intermediul unei hărți digitale, un alt output transnațional important al proiectului.
De asemenea, planificarea și dezvoltarea proiectului TRANSDANUBE a avut loc în principal în 2011, începutul oficial al proiectului a fost odată cu kick off meeting din 10 – 12 decembrie 2012 de la Viena / Austria. Nu doar partenerii proiectului, dar și stakeholderi precum ministere, ca și parteneri strategic în proiect, și alți parteneri observatori au participat la această întâlnire a proiectului. Sesiunea a fost deschisă de către D-nul Rober Thaler, Șeful Diviziei de Transport, Mobilitate, Așezări și Zgomot al Ministerului Federal Austriac al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Gospodăririi Apelor. După cuvântul de deschidere și de bun venit, au urmat diferite prezentări ale liderului de proiect și ale partenerilor, introducând cele paisprezece organizații partenere, diferitele perspective asupra tematicii abordate, precum și participarea lor în cadrul pachetelor de lucru. Această parte a fost urmată de primul steering meeting din cadrul proiectului. Aspectele administrative generale, managementul proiectului și cel financiar, sarcinile de comunicare și de relații publice au făcut parte din agendă. Marți, 11 decembrie, partenerii coordonatori au prezentat metodologia și rezultatele așteptate în cadrul proiectului. În continuare, obiectivele generale ale proeictului și fluxul necesar de muncă și de comunicare din cadrul celor patru pachete de lucru tematice au fost discutate de către toți partenerii. Kick off meeting-ul a fost însoțit de o vizită la cea mai mare și mai nouă gară de trenuri din Viena “Wien Hauptbahnhof”, ce a avut loc în cea de a treia zi. La această locație, liderul de proiect a acordat un interviu cu privire la proiect, parteneri și obiectivele sale.
Mai multe informații cu privire la TRANSDANUBE, precum și activitățile și rezultele proiectului sunt disponibile pe www.transdanube.eu și www.facebook.com/transdanube.
08.04.2013, ora 13:05