Skip to main content

,,Buna Vestire,, cunoscută în popor și sub numele de Blagoveștenie sau Ziua Cucului, se prăznuiește, în fiecare an, pe data de 25 martie, fiind prima sărbătoare atestată documentar, dedicată Maicii Domnului.

În această zi, arhanghelul Gavril a venit în cetatea Nazaret și i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naștere Mântuitorului Hristos. În calendarul popular această sărbătoarea mult așteptată este legată de păsările cerului, cucul ocupând un loc central.

Cucul perceput ca încarnare a strămoșului mitic, anuntă sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condiții rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma.

În tradiţia veche populară este şi ziua în care cucul cântă pentru prima dată în acest an.

La Buna Vestire este dezlegare la pește, peștele fiind celălalt „personaj” central al acestei sărbători.

Consumul ritual de pește era justificat prin credința că cei ce vor face așa vor fi sănătoși ca peștele tot anul și vor

trece printre greutățile de peste an ca peștele prin apă.

Buna Vestire se ține cu cea mai mare sfințenie mai ales de către femei, pentru că vestea cea îmbucurătoare, a fost

adusă de Arhanghelul Gavriil Fecioarei Maria. Începând cu Buna Vestire, femeile din Banat se duc în pădure și aduc lemne pe care le păstrează apoi pentru Joia cea Mare.

În Bucovina, Blogoveștenia este o sărbătoare tot atât de mare precum Paștile, deoarece dacă n-ar fi Buna Vestire, n-ar fi nici Paștile.

Unele femei fac în dimineața acestei zile foc în ogradă înaintea ușii și pun alături pâine, sare și apă ca să se încălzească, să mănânce și să bea apa îngerii. Pâinea și sarea o dau mai apoi de pomană.

Cei mai multi români din Bucovina cred că începând cu Buna Vestire va fi mai cald și mai frumos, de aceea se urcă ciobanii în ziua aceasta pe stogul de fân și amenință cu toporul asupra iernii ca să fugă, că iarba-i inverzită și ei au acum unde paște oile lor.

Cât de mare sărbătoare e Buna Vestire și cât de mare epăcatul celui ce lucrează în decursul ei, se poate cunoaște potrivit țăranului român, din împrejurari ca acestea: „dacă macină cineva în ziua aceasta, și din făina măcinată face mămăligă, și mămăliga aceasta o aruncă apoi în apă, peștii nu o mănâncă; dacă această făină este o presărată pe un pom, pomul respectiv nu face poame anul acela.”

În Transilvania, fiecare familie pregătește în seara de dinaintea Bunei Vestiri clopoței, chibrituri și tămâie. În zori de zi, primul membru al familiei care se trezește mai de timpuriu, ia o oală cu jar, pe care pune tămâie, iese afară spre a înconjura de trei ori casa și afumă vitele. În timpul acesta face zgomot cu clopoțelii legați la picior. După aceasta merge la pomi, și, face sub ei focuri slabe, caută să vadă care va da semne de rodire. Pe pomul ce i se parea că nu va rodi îlatinge de trei ori cu tăișul toporului, zicând: „Dacă nu rodești, te tai!”

Sunt anumite sate românești în care fetele tinere încă obisnuiesc să pună grâu la încolțit în străchini de lut în ziua de Buna Vestire, invocând totodată ploile, fertilitatea, abundența și milostenia divină. În cazul În care boabele Încolțesc și firicele verzi de grâu încep să se înalțe înseamnă că primamavara și-a intrat deplin în drepturi și că recoltele ei vor fi semnificative.

În ziua de Buna Vestire, sătenii iși pot ara pământurile, însă nu este indicat să le și semene dacă nu vor ca păsările cerului să se năpustească asupra boabelor de pe spice.

Un alt obicei al zilei de Blagoveștenie, întâlnit cu precădere în Maramureș, este acela de a aprinde focuri în curți până după miezul nopții sau până spre zori. Focurile sunt alcătuite din lucruri nefolositoare, adunate de prin ograzi, iar obiceiul poartă numele de “Noaptea Focurilor”.

Tradiția mai spune că, în această zi aducatoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top