Puţini au auzit probabil de Stejărişu, sătuc cu nu mai mult de 200 familii, ascuns între dealurile Hârtibaciului.
Stejărişu a fost dintotdeauna un sat mic, ameninţat de inundaţii şi cotropitori. Biserica, construită în secolul XV, a fost şi ea mai mică; un secol mai târziu a fost fortificată, atunci când i s-a adăugat un donjon, după modelul bisericilor învecinate. Astăzi pot fi observate coridoarele din zidurile cetăţii şi turnul slăninii.
Dacă în germană satul se numeşte „Probsdorf”, românii i-au spus „Stejărişu”, cu referire evidentă la pădurile de stejar din împrejurimi.
Satul e aşezat pe un teren roditor care a permis practicarea agriculturii şi creşterea animalelor, motiv pentru care întreaga zonă a fost denumită „Ţara Ovăzului”.
O vizită la Stejărişu se poate transforma într-o experienţă neaşteptat de plăcută. Prin grija Asociaţiei Austria Pro România casele localnicilor au fost renovate şi mai multe ateliere meşteşugăreşti au fost deschise.
După o plimbare relaxantă prin sat şi împrejurimi, vă puteţi odihni la cafeneaua amenajată chiar în incinta bisericii; tot aici veţi descoperi uimitoarea lume a plantelor medicinale tradiţionale, special cultivate în grădina bisericii.
În 24 septembrie a.c. are loc ultima ediţie a Transilvanian Brunch din acest an, o ocazie perfectă pentru a vizita localitatea şi a vă delecta cu preparate locale delicioase. Pentru informaţii şi rezervări, contactaţi organizatorii:
Tel.: 0721/280614
Unde se află Stejărişu?
La nord-est de Agnita, la 48 km de Mediaş, 37 km de Sighişoara şi 70 km de Sibiu.
Ştiaţi că…
Stejărişu este unul dintre cele 15 sate „premium” din judeţul Sibiu, graţie peisajului rural atractiv, arhitecturii deosebite a gospodăriilor, dar şi a atmosferei primitoare din sat, a atractivităţii spaţiului public şi a împrejurimilor?
AJT SIBIU
31.08.2011, ORA 13:00