Skip to main content

Desi un joc similar cu hochei este menţionat pentru prima dată în Egiptul antic, începuturile sportului modern de hochei pe gheaţă datează din 1875, atunci când un prim meci de hochei pe gheaţă a fost jucat în Montreal, Canada. La întâlnirea secolelor 19 şi 20, hocheiul pe gheaţă a experimentat o mare dezvoltare în Canada şi Statele Unite ale Americii, dar şi în Europa. În 1904, prima ligă profesionistă de hochei a fost fondată în Statele Unite. Dezvoltarea, atât a regulilor şi metodelor de joc, pe continentele american şi european au fost uşor diferite. Pentru continentul american, Stanley Cup reprezintă cel mai prestigios trofeu, în ciuda faptului că cel mai mare concurs mondial este Campionatul Mondial.

Pentru încălcarea regulilor – de exemplu, cu un fault – un jucător este trimis la caseta de pedeapsa pentru cel puţin de 2 minute, oferind celeilalte echipe avantajul de joc, aşa-numitul ”power-play”. Doi tușieri şi un arbitru supraveghează jocul. Arbitrul este în principal responsabil de dictarea faulturilor,tușierii sunt responsabili de mişcarea pucului, care este limitată: în ofsaid (jucător adversarului este mai aproape de portar decât fie pucul sau jucătorul său propriu); şi ”icing” (pucul este trimis din jumătatea de patinoar a jucatorului propriu, fără a fi atins, până în spatele porții adversarului).

Dacă una dintre situaţiile de mai sus intervine, jocul este întrerupt pentru așa-numitul ”face-off”, care are loc din trei locuri sunt destinate pentru acest scop. Timpul de joc de bază este de 3 reprize x 20 de minute, echipa care marchează mai multe goluri câștigă.

Jocul

Un joc standard este format din trei reprize de 20 minute și două pauze de 15 minute. Echipele vor schimba capetele pentru fiecare perioadă.

Procedura overtime

În caz de egalitate la finalul reprizei se va face o prelungire de 5 minute, cu  o pauza de două minute. Echipa care marchează prima este câștigătoare.

În jocurile cu medalii de bronz și aur vor fi 10 minute de prelungire, cu o pauză completă în care gheața va fi refăcuta. Echipa care marchează prima este câștigătoare. Reprizele de prelungire sunt realizate cu patru jucători (plus un portar) de fiecare parte.

Lovituri de departajare

În cazul în care nu se marchează în perioada de prelungiri, se trece la lovituri de departajare. Câte trei sportivi de la fiecare echipă vor executa lovituri de departajare până se marchează decisiv.

Clasamentul Grupă

La stabilirea clasamentului se iau în considerare:

• Numărul total de puncte

• Jocurile directe

• diferența de gol în golurile marcate și cele primite

• numărul de goluri marcate

Notă:

Penalizări

Dacă un jucator primește o penalizare sau are un comportament nepotrivit este în mod automat suspendat din următorul joc al turneului.

Punctaj:

Câștigător în timp regulamentar – 3 puncte

Necâștigător în timp regulamentar – 0 puncte

Câștigător în prelungiri sau shoot out – 2 puncte

Necâștigător în prelungiri sau shoot out – 1 punct (Regulamentele Sportive IIHF)

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top