Skip to main content


 Staţiunile montane româneşti, foarte aglomerate  în perioada sărbătorilor de iarnă


 



Gradul de ocupare în principalele staţiuni montane româneşti, în perioada sărbătorilor de iarnă (24 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012), a fost de aproape 83%, vârful fiind atins de Revelion, când gradul de ocupare a fost de aproximativ 95%, potrivit datelor asociaţiilor profesionale din turism transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). De asemenea, traficul auto înregistrat pe Valea Prahovei a fost de aproape 90.000 de maşini, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române.


Cel mai mare grad de ocupare în perioada sărbătorilor, în jur de 92%, a fost înregistrat în Bucovina turistică (judeţul Suceava), unde sunt clasificate 243 de structuri de cazare certificate cu 6.781 de locuri, potrivit datelor asociaţiilor profesionale din turism transmise MDRT. Un grad de ocupare de aproximativ 90% a fost înregistrat în staţiunile de pe Valea Prahovei (judeţele Braşov şi Prahova), unde există 1.149 de structuri de cazare clasificate cu 32.445 de locuri de cazare. În judeţul Hunedoara gradul de ocupare a fost de aproape 80% pentru 157 de structuri de cazare clasificate, cu 4.668 de locuri. În judeţul Maramureş a fost înregistrat un grad de ocupare de peste 70%.


Staţiunile au fost cele mai aglomerate în perioada Revelionului. Astfel, cele mai mari grade de ocupare au fost înregistrate în Bucovina turistică (judeţul Suceava) – 98%, pe Valea Prahovei (judeţele Braşov şi Prahova) – 97%, în judeţul Hunedoara – 95% şi în judeţul Maramureş – 85%.


Traficul auto înregistrat pe Valea Prahovei (tronsonul Bucureşti – Buşteni), în perioada 24 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012, a fost de aproape 90.000 de maşini, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).


Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, spune că aceste cifre confirmă importanţa investiţiilor pe care ministerul le-a realizat în ultimii ani în dezvoltarea infrastructurii turistice din staţiunile montane. „Am avut o perioadă a sărbătorilor foarte bună pentru turism în ciuda vremii şi a zăpezii care s-a lăsat aşteptată. Un grad de ocupare de 95% de Revelion şi o medie pentru toată perioada sărbătorilor de 83% sunt cifre foarte bune dacă ţinem cont că vorbim doar despre structurile clasificate şi că în pensiunile agroturistice sunt cazaţi cei mai mulţi turişti la negru, pe care operatorii nu-i declară oficial. Dacă cifrele declarate sunt atât de mari, vă daţi seama ce aglomerate au fost, în realitate, staţiunile în aceste zile!, a declarat ministrul Elena Udrea. „Investiţiile masive derulate de minister în infrastructura turistică îşi arată roadele. Să dau doar exemplul Poienii Braşov: cum ar fi arătat această staţiune de sărbători în lipsa zăpezii dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu ar fi investit în instalaţiile de înzăpezire artificială de pe pârtii? Numărul mare al celor care au umplut Poiana Braşov de sărbători, şi asta în ciuda preţurilor deloc mici pentru cazare practicate de privaţi, este dovada clară că strategia ministerului de a investi în dezvoltarea infrastructurii este ceea ce aşteaptă turiştii“, a precizat ministrul Elena Udrea.


 


*     


*        *


 


MDRT a derulat în ultimii doi ani investiţii masive în infrastructura turistică şi în marketingul şi promovarea destinaţiilor româneşti atât din fonduri europene, cât şi din fonduri de la bugetul de stat. În perioada 2009 – 2011 au fost alocate pentru dezvoltarea turismului fonduri europene şi de la bugetul naţional de 812 milioane de euro, faţă de 20 de milioane de euro, cât au fost alocate în perioada 2006 – 2008.


Investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro sunt în desfăşurare numai pe Valea Prahovei în vederea organizării în România a Ediţiei de Iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. Printre investiţiile necesare dotării staţiunilor la nivelul cerut de competiţiile olimpice se numără extinderea domeniilor schiabile cu peste 40 de kilometri de pârtii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sărituri cu schiuri şi a anexelor (instalaţii de transport, tribune, parcări ş.a.), amenajarea a două trasee de biatlon cu utilizare permanentă iarnă-vară, construirea a trei instalaţii noi de transport pe cablu, construirea a două patinoare noi, dotarea cu instalaţii de înzăpezire artificială a tuturor pârtiilor din zonă şi amenajarea unui lac de acumulare pentru înzăpezire.


Cea mai nouă investiţie în infrastructura turistică dată în funcţiune pe Valea Prahovei este extinderea şi modernizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov, lucrarea fiind inaugurată în data de 26 decembrie 2011 şi având o valoare de aproximativ 28 de milioane de euro. Prin realizarea acestui proiect, Poiana Braşov a devenit cea mai modernă staţiune de iarnă din România, beneficiind de 63,5 hectare de domeniu schiabil, de 21,3 kilometri de pârtii şi de o capacitate de transport pe cablu de 8.500 de persoane/oră. Proiectul de extindere şi modernizare a constat şi în dotarea pârtiilor cu instalaţii de înzăpezire, în construirea unui lac de acumulare artificial pentru alimentarea acestor instalaţii, precum şi în dezvoltarea infrastructurii conexe domeniului (parcări, instalaţii de energie electrică, sisteme de telecomunicaţii etc.).


 


 


Biroul de Presă MDRT


04.01.2012, ORA 15:30

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top