Statiunea Sinaia detine obiective de interes turistic deosebit, legate de trecutul istoric al localitătii si de activitatea unor personalităti culturale care au trăit si creat aici.
Traditia culturală a orasului Sinaia s-a conturat odată cu construirea Ctitoriei Cantacuzine, Mănăstirea Sinaia, acesta fiind momentul initierii unei serii de activitati culturale prin infiintarea unor institutii de profil: „Casa de Citit”, „Cercul Cultural Mihai Cantacuzino”, sectia din cadrul „Ligii Culturale”.
De asemenea, datorită renumelui sau de „Perla Carpatilor”, Sinaia a atras numeroase personalităti ale vietii culturale, care au vizitat localitatea ca turisti sau au locuit aici si au creat, inspirati de frumusetea locului: V. Alecsandri, N. Grigorescu, I.L. Caragiale, N. Iorga, G. Enescu, Yehudi Menuhin, Cezar Boliac, Grigore Alexandrescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Tăttărascu, Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, I.L.Caragiale, Alexandru Vlahută, Take Ionescu, Bucura Dumbrava, fratii Alexandru si Nestor Urechea, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, Ion Minulescu s.a. Activitatea artistică a marilor personalitati care au ales Sinaia pentru odihna dar si pentru creatie, a condus mai târziu la organizarea unor manifestari devenite traditionale, dintre care mentionăm:
– din anul 1959 – Sinaia se desfasoara Cursurile de vara ale Universitatii Bucuresti, cu participare internationala;
– Anual are loc Festivalul International de Chitara Clasica care se desfasoară atât la Cazinoul Sinaia cât si sala de concerte a Castelului Peles.
Parcul Dimitrie Ghica
În perimetrul orasului Sinaia în Bucegi si la poalele Gârbovei se găsesc mai multe rezervatii naturale si monumente ale naturii.
Parcul „Dimitrie Ghica” din Sinaia, a fost înfiintat in anul 1881 iar amenajarea s-a facut sub îndrumarea arhitectului peisagist elvetian, Eder. Acesta adăposteste mai multi arbori seculari, clădiri de patrimoniu şi Rezervatia Naturala Bucegi, iar în interiorul său se desfăsoara, pe o scenă amenajata, concertele şi festivalurile din Sinaia.
Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce străbat parcul, busturile unor personalitati marcante ale vietii social-artisitice, care au locuit sau doar au vizitat orasul Sinaia, ca, de exemplu: Mihai Eminescu, lon Creangă, Nicolae Bălcescu precum si Dimitrie Ghica. Acesta, a fost un apropiat al Regelui, Carol I. Chiar la intrarea în parc se mai afla si bustul actorului Ion (lancu) Brezeanu, Cetatean de Onoare al orasului Sinaia, si dupa cum se mentioneaza, si „cetatean” al lui Caragiale, a trăit între anii 1869-1940.
Muzeul Rezervatiei Bucegi
– Programul de vizitare este zilnic între orele 9.00 si 19.00.
Este o sectie a muzeului judetean de stiinte ale naturii Prahova, înfiintata în anul 1976 prin grija profesoarei emerite Margareta Mosneaga, prestigios om de stiinta prahovean. Muzeul este situat în parcul „Dimitrie Ghica” din Sinaia, si cuprinde exemplare din flora si fauna Bucegilor, specii rare si ocrotite, specii pe cale de disparitie si chiar disparute, precum si endemisme (specifice doar Bucegilor). Cladirea a fost renovată si repusă în circuitul turistic în anul 1993, prin grija profesoarei doctor docent Emilia lancu si a profesoarei universitare Ileana Crăciun, acestora apartinandu-le si conceptia tematica actuala a muzeului. La dispozitia vizitatorilor mai sta si o sala de expozitii temporare, care a adapostit zeci de expozitii cum ar fi: de goblen, cochilii, reptile vii si altele. La sfârsitul vizitei, orice turist isi poate asterne impresiile într-un caiet special dedicat acestui lucru.
Bucegii pe care i-a indragit atat de mult Margareta Mosneaga, s-au prezentat astfel in conceptia acesteia: „exista o necesitate imperioasa a ocrotirii naturii, atat în privinta celor ce cuprinde ea, ca monumente declarate, si aflate deci sub scutul legii, cat si în legatura cu tot ansamblul peisagistic pe care îl strabat si îl admiră milioane de oameni, printre care, din păcate, se mai găsesc si din aceia, care uită că vor mai trece si altii pe acolo, mâine, peste un an, peste decenii.”
Stâncile din Poiana Stanei
Deasupra Pelesului, pe muntele Piatra Arsă, se află o superbă micorasezare (1286 m) constituind la început Stâna Regală, la care s-au adăugat recent cabanele de la Poaina Stânii. Pe stâncile care mărginesc poiana la est, se află un foisor, cunoscut ca loc de covorbiri între regele Carol I si împăratul Franz Iosef al Austro-Ungariei, în ultimii ani ai secolulu trecut.
Stâncile „Franz Joseph” sunt situate lângă cabana Poiana Stanii. Acestea au fost amenajate în timpul domniei familiei regale, cu trepte si cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira un segment întins din valea superioara a Prahovei. La stânci se poate ajunge din Poiana Stanii pe o poteca. Sunt considerate un punct de belvedere.
Stânca „Sfanta Ana”. La baza acesteia, se afla o mică poienită. Peretele cuprindea odinioara icoane din care se mai pastreaza si astazi urme. Mica grotă existenta acolo a constituit odinioară adăpostul unui pustnic. Stânca se găseste la intersectia dintre drumul spre Cota 1400 si drumul auto spre Poiana Stânii.
Gara Sinaia
Prima a fost construita în anul 1913, de catre Compania „Demeter Cartner”, iar a doua, ceva mai tarziu si a fost rezervata exclusiv familiei regale, si a oaspetilor, respectiv conducatori de stat straini. Pe peronul garii Sinaia, se afla o placa comemorativa in amintirea Primului Ministru roman I. Gh. Duca asasinat de legionari in anul 1933, chiar in acel loc.
Este o gara importanta, in care opreau la inceputul secolului trenuri precum Orient Express sau Arlberg Express. In ceea ce priveste Gara Regala, situata la cativa zeci de metri departare, a fost construita dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu in anul 1939. Este o cladire din piatra in stil romanesc, care purta la vremea aceea insemnele regale ale lui Carol al-II-lea. Cladirea avea o remiza in care incapea tot trenul regal. In fata garii este o piata mare, corespunzatoare primirilor la nivel de sefi de stat. In salonul central al garii se gaseste o pictura murala (5,50 x 5,50 metri) reprezentand o vanatoare domneasca de mistreti, cu 8 personaje calare, in marime naturala, inscriptionata in limba latina: Basarab Voievod secol XIV.
Destinatia garii a fost pastrata si in timpul regimului comunist. Un tren prezidential i-a adus aici pe presedintele american Gerald Ford si pe Nicolae Ceausescu in data de 6 august 1975.
– Nu este deschisa pentru public.
Case Memoriale
Casa Memoriala George Enescu
Se afla situata in cartierul Cumpatu, singurul cartier al orasului Sinaia asezat pe malul drept al raului Prahova. În destinul stralucit al lui George Enescu, orasul Sinaia si vila „Luminis” au o semnificatie aparte. George Enescu si-a organizat viata in asa fel incat, in perioada dintre concerte sa-si afle ragazul de a putea compune, facandu-si un refugiu din vila de la Sinaia. Vila nu a fost construita intamplator la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atat sentimental, cat si profesional de acest oras, datorita sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peles, fiind pentru el o poarta de lansare in lumea culturala muzicala a momentului.
Vila a fost construita intre anii 1923 – 1926, de arhitectul Radu Dudescu, din banii adusi de activitatea concertistica a maestrului. Realizata intr-un stil autentic romanesc, si integrata armonios in ambianta inspiratoare a muntilor Bucegi, vila „Luminis” avea sa fie atat un loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei enesciene, cat si un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, intre 1926 si 1946. Intreaga vila este mobilata si aranjata cu rafinament si imaginatie, reunindu-se in mod armonios si original, elementele ornamentale si de mobilier in stilurile romanesti si orientale. Dupa parasirea definitiva a tarii, determinata de evenimentele politice dintre anii 1945 -1946, Enescu semneaza la Paris un act de donatie, prin care vila „Luminis” urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.
Complexa personalitate a lui George Enescu, a putut sa se afirme la Sinaia, mai ales in ipostaza de compozitor, desi a sustinut deseori concerte la Castelul Peles, sau in alte asezaminte din oras, cu orchestra Ministerului Instructiunii Publice, condusa de dirijorul si prietenul sau, Dimitrie Dinicu. Tot la Sinaia a compus o mare parte a creatiei sale. Din cele 150 de lucrari incepand cu „Ţara Romaneasca”, opera pentru pian si vioara, compusa la varsta de 5 ani, si terminand cu „Simfonia de camera”, la Sinaia, Enescu a compus numeroase suite si sonate, cele doua Rapsodii Romane”, si a compus chiar si muzica pentru versurile reginei Elisabeta „Poema Romana”. La Sinaia s-a plamadit si „Concertul pentru pian, vioara, viola si violoncel nr. 1 in Re Major, opus 16”, dar, inainte de toate trebuie mentionata opera sa „Oedip” compusa in mare parte la vila „Luminis”, unde in 1927 a fost orchestrat un intreg tablou din actul al doilea. Despre aceasta opera, Enescu avea sa spuna: ” ceea ce pot afirma cu certitudine este ca, dintre toate, imi este cea mai draga, in primul rand pentru ca m-a costat luni de munca, si ani de neliniste. Apoi pentru ca am pus in ea tot ce simteam, ce gandeam, in asa fel incat ma contopeam cu ecoul meu.” Premiera acestei opere a avut loc la 10 martie 1936. Bustul din marmura al lui George Enescu aflat la intrarea in vila, este realizat de lon Iriminescu, sculptor moldovean fascinat de personalitatea marelui maestru.
Despartirea de tara a lui Enescu s-a produs in anul 1946, in luna septembrie, dupa ce a facut o ultima vizita in Moldova, la Liveni, la mormantul mamei sale, dupa care a marturisit, impacat intr-un fel cu soarta: „de aici plec odihnit, din seva pamantului meu, si numai asta imi da curaj sa ma pot dezlipi de tara, pentru un timp mai lung.” Din pacate, intoarcerea sa la Sinaia, la vila „Luminis” care a constituit o marturie fericita a vietii marelui muzician roman, nu avea sa se mai petreaca niciodata.
In anul 1990, vila „Luminis” intra intr-un proiect de renovare, restaurare si conservare a obiectelor. Proiectul a fost sustinut de Ministerul Culturii, si de Centrul European de Cultura Sinaia, si a durat cinci ani. La data de 5 septembrie 1995, cu ocazia marelui festival „George Enescu” si la dorinta marelui violonist Yehudi Menuhin, devine casa memoriala, intrand in patrimoniul national cultural. In aceasta casa, se pastreaza pianul maestrului, realizat la Lausanne, cu care a sustinut bogata sa activitate componistica si concertele oferite apropiatilor familiei Enescu. La dispozitia vizitatorilor s-au pus adevarate bijuterii muzicale, care pot imbogati colectia fiecaruia: CD-uri ce contin capodoperele creatiei enesciene, dar si ale titanilor muzicii clasice apreciati in mod special de talentatul compozitor roman: Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Mozart, ce au marcat activitatea componistica a acestuia.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 15.00.
Luni- inchis.
Casa Nicolae Iorga – str. Ghe. Doja nr.1;
Casa Anastasie Simu – str. M. Kogalniceanu nr.68.
Mare iubitor si colectionar de arta romaneasca –
Cazinoul Sinaia
Este situat in parcul „Dimitrie Ghica” si a fost, de asemenea, construit la initiativa lui Carol I. Constructia a început în anul 1912 si a fost terminata un an mai tarziu.
Lucrarile au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care de fapt, era si autorul planurilor.
Cazinoul l-a avut ca prim actionar pe baronul de Marcay, actionar si al cazinoului din Monte-Carlo, dupa arhitectura caruia a fost construit si cel din Sinaia.
Cazinoul beneficia de curse speciale de trenuri, care au adus jucătorii din tară si străinătate, devenind astfel atractia principala a orasului. Aici se organizau serbări şi reprezentatii, zilnic cca 800 de oameni trecându-i pragul.
Astăzi, Cazinoul este un modern centru de conferinte, dispunând de dotări tehnice performante, fiind gazda a numeroase conferinte, simpozioane, congrese si reuniuni nationale si internationale, este, in acelasi timp, locul preferat pentru organizarea unor expozitii deosebite de arta plastica si fotografie, lansari de carte, concerte si spectacole. Intr-un cadru intim oferit de sala de concerte a castelului Peles, se organizeaza manifestari specific culturale, seri muzicale, concerte.
Centrul Cultural Carmen Silva, construit în anul 1899, clădirea a fost prima scoală a orasului. Aici a învătat un trimestru si M.S. Regele Mihai al României. Astăzi este centrul culturala al orasului Sinaia si are 2 săli de expozitii, o bibliotecă si un club al pensionarilor si unul ala tinerilor.
Bibliografie
Muntii Bucegi, Sinaia, Muntii Baiului-autor Nae Popescu, Editura Schei Brasov.
05.01.2011, ora 16:45