Mangalia este un nume important în turism, cu toate componentele sale, fiind o destinaţie de vacanţă ce atrage, pe litoralul Mării Negre, numeroşi vizitatori, români şi străini. Din punct de vedere al valorificării turistice, majoritatea staţiunilor turistice litorale din România au fost dezvoltate în urmă cu 4-5 decenii, pentru a satisface două segmente importante ale pieţei turistice: segmentul pasiv, de tip “sunlust”, constând în cererea pentru soare şi plajă şi segmentul de turism balnear (de balneoterapie).
Staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus şi Saturn, alături de Mangalia, de care aparţin din punct de vedere administrativ, alcătuiesc structura turistică a sudului litoralului românesc.
Numărul total de structuri de cazare şi de locuri/serie pentru partea de sud a litoralului românesc (conform datelor furnizate de I.N.S. pentru iulie 2012) este de 151 unităţi de cazare, cu o capacitate totală de 33.522 locuri.
OLIMP: cea mai nordică staţiune, construită într-o manieră occidentală, pe un promontoriu de faleză lung de peste 300 de metri, oferă cazare în hoteluri de 2 şi 3 stele, având o capacitate totală de cazare de 2140 de locuri. Poziţia naturală deosebită dă Olimpului un farmec aparte, aceasta intrând în circuitul turistic din 1971.
Staţiunea dispune de plaje înguste, recuperate din mare prin crearea de golfuri artificiale, cât şi de nisip de cea mai bună calitate. Posibilităţile de relaxare şi distracţii: restaurante cu un bogat specific tradiţional sau internaţional, baruri, piscine, terase, cluburi de noapte şi discoteci.
NEPTUN: este situată între Olimp, la nord şi Jupiter, la sud, la 35 km de Constanţa şi 8 km de Mangalia, precum şi între lacurile Neptun I, Neptun II la est şi Pădurea Comorova la vest. Staţiunea a fost construită între 1965-1968.
Capacitatea de cazare este de 10.767 de locuri, în hoteluri clasate 2, 3 şi 4 stele, înconjurate de vegetaţie abundentă şi relaxantă. Plaja din Neptun, cu o lăţime medie între 30-100m, are nisip fin, apă curată, posibilităţi de agrement şi servicii diverse.
Neptunul dispune şi de baze de tratament cu nămol, săli de gimnastică, saună şi produse terapeutice româneşti de renume mondial.
JUPITER: situată între plajă şi Pădurea Comorova, a fost construită între 1969-1971.
Este structurată pe hoteluri înalte, aflate pe malul mării, toate dispuse perpendicular pe linia ţărmului, dar şi pe construcţii joase, în zona centrală a staţiunii (clasate 2 şi 3 stele), capacitatea totală fiind de 7145 de locuri. Plaja staţiunii Jupiter are în jur de 1 km lungime şi se află în continuarea celei din Neptun, este lată, are nisipul fin şi este fragmentată de numeroase golfuleţe şi diguri transversale, care dau un aspect dantelat acestei porţiuni de litoral.
CAP AURORA: are o poziţie interesantă în tot peisajul litoralului românesc, fiind situată pe o peninsulă cu aspect de promontoriu, cu o înălţime de până la 20 de metri, având circa 250 m lăţime, pe o lungime de aproximativ 1 km. A fost construită în 1971 şi a intrat în circuitul turistic în anul 1973.
Hotelurile (clasate 2 stele), cu nume de pietre preţioase, se oferă privirii sub forma unor amfiteatre cu faţa către mare, iar capacitatea de cazare a staţiunii este de 1802 locuri. Plaja din Cap Aurora, deşi destul de îngustă, are avantajul că se află în imediata apropiere a hotelurilor, turiştii practic coborând din hotel direct pe plajă.
VENUS: localizată între Cap Aurora şi Saturn, staţiunea dispune de o salbă de hoteluri cu nume de fete, având 2, 3, 4 şi 5 stele şi o capacitate totală de 3963 de locuri de cazare. În jurul lacului central sunt dispuse vile şi căsuţe de vacanţă. Staţiunea a fost construită între 1969-1971. A intrat în circuitul turistic în 1972.
Staţiunea dispune de o plajă naturală largă, fragmentată de golfuleţe. Lungimea plajei este de 1,2 km şi are o lăţime variabilă, de până la 200 metri. În partea de nord, învecinată cu plaja de la Cap Aurora, pe o mică porţiune intrarea în apă este relativ dificilă. Partea din sud se învecinează cu plaja Saturn şi este mai lată, cu nisip fin şi cu ape minerale sulfuroase hipotermale.
SATURN: a fost construită iniţial pentru turiştii români, între 1960-1965, dar a intrat în funcţiune mai târziu, în 1973. Se află situată în imediata apropiere a Mangaliei, în partea de nord a acesteia, fiind practic cartierul de nord al vechiului oraş.
Capacitatea de cazare (6545 de locuri) acoperă toate categoriile: hoteluri de 1, 2, 4 şi 5 stele, vile din Satul de Vacanţă.
Zona sudică a plajei, spre Mangalia, este dantelată de numeroase golfuleţe, create artificial din stabilopozi, cu acces lejer în mare, dar cu lăţimi ale plajei mai mici. Partea dinspre nord atinge lăţimi mari (100–150m) şi se întinde până în Venus, pe o distanţă de 2 km.
În bazele de tratament balnear se utilizează factorii naturali de cură din zonă: apă de mare, apă sulfuroasă din izvoare mezotermale, nămoluri sapropelicice, precum şi tratamente naturiste constând în băi de soare, băi în apa mării, aerosoli marini. Bazele dispun de o secţie de hidroterapie, masaj, electroterapie şi cultură fizică medicală, cu aparatură modernă şi personal specializat.
MANGALIA: dispune de structuri de cazare de 2 şi 3 stele şi de două baze de tratament, oferind 1160 de locuri de cazare. Plaja, cu formă semi-circulară, se întinde lângă digul Portului Mangalia. Are în centru o lăţime de 120 m, iar farmecul deosebit este conferit de faptul că accesul pe plajă şi spre mare este direct şi facil, de pe faleza oraşului.