Concurență acerbă in Zona Arieseni-Apuseni
Daca anul trecut, am vorbit de domeniul schiabil Sureanu, ținem să vă informăm că se preconizeaza o concurenta acerba in zona Apusenilor, din acest an, calculele hartiei dar si stadiul avansat al lucrărilor ne arată că din acest sezon vom avea încă doua domenii schiabile in zona.
Practic la limita judetelor Alba si Bihor se întinde domeniul Vartop-Arieseni, alături de partiile existente vor aparea inca 3 partii noi. Aceastea sunt investitia comuna a CJ Bihor si Primăriei Nucet cu finantare de la MDRT, fiind cuprinse in programul Schi in Carpati.
Domeniul schiabil este prevăzut cu nocturna, 137 locuri de parcare. Partiile vor fi deservite de un teleferic de tip Telescaun debraibail cu 4 locuri, cu o lungime de 1095 m, diferenta de nivel 250 m, avand o capacitate 1400 persoane/ora. Altitudine plecare 1441 m- altitudine sosire 1190 m.
Partia 1-lungime 1400 m, grad de dificultate medie, 22% , latime 60 m.
Partia 2 -lungime 1100 m, grad dificil , 45 %, latime 50 m.
Partia 3 – lungime 1800 m, grad usor, 15% , latime 40 m.
In zona pensiunile si vilele pot asigura 500 locuri de cazare.
Astfel din luna decembrie, odata cu prima zapada, putem spune ca Nucetul intra in competitie. Autoritătile locale sunt convinse ca intrarea in cursa a partiilor de la Nucet va duce la revitalizarea turismului in zona. In viitorul apropiat se contureaza amenajarea unei statiuni pentru sporturile de iarna.
La poalele muntelui Biharia, se ridica vârful Cucurbăta, cel mai înalt vârf din lanţul Munţilor Apuseni. Nucetul este traversat de Crişul Negru, care izvorăşte în amonte de Băiţa (vechea unitatea administrativa) În partea de nord-estul orasului ese află o plantaţie de nuci, de unde provine, de altfel, şi denumirea oraşului. Oraşul este străbătut de DN 75, care face legătura între Ştei şi Câmpeni. Aici este amplasat Satul de Vacanţă Vârtop. Tot aici se află şi pârtia de schi de la Arieşeni, disputată de administraţiile celor două judeţe, dat fiind ca limita teritoriala, se suprapune cu linia administrativă dintre judeţul Bihor şi judeţul Alba. Pe lângă Nucet, Primăria şi Consiliul Local din localitate au în administrare satele Băiţa şi Băiţa Plai, precum şi Satul de vacanţă Vârtop.
Replica vecinilor
In ce priveste al doilea domeniu schiabil, acesta este situat la Gârda de Sus. Rares Gardus, administratorul partiilor Ghetarul, spera ca la mijlocul lunii decembrie, să deschidă pârtiile, acestea vor fi deservite de un Telescaun Doppelmayr cu o capacitate de 1202 persoane/ora si un teleschi de 700 persoane/ora. Domeniul schabil Ghetarul, ocupa o suprafata totala de 10 ha. Toate pârtiile dispun de instalatie de produs zăpada artificiala si nocturna, iar tarifele vor fi de 7 lei -urcarea cu telescaunul si 3 lei urcarea cu teleschiul. Partiile sunt de grade diferite, astfel: Pârtia Ghetarul 1 in lungime de 1100 m -grad de dificultate dificila; Pârtia Ghetarul 2 in lungime de 1600 m, grad de dificultate medie si Pârtia Ghetarul 3 in lungime 2200 , grad de dificultate usor spre foarte ușor.
Detalii complexe despre domeniu schiabil Ghetarul, aici:
In conditiile in care se configureaza o concurenta in zona Vartop-Arieseni, CJ Alba vede totul ca pe o provocare, iar recent acestia au anuntat ca au semnat un proiect care cuprinde o investitie de 43 milioane euro. Sunt prevăzute 21 de partii cu o lungime totala de 15,4 kilometri, care vor reda pe cat posibil infrastructura austriaca. La altitudinea de 1630 m se va amenaja un lac de acumulare, urmand sa aiba dubla utiliate – lac de agrement si sursa de alimentare a instalatiilor artificiale de produs zapada.
Acestia spera, că in cativa anii, vor configura in zona Bubeşti- Poiana Vârtop o statiune turistica de rang european.
Daca este sa facem o inventariere sumară vom observa ca zona Apuseni si Parang vor deveni în cel mai scurt timp o amenintare pentru Valea Prahovei. Practic vom avea o serie de stațiuni noi cu infrastructura moderna si accesibile tuturor categoriilor de turiști.
Dar se parea ca nu asa vor sta lucrurile pentru ca statiunile montante de pe Valea Prahovei, cunosc o infuzie serioasa in ce priveste amenajarea domeniilor schiabile, in privinta desfășurării Olimpiadei tineretului european din 2013. Dupa aceasta olimpiada se pare ca acestea se vor axa mai mult pe atragerea turistilor din afara.
In curand, sa nu va mire ca pe harta statiunilor de schi, va aparea Rasnov, putini stiu ca aici este una dintre cele mai puternice scoli de schi din tara.
Rasnov în 2013 va fi capitala Festivalului Olimpic al Tineretului European, aici vor fi concertate majoritatea probelor de concurs, deoarece aici se vor desfasura mare parte a probele de concurs cum ar fi: săriturile cu schiurile, trambulina de concurs (si de antrenamente), pista de biatlon etc. In schimb la Poiana Brasov, toate pârtiile existente vor fi modernizate, se vor amenaja alte două pârtii noi, care vor fi deservite de cele mai moderne si performante instalatii de transport pe cablu din tara, investitii ce au un buget pe măsura, estimat la 180 milioane de lei.
La Predeal se va mări și moderniza actuala pârtie de Subteleferic, deasemenea se va dezvolta partia de Schi de pe Valea Rasnoavei si se va crea o pistă de biatlon profesionista.
In ce priveste mult ”trâmbitatul ” proiect schiabil de la Durau, avem rezerve ca acesta va fi materializat. Ramane de vazut reactia Mitropoliei Bucovinei, cea care de fapt a tras statiunea in jos, in conditiile in care partia existenta se afla tot in administrarea acesteia…………….. Pe hartie proiectul arata ca din 2012-2013, statiunea nemteana, Durau ar trebuie sa aiba partie de schi functionabila. Consiliul stiintific al Parcului National Ceahlau, a vizat in luna ocotmbrie a.c., un proiect care are ca obiect amenajarea unei pârtii în lungime de 1700 m cu o diferenta de nivel de 500 m.
18.11.2010, ora 1:00