Skip to main content
  Pârtia  de schi face parte din Proiectul „Amenajarea domeniului schiabil în comuna Jina, arealul turistic Mărginimea Sibiului”.
Pârtia de schi va avea aproximativ o lungime de 700 m, latime 25 m, va fi prevăzută cu nocturnă și instalatii de producere a zăpezii artificiale. Cu toate că finalizarea proiectului este prevăzut să se încheie în 29 de luni, există perspective ca în această iarnă să functioneze pârtia de schi de la Jina. Chiar dacă, iarna aceasta nu vor fi funcționabile tunurile de zăpadă, altitudinea la care este amplasată localitatea (minim 900 m), oferă  garanțiile necesare unui sezon bogat de zăpadă naturală.
 
Jina este situată în sud-vestul județului Siibiu, la confluența limitelor de hotar dintre județele Sibiu, Alba și Vâlcea. Accesul se face pe două căi, ambele pronind din DN 1 Sibiu-Sebes-Alba sau pe varianta Miercurea Sibiului-Dobârca-Poiana-Jina. Localitatea este situată la o altitudine de peste 1 000 metri și se întinde pe o suprafață de 35 300 ha, dispunand de întinse suprafete de pădure, fănețe și pășuni, ce se întind pe suprafata celor trei judete limitrofe.
  Jina este una dintre cele mai pitorești comune de munte, având spre sud și vest priveliști incântătoare spre Carpații Meridionali, iar spre nord, un orizont larg deschis spre Munții Apuseni și Podișul Transilvaniei. Spre deosebire de alte comune de munte, Jina ește o așezare compactă, cu case care formează fronturi aproape continue la stradă, și nu are sate aparținătoare.
   Pe vremea Imperiului Austro-Ungar, Jina a fost comună grănicerească, cu sediul la Orlat, iar jinarii, oameni vrednici și destoinici, și-au câștigat încă de pe atunci o parte din munții Jinei de azi. Comuna se mândrește și azi că a păstrat, moștenit și transmis tradițiile strămoșești, cum ar fi cea a păstoritului și cea a oieritului.   Jina face parte din cunoscuta zonă etnofolclorică Mărginimea Sibiului, aici desfășurânu-se diferite evenimente, dintre care cea mai reprezentativă este manifestarea folclorică ”Sus pe muntele din Jina”. Localitatea a devenit cunoscută prin dansurile sale populare (jiana, hațegana, învârtiita, oina, mușamaua, brâuri și bătute), dar și prin costumele populare bărbătești sau femeiești. Dintre obieciurile și tradițiile specifice zonei, amintim ”oprirea” -15 mai și slobozatu hotarului de jos (de Sf. Marie Mica).
 
11.10.2011, ora 17:30
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top